Διαγωνισμός “Capture the flag” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Μαθητές/τριες από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων) ατομικά ή ομαδικά (με μέγιστο αριθμό μαθητών/-τριών στην ομάδα να είναι δύο άτομα) καλούνται να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό «Πιάσε την σημαία» (Capture the Flag – CTF). Ο διαγωνισμός αυτός θα λάβει χώρα στην ειδική Πλατφόρμα για διαγωνισμούς CTF, και συγκεκριμένα στην Πλατφόρμα CTFd (https://ctfd.io/).
Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://forms.gle/fUXru1JYtT64ZJfz9 μέχρι 15 Νοεμβρίου 2024.
Η πλατφόρμα CTFd είναι ακρώνυμο για το “Capture The Flag framework”. Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία και διαχείριση διοργανώσεων Capture The Flag (CTF). Οι διοργανώσεις CTF είναι προκλήσεις κυβερνοασφάλειας όπου οι συμμετέχοντες λύνουν διάφορες προκλήσεις ή γρίφους για να βρουν κρυφές “σημαίες” που αντιπροσωπεύουν ευαίσθητες πληροφορίες ή ευπάθειες συστημάτων.
Το CTFd παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την οργάνωση διοργανώσεων CTF, επιτρέποντας στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, δηλαδή στους διαχειριστές, να δημιουργούν προκλήσεις, να διαχειρίζονται ομάδες και παίκτες, να καταγράφουν τα σκορ και να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων. Η πλατφόρμα υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα προκλήσεων. Το CTFd χρησιμοποιείται ευρέως σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, προγράμματα κατάρτισης κυβερνοασφάλειας και επαγγελματικούς διαγωνισμούς CTF. Η ευελιξία και η δυνατότητα επέκτασής του το καθιστούν μια δημοφιλή επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους ενδιαφερόμενους.
Κάθε μαθητής/μαθήτρια θα μπορεί να σχηματίσει ομάδα. Μια ομάδα θα αποτελείται από ένα ή δύο μαθητές από το ίδιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποστηρίζουν τις ομάδες των μαθητών τους, χωρίς όμως να συμμετέχουν στην επίλυση των γρίφων.
Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Γονέων/ Κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους. Τη φόρμα συναίνεσης μπορείτε να τη βρείτε εδώ και είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί μαζί με την αίτηση συμμετοχής.
Οι προκλήσεις που θα κληθούν οι μαθητές να τρέξουν θα αντλήσουν την έμπνευση τους από τους τομείς Web Exploitation τεχνικές, επεξεργασία Cookies , ανάλυση και επεξεργασία πηγαίου κώδικα, ανάλυση δεδομένων επιθέσεων, τεχνικές κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης, κρυπτογραφία και Hashing τεχνικές, Forensics, SQL Injection, κ.α.
Ο στόχος για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:
- Να ενημερωθούν για την ασφάλεια των δικτύων και του «Ηθικού Hacking».
- Να αναγνωρίσουν την ανάγκη της προστασίας των προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο.
- Να ενημερωθούν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό στην ασφάλεια δικτύων.
- Να αποκτήσουν ενεργή στάση σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
- Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στο διαδίκτυο.
- Να μάθουν τι σημαίνουν κενά ασφάλειας σε ένα σύστημα παίζοντας.