Β΄ Μαθητική Εσπερίδα:΄Ταξιδεύοντας στο ιστορικό παρελθόν του τόπου μας΄

Το Λύκειό μας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 την Β΄ Μαθητική Εσπερίδα του  σε συνέχεια της περυσινής πρώτης Εσπερίδας που είχε θέμα: ‘Η Εκκλησία σε διάλογο με τον κόσμο΄. Πέντε μαθητικές εισηγήσεις μας έκαναν μετόχους του θεολογικού λόγου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως αυτός εκφράστηκε και μέσα από τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που έγινε πριν λίγα χρόνια στο Κολυμβάρι, ενός λόγου χρήσιμου και ωφέλιμου σε καιρούς γενικευμένης κρίσης αξιών και πολιτισμού.

Η φετινή Β΄ Εσπερίδα αυτή είχε  τίτλο:΄Ταξιδεύοντας στο ιστορικό παρελθόν του τόπου μας΄.  Οι μαθητές με τις εισηγήσεις τους βημάτισαν στα ιστορικά μονοπάτια του Δυτικού Ρεθύμνου ανακαλύπτοντας ό,τι διακρατεί διαχρονικά την ιστορική του πορεία, από τα αρχαία χρόνια ως και σήμερα. Τόπος αναφοράς τους ήταν τα  μνημεία της περιοχής που αποτυπώνουν και αποκαλύπτουν το μεγαλείο ενός πολιτισμού και μια χριστιανικής πίστης, που αιώνες τώρα συγκροτούν την ταυτότητα και την αυτοσυνειδησία των ανθρώπων της περιοχής. Ακόμα τόπος αναφοράς τους ήταν οι λαϊκές παραδόσεις, τα έθιμα, της περιοχής, απ’ όπου  αναδεικνύεται πώς τα πάντα στη ζωή, χαρές, αγωνίες, όνειρα μπορούν να γίνουν παιγνίδι, πανηγύρι και  γιορτή, άθλημα συλλογικής παρουσίας  και κοινωνικής συνύπαρξης.

Οι εισηγήσεις της Εσπερίδας εκπονήθηκαν από  μαθητές και μαθήτριες της Α΄και Β΄ Τάξης του Λυκείου με την καθοδήγηση των καθηγητών τους  και παρουσιάστηκαν από τους ίδιους:  Α. Ρέθυμνο: Στα μονοπάτια της Ιστορίας, (Ζαφειριάδου Γεωργία),  Β. Αρχαίες διαδρομές: Από τα σπήλαια στα Κάστρα  ( Λάριος Λευτέρης, Κεριμάκης Ευτύχης)   Γ. Στα βήματα των Αποστόλων Παύλου και Τίτου ( Κεραμιανός Θεόδωρος, Λελεδάκης Γιώργος),  Δ.  Λαογραφικά αποτυπώματα (Κωνσταντουράκης Μάριος και Παυλάκη Μαρία)  και   Ε. “Ένα όνομα…μια ιστορία”. ( Γαλεράκη Σπυριδούλα, Αποστολάκη Κωνσταντίνα).  Τις εισηγήσεις συνόδευε παράλληλη προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τα μνημεία και τα χωριά της περιοχής.

Την Εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, ο πρόεδρος της Δημ. Ενότητας Ατσιποπούλου κ. Παπαλεξάκης Αλέξανδρος, ο εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Παιδείας κ. Γεωργαλής Γεώργιος, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Την Εσπερίδα ανέλαβε υπό την αιγίδα της η  Δημοτική Ενότητα Ατσιποπούλου.

Ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Κανιολάκης Ιωάννης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε και συνεχάρη τους μαθητές του για την πολύ χρήσιμη γι’ αυτούς εκπόνηση και την ωφέλιμη σε όλους παρουσίαση των εργασιών τους καθώς  και τις φιλολόγους  κ. Μάλλιου Ελεονώρα και κ. Στυλιανού Παναγιώτα για την καθοδήγηση των μαθητών και την συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της Εσπερίδας. Ευχαρίστησε στη συνέχεια την Περιφέρεια Κρήτης για την γενναία χρηματοδότηση που παρείχε για την δημιουργία της αίθουσας εκδηλώσεων του Σχολείου καθώς και την Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Ρεθύμνου για την επίσης πολύτιμη οικονομική συνδρομή, προσθέτοντας ότι η αίθουσα αυτή δεν ανήκει μόνο στο Σχολείο και στους μαθητές του, αλλά σε όλη την τοπική κοινωνία προοριζόμενη να γίνει χώρος πολιτισμικής προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή.

Στην εσπερίδα, τέλος, παρουσιάστηκαν και διανεμήθηκαν σε όλους τα Πρακτικά της περυσινής Α΄Εσπερίδας, τα οποία εκδόθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Ο Διευθυντής του Λυκείου ευχαρίστησε το σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ Ευγένιο και εξέφρασε την χαρά και τις βαθύτατες ευχαριστίες της σχολικής κοινότητας προς τον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, ο οποίος κόσμησε την έκδοση των Πρακτικών με Πατριαρχικό Γράμμα απονέμοντας την  αγάπη, την ευλογία και τις ευχές του προς όλους μας και ιδιαιτέρως στους μαθητές μας.

Κλείνοντας την Εσπερίδα,  ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης  μας,  εξέφρασε την χαρά του για την πραγματοποίησή της, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συντελεστές της, τους μαθητές και τους καθηγητές του Σχολείου. Τέλος, οι κ. Παπαλεξάκης Αλέξ. και Γεωργαλής Γεώργιος, ως εκπρόσωποι των τοπικών δημοτικών οργάνων απένειμαν τους Επαίνους στους μαθητές που εκπόνησαν και παρουσίασαν τις εισηγήσεις.