Η επιρροή των ΜΜΕ στις εκπαιδευτικές & επαγγελματικές επιλογές των νέων στη σημερινή συγκυρία

Η εκπαίδευση πάνω στα ΜΜΕ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την δημιουργία ενός ενεργού και σκεπτόμενου πολίτη με κριτική ικανότητα ανεξάρτητη σκέψη και αυτό πρέπει να είναι η επιδίωξη ενός πραγματικά δημοκρατικού εκπαιδευτικού συστήματος. Και αυτό γιατί Η δύναμη της επιρροής τους είναι τεράστια στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και ο ρόλος τους στην ενημέρωση είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικά σημαντικός γιατί τα ΜΜΕ μπορεί σε στρεβλώσεις, να αναδειχτούν  σε εργαλεία ελέγχου  και διαμόρφωσης της κοινωνικής μας συμπεριφοράς.

Με αυτό το σκεπτικό οργανώθηκε από το ΚΕΣΥΠ Κιλκίς και το ΓραΣΕΠ του Γυμνασίου Καμπάνη ημερίδα με θέμα «Η επιρροή των ΜΜΕ στις εκπαιδευτικές & επαγγελματικές επιλογές των νέων στη σημερινή συγκυρία», με ομιλητές τους: Γιώργο Περπερίδη, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Ημερησία», Κώστα Τερζενίδη, δημοσιογράφο, στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και Χρήστο Τυροβούζη, νομικό, υπεύθυνο του ΓραΣΕΠ 2ου Γυμνασίου Κιλκίς, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011, στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου  και Γενικού Λυκείου Καμπάνη.

Ο κ. Περπερίδης στην εισήγησή του με θέμα «ΜΜΕ και Πολιτική» επικεντρώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής. Επεσήμανε τόσο την ευθύνη των δημοσιογράφων για την σε βάθος ανάλυση των γεγονότων, όσο και την ανάγκη για εξισορρόπηση μεταξύ των «θέλω» της κοινωνίας και την ορθολογική λειτουργία της δημοσιογραφίας και της πολιτικής.

Ο κ. Τερζενίδης στην εισήγησή του με θέμα «Η επιρροή των ΜΜΕ στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των νέων», αναφέρθηκε τόσο στις ραγδαίες αλλαγές, τεχνολογικές και κοινωνικές, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο πρόσληψης της ενημέρωσης από τα άτομα, όσο και την ίδια την ενημέρωση, η οποία διαφοροποιεί τις επιλογές, τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο.

Ο κ. Τυροβούζης στην εισήγησή του με θέμα «Ο δημοσιογράφος του μέλλοντος» επεσήμανε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν  τα «μεγάλα» ΜΜΕ ώστε να ασκούν τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στην κοινωνία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το πέρασμά τους στην εποχή του διαδικτύου, καθώς και στα διαδικτυακά εργαλεία ενημέρωσης.

Κατηγορίες: Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις, Λύκειο Καμπάνη. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *