Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Αρχάγγελος, Ρόδος

Η κωμόπολη Αρχάγγελος βρίσκεται 28 χιλιόμετρα Νότια από την πόλη της Ρόδου και είναι μεσόγεια, σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (2 περίπου χιλιόμετρα). Κτισμένη σε ένα μικρό οροπέδιο ανάμεσα σε χαμηλά βουνά και λόφους, κατοικείται από 5.500 μόνιμους κατοίκους περίπου. Ο παλιός πυρήνας της κωμόπολης βρίσκεται στα ριζά του παλιού κάστρου και το σύγχρονο κομμάτι εκτείνεται γύρω και πέρα από αυτόν.Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες διαμονής και φαγητού στον οικισμό και την γύρω περιοχή.

Το μπάνιο σας θα το απολαύσετε στην πολύ κοντινή παραλία Στεγνά (1-2 χιλιόμετρα ανατολικά) και στις γειτονικές παραλίες Τσαμπίκα (3 περίπου χιλιόμετρα Βορειοανατολικά) και Χαράκι (7 περίπου χιλιόμετρα Νότια).Το κύριο αξιοθέατο του τόπου, το Μεσαιωνικό κάστρο, δεσπόζει στην περιοχή. Το έκτισαν οι κατακτητές Ιωαννίτες Ιππότες γύρω στο 1320 πάνω στα ερείπια παλαιότερου βυζαντινού, ίχνη του οποίου διασώζονται ενσωματωμένα στα νεότερα τείχη. Αξίζει να δείτε τον Ιερό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, απ’ όπου και το όνομα της κωμόπολης, με ωραία αυλή στρωμένη με βότσαλο και δάπεδο με χαρακτηριστικές διακοσμήσεις επίσης από βότσαλο.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο, όπου αναπαρίσταται η καθημερινή ζωή του παρελθόντος και εκτίθενται τοπικές φορεσιές, εργαλεία και άλλα σκεύη της καθημερινότητας των παλαιοτέρων κατοίκων, καθώς επίσης και ωραία χειροποίητα κεντήματα, υφαντά και άλλα δημιουργήματα της παλιάς οικοτεχνίας του τόπου. Τέλος, αξίζει να δείτε και την μικρή αρχαιολογική συλλογή που εκτίθεται σε μια μικρή ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

Στην περιοχή γύρω από τον Αρχάγγελο μπορείτε να επισκεφτείτε την Νέα Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκα, σε απόσταση 4 χιλιόμετρα Βόρεια από το χωριό, λίγο έξω από τον δρόμο προς την πόλη της Ρόδου. Το προσωνύμιο «Τσαμπίκα» της Παναγίας προέρχεται από μια οικογένεια που συνδεόταν στο παρελθόν με το Μοναστήρι. Η ντόπια παράδοση θέλει εδώ την Παναγία να προστατεύει τις άτεκνες γυναίκες και ενίοτε να πραγματοποιεί και θαύματα. Οι πιστές της αφιερώνουν κέρινες κούκλες. Το δάπεδο της εκκλησίας και η αυλή είναι όμορφα διακοσμημένες με βότσαλα. Το ταβάνι της εκκλησίας καλύπτεται από τόξα με αγιογραφίες. Η Μονή βρίσκεται σε ένα επιβλητικό περιβάλλον πνιγμένο στο πράσινο από πεύκα και άλλα υπεραιωνόβια δέντρα. Η αυλή καλύπτεται από ένα τεράστιο πουρνάρι με υπερμεγέθη κλαδιά που ρίχνουν την σκιά τους και προστατεύουν τους επισκέπτες από τον ήλιο. Τα παλιά χρόνια η Μονή λειτουργούσε σε άλλο σημείο, ψηλά στο βουνό πάνω από την ομώνυμη παραλία, όπου διακρίνονται τα ερείπιά της.

Σε απόσταση 3 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά στην κορυφή του λόφου Κούμελος βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο, το οποίο παρουσιάζει έντονο σπηλαιολογικό, όσο και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ανασκαφικές εργασίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν στο φως ευρήματα που ανάγονται στην ύστερη Νεολιθική και στην Μυκηναϊκή εποχή. Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν το πόσο παλαιά είναι η ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή.Τέλος προς τα Νότια, γύρω στα 7 χιλιόμετρα από την κωμόπολη θα δείτε τα ερείπια του Μεσαιωνικού κάστρου του Φαρακλού που δεσπόζει πάνω από το γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι Χαράκι με την ωραία παραλία στον μυχό μικρού κολπίσκου.

Ο Αρχάγγελος έχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα όλο το χρόνο με αποκορύφωμα το Καρναβάλι στις Απόκριες.

Ολόκληρο το δεύτερο μισό του Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις χορού, βιβλίου, φωτογραφίας και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του χωριού και της γύρω περιοχής οι κάτοικοι γιορτάζουν τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές τους με πανηγύρια, όπου συμμετέχουν και πολλοί ευλαβείς επισκέπτες της εποχής. Τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι αυτά στη γιορτή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου, της Παναγίας της Τσαμπίκας στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Παναγίας), της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και της Παναγίας της Αλεμονήτρας (Ελεημονήτριας) στις 23 Αυγούστου (Εννιάμερα της Κοίμησης της Παναγίας).

Τέλος οι πολυπληθείς επισκέπτες του θα βρουν στα μαγαζιά του με αναμνηστικά, ανάμεσα στα άλλα, και ωραία χειροποίητα χαλιά και παραδοσιακά κεντήματα με όμορφα παλιά τοπικά σχέδια.

Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στα φαρμακεία του χωριού. Επίσης λειτουργούν αστυνομικός σταθμός, υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείου.

Η πρόσβαση στον Αρχάγγελο γίνεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί, ή ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή και μοτοσικλέτα.

Το γραφικό χωριό του Αρχαγγέλου βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, νότια της πόλης της Ρόδου.

Η ζεστή ατμόσφαιρα στα στενά δρομάκια, οι πλατείες και τα παλιά σπιτάκια με το τοπικό χρώμα κερδίζουν από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη.

Αυτό ωστόσο που πραγματικά γοητεύει τον ταξιδιώτη στον Αρχάγγελο είναι η επαφή με τους πάντα φιλόξενους ντόπιους, που κρατούν ακόμα αναλλοίωτο το τοπικό τους γλωσσικό ιδίωμα.

Οι κάτοικοι κρατούν ακόμα πιστά τις ιδιαίτερες παραδόσεις του τόπου. Μπορείτε να γευθείτε το τοπικό ψωμί, που ψήνεται ακόμα σε φούρνους με ξύλα στην μέση της αυλής του κάθε σπιτιού. Αν είστε τυχεροί θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε σε κάποια τοπική γαμήλια τελετή, που γίνεται κι αυτή με τον ιδιαίτερο παραδοσιακό για τον Αρχάγγελο τρόπο.

Το χωριό προσφέρει την ευκαιρία για μοναδικά σουβενίρ, καθώς εδώ κατασκευάζονται χαλιά και κεραμικά με τις παραδοσιακές ακόμα τεχνικές.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον επιβλητικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που δεσπόζει στο χωριό με το θαυμάσιο καμπαναριό του, χρονολογούμενο στον 15ο αιώνα. Εντύπωση προκαλούν ολόγυρα στην εκκλησία τα σπίτια με τις αψίδες τους και με την διακόσμηση των εξωτερικών τους τοίχων από κεραμικά πιάτα, προερχόμενα από το κοντινό χωριό της Λινδου.

Χαλαρώστε με έναν καφέ ή απολαύστε ένα γεύμα με θέα τον περίβολο της εκκλησίας σε μια από τις πολλές καφετέριες ή ταβέρνες του Αρχαγγέλου.

Στον Αρχάγγελο θα σας εντυπωσιάσουν:
• Το κοντινό βουνό Στρογγυλό
• Οι συντροφιές των μικρών άγριων αλόγων
• Η σπηλιά του Κούμελλου στον δρόμο προς την παραλία του Αρχαγγέλου με τους περίφημους σταλακτίτες της και την πρόσφατη ανακάλυψη σ’αυτήν αντικειμένων από την Νεολιθική και την Μυκηναϊκή εποχή.
Ένας τοπικός θρύλος λέει ότι η σπηλιά επικοινωνεί με την θάλασσα – αυτή η σπηλιά είναι οπωσδήποτε το βαθύτερο σημείο της περιοχής.

Οι ιστορικές τοποθεσίες του Αρχαγγέλου δεν σταματούν εδώ. Ανεβείτε την 15λεπτη διαδρομή προς το Βυζαντινό Κάστρο, που επισκευάστηκε στην εποχή των Σταυροφόρων, και στην φημισμένη Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκας.
Σε έκταση 500 μέτρων κατά μήκος του στριφογυριστού δρόμου από τον Αρχάγγελο και περνώντας από βοσκοτόπια, λεμονιές και αμυγδαλιές, εκτείνεται η μικρή παραλία Στεγνά, που περιβάλλεται από βουνά. Με τις πολλές γραφικές ταβέρνες της και ένα μικροσκοπικό λιμανάκι η παραλία των Στεγνών προσφέρει χαλαρωτική ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια της μέρας, που γίνεται πιο ενδιαφέρουσα όταν ο ήλιος δύσει – κάποια πολύ δημοφιλής ταβέρνα της παραλίας διοργανώνει συχνά μπιτς-πάρτυ.

http://www.rhodes.ws

Ένα σχόλιο

  1. Πάρα πολύ ωραία γραμμένο και ενδιαφέρον το άρθρο…με γραφικό και εύστοχο λόγο και περιγραφές εκπληκτικές..Από Δευτέρα θα γνωρίσω το χωριό σας ..και από κοντά..και θα διαπιστώσω και θα απολαύσω τις ομορφιές τους ως Εκπαιδευτικός στο Νηπιαγωγείο σας..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *