LOGO EPILEGVESP

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ;

ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ…….

  • Γιατί η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι δικαίωμα και αγαθό ανεκτίμητο.
  • Γιατί θα αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις και εφόδια για την προσωπική σου ολοκλήρωση και συγκρότηση.
  • Γιατί μπορείς να βελτιώσεις την εργασιακή σου κατάσταση ή και να αναζητήσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας και απολαβές με το απολυτήριο του Εσπερινού Λυκείου.
  • Γιατί θα πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που, για διάφορους λόγους, διακόπηκε στα εφηβικά χρόνια.
  • Γιατί μπορείς να διεκδικήσεις με μεγαλύτερη ευκολία την εισαγωγή σου σε όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, συμμετέχοντας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ή να συνεχίσεις, ως απόφοιτος/η Λυκείου, τις σπουδές σου σε σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. ΙΕΚ, ΑΣΠΑΙΤΕ).
  • Θα πρέπει να τονιστεί ότι παρόλο που το 1% ως ποσοστό εισαγωγής στην τριτοβάθμια φαίνεται  μικρό, συνολικά ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος από τον αριθμό των θέσεων στην τριτοβάθμια. Επομένως όποιος/α πιάσει την ΕΒΕ θα περάσει.
  • Επίσης για να έχει ο μαθητής δικαίωμα να δώσει στις πανελλήνιες με το 1% θα πρέπει να φοιτήσει πλήρως και τις τρεις τάξεις του Λυκείου σε εσπερινό. Αλλιώς θα φοιτήσει μεν στο εσπερινό αλλά θα δώσει πανελλήνιες με τα πρωϊνά.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ;

  • Δυνατότητα εγγραφής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές ( και οι ανήλικοι), αυτοαπασχολούμενοι, όπως και άνεργοι με κάρτα ανεργίας αλλά και μητέρες ανήλικων τέκνων με απασχόληση στα οικιακά.
  • Στα εσπερινά σχολεία εγγράφονται ενήλικες, χωρίς βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας, καθώς και ανήλικοι οι οποίοι απασχολούνται σε οικογενειακή επιχείρηση με υπεύθυνη δήλωση των γονέων ή κηδεμόνων τους. Όλοι οι ενήλικοι φοιτούν στο Εσπερινό σχολείο αυτοδίκαια. Εδώ, λοιπόν, μπορούν αν εγγραφούν και να φοιτήσουν μαθητές από 14 έως 104 ετών και άνω….
  • Το απολυτήριο του Εσπερινού Γενικού Λυκείου είναι απολύτως ισότιμο με το αντίστοιχο του ημερήσιου γενικού λυκείου.
  • Οι εκπαιδευτικοί των εσπερινών λυκείων έχουν εμπειρία στην εκπαίδευσης ενηλίκων και παρέχουν απεριόριστη βοήθεια και αμέριστη συμπαράσταση σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
  • Το όριο των απουσιών είναι μεγαλύτερο από τα λοιπά σχολεία λόγω της ιδιαιτερότητάς τους
  • Οι αλλοδαποί μαθητές και μαθήτριες μπορούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα και να αποκτήσουν έναν τίτλο σπουδών που είναι σημαντικός για την εργασιακή του πορεία.
  • Στρατεύσιμοι μαθητές και εγκυμονούσες μαθήτριες μπορούν να χαρακτηριστούν κατ’ ιδίαν διδαχθέντες και διδαχθείσες αντίστοιχα, να μην παρακολουθήσουν τα μαθήματα στη διάρκεια του σχολικού έτους, να δώσουν εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς και να έχουν τη δυνατότητα μετάβασης στην επόμενη τάξη.

Δυνατότητα συμμετοχής στις Πανελλήνιες, με δικαίωμα εισαγωγής σε όλες τις σχολές, εκτός των στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές των εσπερινών ανταγωνίζονται για τις πανεπιστημιακές θέσεις αναμεταξύ τους, συχνά με χαμηλότερες βάσειςαπό των ημερησίων.

Αναβολή στράτευσης

Οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου δικαιούνται αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής τους.

 

Εγγραφές – Φοίτηση – Ελκυστικό Ωράριο

Στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο μπορούν να εγγραφούν όλοι οι ενήλικοι μαθητές.

Επίσης, μπορούν να εγγραφούν και ανήλικοι μαθητές εργαζόμενοι, καταθέτοντας πιστοποιημένα έγγραφα που τεκμηριώνουν την εργασιακή τους κατάσταση.

Η φοίτηση στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια διαρκεί τρία (3) σχολικά έτη, με αντίστοιχες τάξεις, Α Εσπερινού, Β Εσπερινού και Γ Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι από 19.10΄ έως 22.40΄ με πέντε διδακτικές ώρες σε πλήρη ανάπτυξη του ωρολογίου προγράμματος.

Εγγραφές
Υπάρχει πλήρης αντιστοίχιση με τις αντίστοιχες τάξεις των Ημερησίων Γενικών Λυκείων.

Στην Α΄ τάξη εσπερινού ΓΕ.Λ. εντάσσονται όσοι/ες:

  • κατέχουν απολυτήριο τίτλο Γυμνασίου, ή Πτυχίο ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας),
  • δεν έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη εσπερινού Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ),
  • μετεγγράφονται από την Α΄ τάξη άλλου ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου,
  • μετεγγράφονται από την Α΄ τάξη ημερήσιου ή εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ).

Στη Β΄ τάξη εσπερινού ΓΕ.Λ. εντάσσονται όσοι/ες:

  • έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη εσπερινού Γενικού Λυκείου,
  • δεν έχουν προαχθεί από τη Β΄ τάξη εσπερινού Γενικού Λυκείου,
  • δεν έχουν προαχθεί από τη Γ΄ τάξη εσπερινού Γενικού Λυκείου τετραετούς φοίτησης,
  • μετεγγράφονται από τη Β΄ τάξη άλλου ημερήσιου ή εσπερινού Γενικού Λυκείου,
  • μετεγγράφονται από τη Β΄ ή Γ΄ τάξη ημερήσιου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ),
  • μετεγγράφονται από τη Β΄ ή Γ΄ τάξη εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ),

Στη Γ΄ τάξη εσπερινού ΓΕ.Λ. εντάσσονται όσοι/ες:

  • έχουν προαχθεί από τη Β΄ τάξη εσπερινού Γενικού Λυκείου τριετούς φοίτησης,
  • δεν έχουν προαχθεί από τη Γ΄ τάξη τριετούς εσπερινού Γενικού Λυκείου,
  • δεν έχουν προαχθεί από τη Δ΄ τάξη εσπερινού Γενικού Λυκείου παρελθόντων ετών (τετραετούς φοίτησης),
  • μετεγγράφονται από τη Γ΄ τάξη άλλου τριετούς εσπερινού Γενικού Λυκείου,
  • μετεγγράφονται από τη Γ΄ τάξη ημερήσιου Γενικού Λυκείου.

Πτυχιούχοι των ΤΕΣ, Α-κύκλου ΤΕΕ, Β-κύκλου ΤΕΕ και Σχολών μαθητείας ΟΑΕΔ, εγγράφονται αρχικά σε ΕΠΑΛ, ώστε να αντιστοιχηθεί το πτυχίο τους σε συγκεκριμένη τάξη και στη συνέχεια μπορούν να μετεγγραφούν στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο.

Οι μετεγγραφές από και προς Ημερήσια Γενικά Λύκεια γίνονται στις αντίστοιχες τάξεις και με προθεσμία μέχρι το τέλος του Α τετραμήνου (20 Ιανουαρίου).

Οι μετεγγραφές από και προς ΕΠΑΛ γίνονται στις αντίστοιχες τάξεις και με προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (30 Σεπτεμβρίου).

Ο απολυτήριος τίτλος του Εσπερινού Γενικού Λυκείου είναι πλήρως ισότιμος με τον αντίστοιχο απολυτήριο τίτλο των Ημερησίων Γενικών Λυκείων.

Ο απολυτήριος τίτλος των Εσπερινών ΓΕ.Λ. απονέμεται μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις.

Πανελλήνιες Εξετάσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Εσπερινών Γενικών Λυκείων έχουν όσοι μαθητές συμπλήρωσαν τρία (3) πλήρη έτη φοίτησης στο Σχολείο μας.

Επίσης έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις:

1) όσοι απόφοιτοι παρελθόντων ετών κατέχουν απολυτήριο τίτλο Εσπερινού ΓΕ.Λ. τετραετούς φοίτησης και έχουν φοιτήσει δύο πλήρη έτη στο Εσπερινό ΓΕ.Λ.

2) όσοι, κατά το έτος αποφοίτησης, είχαν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα τα χρόνια φοίτησής τους στο Εσπερινό ΓΕ.Λ.

3) όσοι, κατά το έτος αποφοίτησης, ανήκαν σε μονογονεϊκές οικογένειες, υπήρχε γονέας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ή παρακολουθούσαν πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτική κοινότητα.

Μαθητές που φοιτούν στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια και δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Ημερησίων Σχολείων.

Εισαγωγή στα ΑΕΙ
Οι μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων εισάγονται σε ποσοστό 1%, επιπλέον των θέσεων που διατίθενται για τους υποψηφίους των Ημερησίων Λυκείων, σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ, εκτός των σχολών που αναφέρονται σε σώματα ασφαλείας, εφ’ όσον ικανοποιούνται τα παραπάνω κριτήρια συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι, για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ, θα πρέπει, όπως άλλωστε ισχύει και στα Ημερήσια Λύκεια, ο υποψήφιος να υπερβεί την ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση