Το αφιέρωμα που έκανε το σχολείο μας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (1973-2013)

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ…

imagesCA5PMT76

Δείτε το στο slideshare.net

Το καλοκαίρι του 1973 -κατά την περίοδο της χούντας- ανέβηκε στο Θέατρο Αθήναιον «Το μεγάλο μας τσίρκο». Ένα αλληγορικό έργο που διηγείται την ιστορία και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού λαού από τον ερχομό του Όθωνα το 1833 μέχρι την Κατοχή (στη δεύτερη παράσταση έφτανε μέχρι και την εξέγερση του Πολυτεχνείου).
Σκοπός ήταν -μέσα από την ιστορική αναδρομή- να παραπλανηθεί η λογοκρισία της Χούντας αλλά και να περάσουν μηνύματα αφύπνισης στον ελληνικό λαό.
Συνθήματα όπως «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ — ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ», γνωστά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είχαν πρωτοεμφανιστεί σ’ αυτή την παράσταση. Η Τζένη Καρέζη πέρασε ένα μήνα στα κρατητήρια της Ασφάλειας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι παραστάσεις από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου του 1973 και να ξαναρχίσουν μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με παρουσία αστυνομικών . Ο Καζάκος επίσης, φυλακίστηκε. Ερμηνευτής, συνθέτης και μουσικοί δέχονταν σχεδόν καθημερινά τις «επισκέψεις» των οργάνων της χούντας…

Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος Σκηνικά: Ευγένιος Σπαθάρης Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Ηθοποιοί: (αλφαβητικά): Κώστας Καζάκος Χρήστος Καλαβρούζος Τζένη Καρέζη Νίκος Κούρος Σπύρος Κωνσταντόπουλος Νίκος Ξυλούρης Διονύσης Παπαγιαννόπουλος Τίμος Περλέγκας.

™Η παράσταση που ήταν μια παρουσίαση της Ελληνικής ιστορίας από την εποχή της Τουρκοκρατίας έως τότε –1973- είχε μεγάλη επιτυχία και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως «Δημοψήφισμα για την δημοκρατία».

Το video είναι δική μας δημιουργία (με ηχητικά αποσπάσματα από την παράσταση και φωτογραφίες από το διαδίκτυο) και το είχαμε χρησιμοποιήσει επίσης, στην εκδήλωσή μας για την 25η Μαρτίου 1821. Όμως, κρίνουμε ότι ταιριάζει απόλυτα και σ’ αυτό το αφιέρωμα.

«Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα: ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των δικτατόρων… Πρόκειται βέβαια για ένα μύθο που αφήνει ανυπεράσπιστη την ιστορική αλήθεια. Και επειδή εμείς αυτή την ημέρα δεν την αντιλαμβανόμαστε ως «γιορτή», θα αποδείξουμε με έγκυρα στοιχεία  ότι η χούντα άσκησε ληστρική οικονομική πολιτική σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του ελληνικού λαού» (οι πηγές μας αναγράφονται κάτω από τις διαφάνειες, στην σελίδα του slideshare)…

Δείτε το στο slideshare.net

ΕΠΙΛΟΓΟΣ (το video είναι δική μας δημιουργία με φωτογραφίες από το διαδίκτυο -Νοέμβρης 1973- και μουσική από το intro των Φράξια -album «Όταν πέφτει η αυλαία»- και την φωνή του Μάνου Χατζηδάκι).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

img026

img025

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ (ή αλλιώς οι «συνήθεις ύποπτοι»)…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ευχαριστούμε την κ. Γιαννακοπούλου για την πολύτιμη βοήθειά της και όλους όσους μας τιμήσατε με την παρουσία σας!