ΓΕΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Erasmus +… Απρίλιος 2019… Λιθουανία.

Erasmus +… Απρίλιος 2019… Λιθουανία.

Το ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου κατά την παρελθούσα διετία συμμετείχε ως εταίρος στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό σχέδιο Erasmus+ με τίτλο “Volunteerism and Active Citizenship” και αριθμό σύμβασης 2017-1-EL01-KA101-035341. Μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης της κινητικότητας στην Ισπανία (Τενερίφη), ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε να τροποποιήσει την παιδαγωγική ομάδα, και έτσι για την β΄ φάση της κινητικότητας στη Λιθουανία αποφασίστηκε να συμμετάσχουν οι ακόλουθοι εκπαιδευτικοί: α) Ευαγγελίδης Παναγιώτης (ΠΕ 03), Διευθυντής ΓΕΛ Αρχαγγέλου, β) Καραντώνης Ζαχαρίας (ΠΕ 02), εκπαιδευτικός ΓΕΛ Αρχαγγέλου, συντονιστής του προγράμματος και γ) Μαρία Βαμβακάρη (ΠΕ 06), εκπαιδευτικός 2ου ΓΕΛ Ρόδου, με διάθεση στο ΓΕΛ Αρχαγγέλου και στη ΔΔΕ Δωδεκανήσου.

Το σχέδιο στόχευε στην ανάπτυξη συνεργατικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και καινοτόμων πρακτικών στο πλαίσιο του «Εθελοντισμού και της ενεργού πολιτότητας». Στο σχέδιο συμμετείχαν 3 σχολεία:

Λιθουανία, Joniskio “Ausros” gimnazija, Joniskio

Τενερίφη, Gobierno de Canarias IES El Sobradillo

Ελλάδα, ΓΕΛ Αρχαγγέλου Ρόδου

Η δεύτερη φάση της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία από 6 έως 20 Απριλίου. Οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Αρχαγγέλου φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα που εξασφάλισαν για αυτούς συνάδελφοι από το Joniskio “Ausros” gimnazija της Λιθουνίας. Κάθε ημέρα οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν μαθήματα στο σχολείο, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες και στοχευμένη θεματολογία. Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση όλων των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία και ακόμα πιο εντυπωσιακή η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων ανάμεσα σε άτομα με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα.

 

Ξεπερνώντας το φράγμα της γλώσσας και επικοινωνώντας στην Αγγλική γλώσσα, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Αρχαγγέλου αποκόμισαν θετικές εμπειρίες, ταξίδεψαν σε μια άλλη χώρα, έκαναν νέους φίλους, έμαθαν να δημιουργούν, να επινοούν, να μοιράζονται και να συνεργάζονται με συναδέλφους τους, προερχόμενους από μια άλλη κουλτούρα.

Από την επίσκεψή μας στο κάστρο του Κάουνας. Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Αρχαγγέλου κ. Παναγιώτης Ευαγγελίδης, η καθηγήτρια αγγλικών κ. Μαίρη Βαμβακάρη και ο φιλόλογος κ. Χάρης Καραντώνης, σε στιγμές χαλάρωσης από το εντατικό πρόγραμμα επιμόρφωσης για τις αρχές και τις αξίες του εθελοντισμού και της ενεργού πολιτότητας.

 

 

Η παραμονή μας στη Λιθουνία περιείχε και τη ξενάγησή μας σε αρκετά μουσεία, ένα από τα οποία ήταν και αυτό των φυλακών της KGB. Πνιγηροί χώροι, μακάβρια εκθέματα, ανατριχιαστικές μνήμες, απωθημένες από του νου τα αυλάκια…

 

 

 

 

 

Ο Πύργος του Βίλνιους ήταν άλλο ένα αξιοθέατο που η παιδαγωγική μας ομάδα δεν παρέλειψε να επισκεφθεί. Πανοραμική θέα της πανέμορφης και καθηλωτικής πόλης του Βορά.

 

 

 

 

 

 

Βίλνιους και πάλι… Ο περιβόητος και εμβληματικός λόφος με τους τρεις σταυρούς. Απόγευμα, με ανοιξιάτικη συννεφιά και υποβλητικό τοπίο… Αυτή η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έχει κάτι αναπόδραστα σαγηνευτικό, αλλόκοτα όμορφο που σε ελκύει αναπόφευκτα.

 

 

 

 

 

 

 

Από μια απογευματινή εξόρμησή μας στη Ρίγα (πρωτεύουσα της Λεττονίας), μία ώρα σχεδόν από το Joniskis, όπου εδρεύει ο φορέας υποδοχής της ομάδας μας. Μαζί μας συνάδελφοι εκπαιδευτικοί.

 

 

 

 

Επίσκεψη στο ανάκτορο του Rundale ή, αλλιώς, στις Βερσαλλίες του Βορά.

 

 

 

 

 

 

Joniskio “Ausros” gimnazija. Με τον Διευθυντή και την Υποδιεθύντρια του μοναδικού αυτού σχολείου σε ρόλο πρόθυμων ξεναγών. Περιβάλλον φιλικότατο, αίθουσες ανακαινισμένες και θελκτικές, χώροι προσεγμένοι, εξοπλισμός άρτιος, συνάδελφοι καλοσυνάτοι και χαμογελαστοί, συνθήκες ιδανικές για δημιουργική εργασία και ανιδιοτελή προσφορά.

 

 

Άλλος σταθμός… Σοκολατοβιομηχανία… Η παλαιότερη και πιο διάσημη στη Λιθουνία, η Ruta… Περίπου μισή ώρα απόσταση από το Joniskis. Ασύλληπτη πανδαισία σοκολάτας, πληροφορίες πολύτιμες, εμπειρίες μοναδικές και, σίγουρα, αλησμόνητες.

 

 

 

 

Η Λευκή και η Κόκκινη Συναγωγή… Η Εβραϊκή Κοινότητα του Joniskis ήταν κάποτε εξαιρετικά θαλερή και αριθμούσε πολλά μέλη· τώρα μάλλον περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις… Αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων πια οι δύο συναγωγές (θερινών και χειμερινών αντίστοιχα).

 

 

 

 

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε ένα από τα πολλά και πλουσιοπάροχα γεύματα εργασίας, τα οποία μας παρέθεσαν αφειδώς οι εξαιρετικά φιλόξενοι οικοδεσπότες μας. Εκλεπτυσμένες γαστρονομικές απολαύσεις, καλό κρασί, ζεστή ατμόσφαιρα, συζητήσεις εποικοδομητικές και γόνιμη ανταλλαγή εκπαιδευτικών απόψεων και πρακτικών.

 

 

Από την επίσκεψή μας σε ένα δημοτικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εθελοντές εκπαιδευτικοί γεμάτοι μεράκι και διάθεση προσφοράς, χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι. Προετοιμασία προϊόντων για ένα επικείμενο BAZAAR. Ακόμα και αίθουσα …αλατο-θεραπείας έχει προβλεφθεί για την «αποσυμπίεση» και τη χαλάρωση μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

 

 

 

 

Μουσείο του μπάσκετ… Ευδιάθετο απόγευμα στο Joniskis.

 

 

 

 

Ένα από τα τυπικά πρωινά μας στο ξενοδοχείο, στο Joniskis. Ώρα 07.30π.μ., ζεστό ρόφημα και πρόσφορη συζήτηση μέχρι να έρθει το λεωφορείο να μας παραλάβει για το επιμορφωτικό μας πρόγραμμα. Κάθε μέρα βιώναμε και κάτι διαφορετικό, κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, κάτι που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη όλης της ομάδας.

 

 

 

Η παιδαγωγική μας ομάδα επίτιμη προσκεκλημένη στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Jonisκis, υπό την προεδρία του νεοεκλεγέντος Δημάρχου. Ευγένεια, προσήνεια, ευσυνειδησία, ανταλλαγή δώρων… Ζεστασιά και πολιτισμός.

 

 

Επίσκεψη στο κέντρο νεότητας του Joniskis, το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με την εθελοντική προσφορά εργασίας νέων μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι φροντίζουν μικρότερα παιδιά.

 

 

 

 

Μουσείο ψευδαισθήσεων στο Vilnius… Τι είναι αληθινό, τι μη αληθινό και τι το ανάμεσό τους;

 

 

 

Λιθουανία Απρίλιος 2019 !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *