Στα πλαίσια του προγράμματος «Ευεργέτες του Δήμου Ζίτσας», η ομάδα των μαθητών που ερεύνησε τη ζωή και το έργο του Ελευθ. Μαντζίκα, επισκέφθηκε το γενέθλιο χωριό του, τη Λιγοψά. Εκεί ως υπεύθυνος μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε ο κ. Νάστος, τον οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε, καθώς να ευχαριστήσουμε για την υποδοχή και τον πρόεδρο του χωριού , τον κύριο Κων-νο Γραβάνη.

Στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου.

Στο Κοινοτικό Γραφείο του χωριού.

Ο Αγ. Ελευθέριος & η Αγ. Μαρίνα.

Με τον κ. Νάστο στην οικία Μαντζίκα.

Ο Πρόεδρος του χωριού κ. Γραβάνης.

Οι μαθητές στην πλατεία του χωριού.

Οι εντυπώσεις των μαθητών.
Η ομάδα μας στα πλαίσια της εργασίας μας «Ευεργέτες του Δήμου Ζίτσας» επισκέφθηκε τη Λιγοψά, ένα χωριό του Νομού Ιωαννίνων, τόπο καταγωγής του ευεργέτη Ελευθέριου Μαντζίκα.
Επισκεφθήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, το Κοινοτικό κατάστημα-ιατρείο και την πλατεία του χωριού, που χτίστηκαν ή ανακαινίσθηκαν με χρήματα του παραπάνω ευεργέτη. Η επίσκεψη αυτή στάθηκε αφορμή να προβληματιστούμε γύρω από την έννοια της “ευποιοίας” και να νιώσουμε θαυμασμό, ευγνωμοσύνη και συγκίνηση γι’αυτούς τους ανθρώπους που όσο ψηλά κι αν φθάσουν στην ψυχή τους πάντα κρατούν άσβεστη την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και φροντίζουν να τη βοηθήσουν με κάθε τρόπο.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε και το σπίτι της οικογένειας Μαντζίκα. Βλέποντας το σεβασμό με τον οποίο διατηρείται η οικία, καταλάβαμε πόσο γερές είναι οι ρίζες των ανθρώπων με τον τόπο που γεννήθηκαν. Η Λιγοψά για τον Ελευθέριο και την σύζυγο του Μαρίνα Μαντζίκα ήταν η Ιθάκη τους και όπως πληροφορηθήκαμε από κατοίκους της περιοχής ποτέ δεν είχαν κόψει την επαφή με το χωριό τους και φρόντιζαν πάντα τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα να τις περνούν μαζί τους.
Τελευταία επιθυμία της οικογένειας Μαντζίκα ήταν να χτιστούν, με χρήματα τα οποία άφησαν, δυο εκκλησάκια έξω από το χωριό. Η επιθυμία τους εκπληρώθηκε και οι κάτοικοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έδωσαν στα εκκλησάκια τα ονόματα των ευεργετών. Το ένα το ονόμασαν Άγιος Ελευθέριος και το άλλο Αγία Μαρίνα.