Γενικό Λύκειο Καρέα
1 Αυγ 2013

Σχόλια στη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη… «Σαν να’ χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κ΄ οι καημοί του κόσμου»

Συντάκτης: Κριπαροπούλου Αντιγόνη | Κάτω από: Βιβλιοπαρουσίαση-Λογοτεχνία-Κινηματογράφος

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό λογοτεχνίας και κριτικής «Ακτή», Τεύχος 48, Φθινόπωρο 2001,  (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ) σελ. 379-381. Χωρίς να αποτελεί «συστηματική ανάλυση» του διηγήματος -απλές σκέψεις είναι μόνο-χρησιμοποιήθηκε ως βιβλιογραφία σε άρθρα αξιόλογων φιλολόγων στην προσπάθειά τους να τονίσουν το τραγικό στοιχείο του σπουδαίου αυτού έργου (βλέπε: Κουρκουλάκος Ηλίας, «Το τραγικό στοιχείο στη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη», Δέλιου Μαρία, «Το τραγικό στοιχείο στη Φόνισσα», Περιοδικό «Φιλολογική», τεύχος 21, 2003, σελ. 35-42 κ.λ.π.)

Εδώ έχουν προστεθεί μόνο οι υποσημειώσεις και η φωτογραφία του εξωφύλλου που είναι από την κινηματογραφική απόδοση του έργου από τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη με την Μαρία Αλκαίου (1974).

Δείτε το στο slideshare.net

«Έργο οριακό. Μοναδικό στα ελληνικά γράμματα. Ψυχογράφημα και καταγγελία. Συγκαλυμμένη εξομολόγηση. Βιωματική κατάθεση κάτω από το προσωπείο του «κοινωνικού» αφηγήματος. Εδώ, η έκφραση του Παπαδιαμάντη στη σημαντικότερη στιγμή της. Με συγκρατημένη την ατμοσφαιρική διάθεση και την υποβολή, εστιάζει στην ουσία, ειρωνικά, σαρκαστικά, απεγνωσμένα, σκληρά, βαθιά ανθρώπινα. Η «θεατρικότητά» του (γλώσσα-ομιλία, γλώσσα-δράση) ενσαρκώνει τον πιο αινιγματικό μα κι εμβληματικό ψυχικό χαρακτήρα των ελληνικών γραμμάτων: την Φραγκογιαννού, πρόσωπο διόλου γραφικό, ανοιχτό σε πολλές, ακόμα και ακραίες, σκηνικές και μη, αναγνώσεις. Πρόσωπο που κινείται ανάμεσα στα γυναικεία αρχέτυπα των φονικών γυναικών της αρχαίας τραγωδίας αλλά και τις αβυσσαλέες «αγιογραφίες της πτώσης» του Φ. Ντοστογιέφσκι.

newego_LARGE_t_641_105831848

Το παραπάνω κειμενάκι το «απαλλοτριώσαμε» από το Θέατρο Κεφαλληνίας όπου το 2012 ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Μπέττυ Αρβανίτη ανέβασε την Φόνισσα του Παπαδιαμάντη. Από την παράσταση αυτή είναι και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

Τον ρόλο της Φόνισσας έχει ερμηνεύσει επίσης με μεγάλη επιτυχία, η Λυδία Κονιόρδου σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη (1998).

1gaz12a

Τα σχόλια είναι κλειστά.