«

»

Μαΐ 23 2018

Εκδήλωση για τη βράβευση μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Ευηνοχωρίου

Δύο βραβεία με χρηματικά έπαθλα, ένα για την καλύτερη επίδοση σε θέματα Νεοελληνικής γραμματείας (βραβείο «Νίκος Μπλάγκας») και ένα για την καλύτερη επίδοση στις Θετικές επιστήμες (βραβείο «Κώστας Λάσκαρης»), δόθηκαν την Τετάρτη σε δύο μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου Ευηνοχωρίου αντίστοιχα, από τον  διακεκριμένο πειραματικό Φυσικό και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Kent State του Οχάιο, κ. Σπύρο  Μαργέτη.  Η  βράβευση έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας των δυο σχολείων με το Πανεπιστήμιο Kent State καθώς το Γυμνάσιο και το Λύκειο  Ευηνοχωρίου έχουν υιοθετηθεί από αυτό. Στη εκδήλωση παρέστησαν οι οικογένειες του Ν. Μπλάγκα και Κ. Λάσκαρη, συμμετόχωντας στην βράβευση των μαθητών. Η επιλογή των προσώπων στη μνήμη των οποίων είναι αφιερωμένα τα βραβεία έγινε με καθαρά προσωπικά κριτήρια από τον κ. Μαργέτη. Ο Ν. Μπλάγκας ήταν ο “αδερφός και ποιητής” όπως τον χαρακτήρισε ο καθηγητής Σπύρος Μαργέτης και ο Κ. Λάσκαρης ο πρώτος πυρηνικός φυσικός της περιοχής καθώς και ένας από μια μικρή ομάδα επιστημόνων οι οποίοι θεμελίωσαν το εργαστήριο ερευνών “Δημόκριτος” και κατασκεύασαν τον μοναδικό πυρηνικό αντιδραστήρα (τύπου ανοιχτής δεξαμενής) στη χώρα μας.

«Οι δύο αυτοί καταξιωμένοι Μεσολογγίτες ας αποτελέσουν τα τόξα τα οποία θα στείλουν εσάς, τους νέους συνεχιστές του στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά στην προσφώνησή του ο κ. Μαργέτης. «Να θυμάστε ότι η πνευματικότητα δεν έχει ηλικία, άρα ανάμεσά σας μπορεί να υπάρχουν και οι δικοί μου δάσκαλοι. Στην ηλικία σας ο Νίκος έγραφε στίχους όπου μας προέτρεπε ‘αν θέλουμε να παίζουμε, ας αδειάζουμε τη θάλασσα, μήπως και μάθουμε την ηρεμία των βυθών’ και επίσης αναρωτιόταν ‘τι να κάνω με το ρήμα πρέπει’ γιατί έτσι ήταν πάντα, ένα φωτεινό, ασυμβίβαστο πνεύμα

Το βραβείο Φυσικών Επιστημών «Κώστας Λάσκαρης», το οποίο συνοδευόταν από το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ – ποσό που διέθεσε ο κ. Μαργέτης- δόθηκε από την καθηγήτρια Γαλλικών κ. Μοναστηριώτη Κωνσταντούλα και την οικογένεια Λάσκαρη στη μνήμη του Κων/νου Λάσκαρη, στη φοιτήτρια Φαρμακευτικής και απόφοιτο του Λυκείου Ευηνοχωρίου, Καραπαπά Μαρία του Κων/νου. Το Βραβείο Νεοελληνικής Γραμματείας «Νίκος Μπλάγκας», το οποίο συνοδευόταν από το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ- ποσό που διέθεσε ο κ. Μαργέτης-  δόθηκε από τη μητέρα του Νικολάου Μπλάγκα στη μνήμη του γιου της, στη μαθήτρια Ελένη – Μαρίνα Βοτσαΐτη του Ιωάννη, η οποία επέδειξε εξαίρετη επίδοση στα θεωρητικά μαθήματα και διακρίθηκε  σε διαγωνισμούς στη λογοτεχνία και  στο δοκίμιο.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου Ευηνοχωρίου ευχόμαστε κάθε προκοπή και πρόοδο στις δύο μαθήτριες, αλλά και σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας. Εκφράζουμε δε, τις θερμές μας ευχαριστίες στον καθηγητή κ. Σπύρο Μαργέτη για την πρωτοβουλία του αυτή.

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων