Η Φάση Ι του eTwinning έργου «Youth for Human Rights» ολοκληρώθηκε με επιτυχία!
Η ομάδα eTwinning του σχολείου μας συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υλοποιεί, σε συνεργασία με πέντε άλλες χώρες, το eTwinning έργο «Youth for Human Rights: Exploring and Protecting Human Rights Across Borders». Μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Κροατία, την Τουρκία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, εξερευνούν τις τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενισχύοντας την κριτική σκέψη, τη διαπολιτισμική ανταλλαγή και την ενεργή συμμετοχή.
Φάση 1: Ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνή σύγκριση
Στην πρώτη φάση του έργου, οι μαθητές ερεύνησαν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν σε ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήθηκε με το εργαλείο «Book Creator» και μορφοποιήθηκε σε στυλ εφημερίδας. Στα θέματα που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται η πολιτική ελευθερία, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των προσφύγων, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και η ελευθερία του Τύπου.
Στις 14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή διάσκεψη με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 μαθητών και 6 εκπαιδευτικών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους και να συζητήσουν με συνομηλίκους από όλη την Ευρώπη σχετικά με τις επιτυχίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ευρήματα από τις συμμετέχουσες χώρες:
🌍 Γερμανία: Πρόοδος στην προστασία των μειονοτήτων, αλλά παραμένουν προκλήσεις όπως η αστυνομική βία, ο αντισημιτισμός και ο ακροδεξιός εξτρεμισμός.
🌍 Ελλάδα: Βελτιώσεις στα δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά προβλήματα στον τομέα της προστασίας των προσφύγων και στην ελευθερία του Τύπου.
🌍 Πορτογαλία: Πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες και περιστατικά αστυνομικής βίας.
🌍 Σλοβακία: Δημοκρατικές εξελίξεις, αλλά η διάκριση εις βάρος της μειονότητας των Ρομά, η πολιτική πόλωση και οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου παραμένουν μεγάλες προκλήσεις.
🌍 Τουρκία: Θετικές εξελίξεις, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής, αλλά οπισθοδρομήσεις λόγω περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης, διώξεων δημοσιογράφων και αποχώρησης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.
Ενδιαφέρεστε για τα αναλυτικά αποτελέσματα;
Δείτε όλα τα βιβλία που δημιούργησαν οι μαθητές μέσω των QR-Codes!