Feed
Άρθρα
Σχόλια
feather_iron

Πολλοί μαθητές της Α’ Λυκείου δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ένα “βαρύ” και ένα “ελαφρύ” αντικείμενο πέφτουν με την ΙΔΙΑ ταχύτητα σε συνθήκες έλλειψης αέρα!

Όσες φορές κι αν προσπάθησα να το εξηγήσω στην τάξη ακόμα και οι πιο καλόπιστοι μαθητές δε μπορούν να δεχτούν ότι ένα κέρμα και ένα πούπουλο έλκονται από τη γή με δυνάμεις ανάλογες της μάζας τους και ο μόνος λόγος που το πούπουλο θα πέσει με μικρότερη ταχύτητα είναι η μεγαλύτερη αντίσταση που έχει από τον αέρα καθώς πέφτει.

Και η αλήθεια είναι πώς, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει κανείς να το εξηγήσει, μόνο δοκιμάζοντάς το στην πράξη μπορεί να πειστεί!!

Πολές φορές έταξα πως θα το αποδείξω στην πράξη, καμιά όμως δεν κατάφερα να ξεπεράσω τις χρονικές πιέσεις του μαθήματος που με αναγκάζουν να μένω στην αίθουσα ούτε (βέβαια) και την αδυναμία μου να δημιουργήσω πραγματικό κενό αέρα για να πειραματιστώ!!

Εδώ λοιπόν, με τη βοήθεια του internet και των παρελκόμενων (σχολικό blog, youtube κ.λπ) θα τηρήσω την υπόσχεσή μου 🙂

Δείτε λοιπόν στο video που ακολουθεί, ένα (ελαφρύ) φτερό και ένα (βαρύ) μεταλλικό κύβο να πέφτουν με την ίδια ταχύτητα ΣΕ ΚΕΝΟ ΑΕΡΑ οταν, δηλαδή, δεν υπάρχει αέρας για να “καθυστερήσει” το πούπουλο !!

Δυστυχώς (για κάποιους) το video είναι στα αγγλικά.. Με λίγη προσοχή όμως .. καταλαβαίνονται !! 🙂  Μετά τις πρώτες εξηγήσεις, το πραγματικό πείραμα ξεκινάει περίπου στο 1:10..

  1. ελεύθερη πτώση σε συνθήκες ΑΕΡΑ (αργή κίνηση)
  2. ελεύθερη πτώση σε συνθήκες ΚΕΝΟΥ (αργή κίνηση)
  3. συγκριτική παρουσίαση των δύο καταστάσεων (αργή κίνηση)
  4. ελεύθερη πτώση σε συνθήκες ΚΕΝΟΥ (κανονική κίνηση)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων