Περιβαλλοντική εκδρομή του ΓΕΛ Αυλωναρίου στο Καρπενήσι

Το ΓΕΛ Αυλωναρίου το διάστημα 13/03/2023- 15/03/2023 πραγματοποίησε 3ήμερη εκδρομή στο Καρπενήσι στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «Οι δρόμοι του νερού».  Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές και Α’ και Β’ τάξης. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος δείμειναν στην μαθητική εστία του ΚΠΕ Καρπενησίου.

Πλατεία

Κεντρική πλατεία της πόλης του Καρπενησίου

IMG 7532cfdfe3ac69d76b58a032722af574 V 1  IMG 9222a21da2a818bdcb9e61266dd870de V 1

IMG 2c8f925574fc70dd7a59aebde93a8fdc V

Βόλτα μαθητών στην πόλη του Καρπενησίου

1η ημέρα: Στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ μας ενημέρωσε η Κα Φλώρου Κυριακή για τις περιβαλλοντικές αλλαγές στο Νομό Ευρυτανίας. Μας μίλησε για τη μείωση της χιονόπτωσης  η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των υπόγειων υδάτων . Ενημερωθήκαμε για τα σημαντικότερα ποτάμια του Νομού, όπως ο Καρπενησιώτης ποταμός, ο Κρικελοπόταμος και ο Τρικεριώτης ο οποίος σχηματίζεται από την ένωση του Καρπενησιώτη με τον Κρικελοπόταμο στα Διπόταμα Προυσού.

Στη συνέχεια  επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας. Εκεί εκτός από τα διάφορα εκθέματα είδαμε με ειδικά 3D γυαλιά , βίντεο με τη μάχη του Μάρκου Μπότσαρη στη θέση Κεφαλόβρυσο και με την εκκλησία της Επισκοπής η οποία βρίσκεται στο βυθό της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Η λίμνη των Κρεμαστών δημιουργήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, είδαμε και αναπαραστάσεις των πιο γνωστών πέτρινων γεφυριών του Νομού.

Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

IMG 7532cfdfe3ac69d76b58a032722af574 V

Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Αγιογραφίες

Αγιογραφίες που διασώθηκαν από την Εκκλησία της Επισκοπής που βρίσκεται στο βυθό της λίμνης των Κρεμαστών

Γεφύρι 2

Αναπαράσταση παλαιού γεφυριού

Γεφύρι

Αναπαράσταση παλαιού γεφυριού

2η  ημέρα: Το πρωΐ πήγαμε στον Καρπενησιώτη ποταμό. Η ποσότητα  νερού του ποταμού  έχει μειωθεί δραστικά όπως μαρτυρούν οι μπαζωμένες όχθες . Οι μαθητές  μπήκαν στο ποτάμι και με απόχες μάζεψαν βιοδείκτες Οι βιοδείκτες είναι οργανισμοί οι οποίοι δείχνουν πόσο καθαρά είναι τα νερά του ποταμού. Οι βιοδείκτες του Καρπενησιώτη ποταμού  μαρτυρούσαν ότι τα νερά του ποταμού ήταν πολύ καθαρά. Αυτό οφειλόταν στον Βιολογικό καθαρισμό που υπήρχε σε κοντινή απόσταση (ο Καρπενησιώτης είναι ο φυσικός αποδέκτης των  λυμάτων του Καρπενησιού) . Στη συνέχεια περνώντας από ένα παλαιό γεφύρι κάναμε πεζοπορία σε ένα μονοπάτι ανάμεσα στα έλατα. Το μονοπάτι κατέληγε στη θέση Κεφαλόβρυσο όπου υπάρχει το μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη ο οποίος έδωσε την τελευταία του μάχη στις 9 Αυγούστου 1823.

Ο επόμενος προορισμός μας  ήταν η Ιερά Μονή Προυσού. Στη διαδρομή κάναμε δύο στάσεις, στη θέση Κλειδί και στα Πατήματα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Στην Ιερά Μονή προσκυνήσαμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, η οποία είναι επιχρυσωμένη με αργυροεπίχρυση ένδυση, δώρο του στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη που φιλοξενούνταν στη Μονή την περίοδο της επανάστασης του 1821 και μας μίλησαν για την ιστορία της εικόνας και του Μοναστηριού. Επίσης, επισκεφθήκαμε το σκευοφυλάκιο της μονής οπού είδαμε εκκλησιαστικά κειμήλια καθώς και τα όπλα του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Στην επιστροφή από το Μοναστήρι επισκεφθήκαμε το Μεγάλο Χωριό και περπατήσαμε, μέσα από μονοπάτια, σκαλοπάτια και ξύλινες γέφυρες δίπλα από την πηγή που υπάρχει στο χωριό. Η πηγή ξεκινάει από ψηλά και δημιουργεί στο πέρασμα τής μικρούς καταρράκτες σε μια κατάφυτη περιοχή.

Μαθητές στο ποτάμι

Μαθητές μαζεύουν βιοδείκτες από τον Καρπενησιώτη ποταμό

Γεφύρι ποταμού

Παλαιό γεφύρι στον Καρπενησιώτη ποταμό

IMG 0ec497b0bd7a272d40ed64bcaf6fba23 V

Η πεζοπορία μας στο μονοπάτι

Μνημείο

Μνημείο του Μάρκου Μπόταρη στη θέση Καφαλόβρυσο

IMG 9222a21da2a818bdcb9e61266dd870de V

Θέση Κλειδί

IMG 0ac74b2f1944afefae2fa475f6aa0857 V

Sellfie στη θέση Κλειδί

Πατήματα

Πατήματα Παναγίας Προυσιώτισσας

Μοναστήρι

Ιερά Μονή Προυσού

Πηγή

Πηγή στο Μαγάλο Χωριό

3η ημέρα: Το πρωΐ επισκεφθήκαμε το Μουσείο Βουνού όπου μας μίλησαν για τις δραστηριότητες στο βουνό όπως είναι το σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου και την ορειβασία. Επίσης  είδαμε  3D βίντεο από το χιονοδρομικό κέντρο και από το φαράγγι Πάντα Βρέχει. Πριν την αναχώρησή μας επισκεφθήκαμε το Saloon όπου οι μαθητές έκαναν ιππασία και άλλες δραστηριότητες.

Στολή σκι

Μουσείο Βουνού: Εξοπλισμός σκι

Ορειβασία

Μουσείο Βουνού: Εξοπλισμός ορειβασίας

Μαθητές στο Μουσείο Βουνού

Μαθητές στο Μουσείο Βουνού με ειδικά μηχανήματα προσαρμοσμένα στο κεφάλι παρακολουθούν βίντεο από το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου και από το φαράγγι Πάντα Βρέχει.

Σαλούν2

Άποψη του Σαλούν

image

Άποψη του Σαλούν

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.