Αρχική » ΔΙΑΤΣΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ » 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ- ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ- ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Σήμερα επεξεργαστήκαμε το θέμα της ταυτότητας των Μουσείων και της κριτικής ανάγνωσης ενός Μουσείου! Οι παρουσιάσεις μας έδωσαν την ευκαιρία να κάνουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα αυτά!

Museums Identity

Critically reading museums V2.0

Στη συνέχεια μας έγινε παρουσίαση του λογισμικού για την δημιουργία και την ανάγνωση QR code trailΛήψη αρχείου

Και βέβαια μετά ακολούθησε η επίσκεψη σε δυο σημαντικά Μουσεία της πόλης όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε πρακτική στα όσα είχαμε αναλύσει και συζητήσει !!!

Επίσκεψη στο Μεσαιωνικό Μουσείο της Στοκχόλμης

Ένα μουσείο αναπαράσταση της μεσαιωνικής Στοκχόλμης με τα μαγαζιά του, τις πλατείες,διάφορα αντικείμενα μιας άλλης εποχής!Υπάρχουν παλιά ξύλινα και πέτρινα σπίτια χτιστά που  μπορείτε να τα δείτε στο εσωτερικό!Οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς έζησε ο λαός, τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε πριν από πάρα πολλούς αιώνες.

Εδώ έπρεπε κάθε ομάδα να υλοποιήσει δυο ασκήσεις: Μια παρουσίαση από ένα θέμα του μουσείου που να απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες – ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης που εργάζεται ο καθένας από την ομάδα- υποθέτοντας ότι αυτή γίνεται στους μαθητές μας!

Η δεύτερη άσκηση ήταν πάνω στο QR code ! Έπρεπε να βγάλουμε φωτογραφία ένα από τα κείμενα πληροφοριών κάτω από τα εκθέματα του μουσείου και με το κατάλληλο λογισμικό να το μετατρέψουμε σε κώδικα που έπειτα τον εκτυπώσαμε. Αυτό μπορούμε να το υλοποιήσουμε και με τους μαθητές μας και να τους δώσουμε εκτυπωμένους QR code που θα μπορούν να αποκωδικοποιούν οι ίδιοι με το tablet ή το κινητό τους!

Επίσκεψη στο Μουσείο VASA

Η σημερινή μας ημέρα συνεχίζεται με την επίσκεψη στο μουσείο Vasa :Το Vasa  ανατράπηκε και βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στη Στοκχόλμη στο 1628. Μετά από 333 χρόνια στον βυθό της θάλασσας, το τρομερό πολεμικό πλοίο ανασύρθηκε και το ταξίδι του μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα, το Βάσα είναι το πιο όμορφα διατηρημένο πλοίο του 17ου αιώνα στον κόσμο . Το Βάσα αποτελεί έναν μοναδικό θησαυρό τέχνης. Το 98 τοις εκατό του πλοίου είναι κατασκευασμένο από αυθεντικά κομμάτια και εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά.Μάθαμε για την ιστορία της κατασκευής και της βύθισής του (λέγεται πως αιτία ήταν τα πολλά κανόνια με τα οποία το φόρτωσαν οι Σουηδοί), το χρονικό της ανέλκυσής του από τον βυθό της λίμνης Malaren καθώς και της πολυετούς αποκατάστασής του. Μας δόθηκαν οδηγίες για το πως θα εξερευνήσουμε αυτό το υπέροχο μουσείο μέσα σε μια ώρα The Vasa Museum in one hour αλλά και είχαμε την υποχρέωση να κάνουμε μια άσκηση πάνω στην κριτική προσέγγιση ενός μουσείου: Έπρεπε να βγάλουμε 5 φωτογραφίες και κάτω από κάθε μια μα δημιουργήσουμε μια σχετική ερώτηση με 3 απαντήσεις εκ των οποίων η μια να είναι σωστή και οι δυο λάθος! 

Επίσκεψη στο μουσείο Junibacken

Αλλά η ημέρα μας δεν θα σταμάταγε εδώ ! Μας άφησαν την επιλογή να επισκεφτούμε ένα ακόμα μουσείο της επιλογής μας από τα πολλά και διαφορετικού χαρακτήρα που υπάρχουν στην Στοκχόλμη! Εμείς επιλέξαμε να χαθούμε στον κόσμο του παραμυθιού και να γίνουμε για λίγο παιδιά. Που θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό αν όχι στο μουσείο Junibacken . Εκεί ζωντανεύουν όλοι οι ήρωες της Astrid Lindgren, της πιο πολυδιαβασμένης Σουηδής συγγραφέως ! Και ποιος δεν θυμάται την Πίπη την Φακιδομύτη;

και ναι εκεί κατάφερα να σκαρφαλώσω και να  περπατήσω ανάποδα στο ταβάνι!!! Πως;; η αίθουσα των ψευδαισθήσεων ας είναι καλά!!! 

Με βαριά καρδιά φύγαμε από το μουσείο του παραμυθιού μας και η ώρα ήταν 6 και έκλεινε!!!

Ε δεν μπορείτε να πείτε η μέρα μας ήταν πλούσια εμπειριών μετά από τις πρωινές διαλέξεις και την επίσκεψη 3 διαφορετικών μουσείων !!! Η επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για το δείπνο ήταν πλέον μονόδρομος , φτάσαμε κατάκοποι αλλά ευχαριστημένοι και το φεγγάρι πάνω από την πόλη της Στοκχόλμης όπως το χάζευα από το παράθυρο του δωματίου μου, μου υποσχόταν μια επόμενη εξίσου συναρπαστική ημέρα που θα ξεκίναγε από τις 8 το πρωί! 


Σχολιάστε

Σαν σήμερα

  1. 16/09/: Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του στρώματος του Όζοντος
    Κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Οζοντος, σε ανάμνηση της 16ης Σεπτεμβρίου του 1987, όταν αντιπρόσωποι από 24 χώρες υπέγραφαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, δεσμευόμενοι να περιορίσουν εκείνες τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το ζωτικό για τον άνθρωπο στρώμα του όζοντος. Σχετικός δικτυακός τόπος http://ozone.unep.org
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων