Γενικό Λύκειο Καρέα
27 Αυγ 2013

Η ποίηση είναι παντού γιατί δεν χωράει στο «χειρουργικό τραπέζι» των αναλύσεων… «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»…

Συντάκτης: Κριπαροπούλου Αντιγόνη | Κάτω από: Βιβλιοπαρουσίαση-Λογοτεχνία-Κινηματογράφος

1

Ακαδημία Γουέλντον. Αμιγές σχολείο «αρρένων». «Σωτήριον» έτος 1959. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον καινούριο καθηγητή τους, τον κύριο Kίτινγκ, και από τις πρώτες στιγμές αυτής της επαφής, «κάτι αρχίζει να κινείται» στην βαρετή αίθουσα… Ο κύριος Κίτινγκ είναι «παράξενος» και κυρίως «διαφορετικός» από όλους τους άλλους δασκάλους που είχαν έως τώρα… Εκφράζει απόψεις που δεν μοιάζουν με εκείνες των γονιών τους και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «προκλητικές»!  Οι έφηβοι μαθητές τόσο από τις οικογένειες όσο και από το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία διαπαιδαγωγούνται έτσι ώστε, με υπακοή και δίχως ίχνος αντίστασης, να αφομοιώνουν το κοινωνικά αποδεκτό και «αναγκαίο» τετράπτυχο: «Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Διάκριση».

Ο κύριος Κίτινγκ όμως, αγνοώντας τα όρια των συμβάσεων (όχι μόνο λεκτικά αλλά και στην πράξη), με «ανορθόδοξους» τρόπους παιδαγωγικής και διδασκαλίας, «ανάβει φωτιές» στις εφηβικές ψυχές. Και το κάνει συνειδητά! Θεωρεί ότι «πετυχημένος» δάσκαλος είναι εκείνος που θα ανάψει περισσότερες φωτιές μέσα στις τάξεις του, στις συνειδήσεις των μαθητών του! Χρησιμοποιεί ως «εμπρηστικό μηχανισμό» την ποίηση και ανάβει το φυτίλι πρώτα απ’ όλα σε επίπεδο αυτοεκτίμησης! Τους δίνει ως υλικά, το όνειρο και το πείσμα για να διεκδικήσουν όσα τους αρέσουν, όσα αγαπούν, όσα τους αξίζουν και όσα έχουν ανάγκη! Τους παρακινεί να αμφισβητούν το κατεστημένο και όλα εκείνα που τους επιβάλλονται.

Carpe Diem! (δηλαδή, «Αδράξτε την μέρα»)!

Ξεκινώντας από τα δικά του βιώματα (φοίτησε στο σχολείο Montogomery Bell), ο σεναριογράφος Tom Schulman σκιαγράφησε τον κεντρικό ήρωα του έργου του στα πρότυπα του αντικομφορμιστή φιλόλογου Sam Pickering (Robin Williams). Η συνεργασία μεταξύ των ηθοποιών, ιδιαίτερα των Ethan Hawk, Robert Sean Leonard με τον σκηνοθέτη της ταινίας Peter Weir θεωρείται καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία όλων. Στην ταινία ακούγονται πολλά κομμάτια κλασικής μουσικής, που δένουν εξαιρετικά με την πλοκή του έργου! Επίσης, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας είναι και το soundtrack του Maurice Jarre. Πρωταγωνιστές του έργου είναι όμως και οι ποιητές των οποίων ακούγονται, διά στόματος των ηθοποιών, οι στίχοι (Lord Byron, Raymond Calvert, Abraham Cowley, Robert Herrick, Robert Frost, Vachel Lindsay, William Shakespeare, Alfred Lord Tennyson, Henry David Thoreau, Walt Whitman) .

Ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία που δείχνει τί «δεν είναι ποίηση»

Τα σχόλια είναι κλειστά.