Γενικό Λύκειο Καρέα
3 Ιούλ 2013

«Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας» του Γιώργου Μιχαηλίδη

Συντάκτης: Κριπαροπούλου Αντιγόνη | Κάτω από: Βιβλιοπαρουσίαση-Λογοτεχνία-Κινηματογράφος

«Τίποτα δεν έγινε ποτέ, που να μην κρύβει μέσα του αυτό που πρόκειται να γίνει»…

Το έργο αυτό του Γιώργου Μιχαηλίδη αποτελείται από τρία βιβλία και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν το ιστορικό μυθιστόρημα (Εκδόσεις «Καστανιώτη»)….

GiorgosMixailidisALLILOGRAFIAblog-

Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας Ι «Η μύηση»

 

0006472

Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας ΙΙ «Ο Λαβύρινθος»

 

179064

Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας ΙΙΙ «Η Έξοδος»

Η τριλογία αυτή με αφορμή έναν έρωτα παρουσιάζει ολόκληρο σχεδόν τον Ελληνικό εικοστό αιώνα αρχίζοντας από τη Μικρασιατική καταστροφή και τελειώνοντας στη μεταπολίτευση, μετά την πτώση της Χούντας. Άλλοτε μελό άλλοτε σκληρό, αλλά πάντα αντικειμενικό, βασισμένο σε ακριβή ιστορικά γεγονότα. Η ιστορία εκτυλίσσεται κυρίως στην Αθήνα και μάλιστα στο προσφυγικό προάστιο της Νέας Ιωνίας.  Η περιγραφή είναι φοβερά γλαφυρή ιδίως για την περίοδο της Κατοχής και του μετέπειτα Εμφύλιου.

Περίληψη

Oδυσσέας Φραντζής, Aριάδνη Kαρέλη. Δύο άνθρωποι που αγωνίζονται να συναντηθούν, περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες ταξικών διαφορών, πολέμων, επαναστάσεων. Ένας έρωτας που προσπαθεί να επιβιώσει διασχίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού εικοστού αιώνα και τα γεγονότα που τον συντάραξαν, αρχίζοντας από τη Mικρασιατική καταστροφή και τελειώνοντας στη μεταπολίτευση, μετά την πτώση της Xούντας. H Aριάδνη Kαρέλη, μεγαλοαστή, μέλος μιας από τις οικογένειες που κυβερνούσαν την Eλλάδα, ο Oδυσσέας Φραντζής, πληβείος, ζωγράφος, ένας νέος που έθεσε σαν στόχο να βρει την ταυτότητα της ύπαρξής του και την αρμονία, μέσα από την τέχνη και έναν έρωτα δίχως όρια. Γύρω τους, δεκάδες άλλα πρόσωπα στροβιλίζονται από την τρομερή ένταση της ιστορίας.

Άνθρωποι εν ιστορία.
Άνθρωποι εν πολέμω.

Ένα μυθιστόρημα που καταγράφει ανθρώπινες περιπέτειες, αλλά και τις περιπέτειες του τόπου μας, μέσα από δικτατορίες, εμφυλίους πολέμους, προδοσίες πολιτικών, στρατηγών, κομμάτων και συμμάχων.

… «Ποτέ δεν ξέρουμε τί γίνεται στους σκοτεινούς θαλάμους της ψυχής μας. Ποιοί ψίθυροι μας υπαγορεύουν τραυλίζοντας το μέλλον και ποιές κινήσεις θεωρούμε πως είναι δικές μας, ενώ είναι αποφάσεις που πάρθηκαν εκεί πίσω μακριά, από τα ανεξίτητλα του παρελθόντος. Η μνήμη δεν λειτουργεί μόνο με την ανάμνηση. Μεταμφιεσμένη εγκαθίσταται στον παρόντα χρόνο, χειρονομεί σαν τρελή, κι εμείς, ταραγμένοι, εκλαμβάνουμε το αλλόκοτο φέρσιμό της ως ευεργετικές ή ανυπόφορες συμπεριφορές του τυχαίου ενώ είναι ψήγματα από τα μεταλεία του χρόνου μας» … (αφηγείται ο Άλκης Καρέλης – Μύηση, σελ. 86)

 

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1938. Σπούδασε Αρχιτεκτονική, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στράφηκε στο θέατρο. Απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας και το Ανοιχτό Θέατρο. Εξέδωσε το περιοδικό Ανοιχτό Θέατρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.