Εκπαιδευτική Επίσκεψη μαθητών και καθηγητών στην πόλη Μυλούζη της Γαλλίας (2-7 Δεκεμβρη 2024) στο πλαίσιο Διαπίστευσης Erasmus

Η ομάδα μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και να δουλέψει μαζί με μαθητές και καθηγητές από δύο ευρωπαϊκές χώρες: τη χώρα υποδοχής, τη Γαλλία, και την Ισπανία. Ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι όλοι είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, να εξασκηθούμε και να εργαστούμε στα αγγλικά και στα γαλλικά. Η ομαδική μας εργασία υποστηρίχθηκε από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψή μας. Ενσωματώσαμε το πρόγραμμα e-Twinning στο οποίο δουλεύουμε μαζί με τους εταίρους μας μέσω της Ευρωπαϊκής Σχολικής Πλατφόρμας, κάτι που ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε από τις επισκέψεις μας σε μουσεία της Αλσατίας.

Το σχολείο με το οποίο συνεργαζόμαστε  είναι το Lycée Polyvalent Laurent Lavoisier στη Μυλούζη, μία πόλη στη βορειοανατολική Γαλλία, στην περιοχή της Αλσατίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Ελβετία. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλσατίας μετά το Στρασβούργο με έντονη βιομηχανική και πολιτιστική ταυτότητα.

Picture2

Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που επισκεφθήκαμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρακολουθήσαμε μέρος του προγράμματος «Euroscola». Μάθαμε και κατανοήσαμε περισσότερα για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές αξίες και τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Βλέποντας μαθητές από όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του «Euroscola», οι δικοί μας μαθητές ένιωσαν περισσότερη αυτοπεποίθηση να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να εκφραστούν. Μάλιστα, άρχισαν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εργαστούν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς την επόμενη χρονιά θα αποφοιτήσουν.

Βρήκαμε πηγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της διαφορετικότητας στις κοινωνίες μας και το έργο που γίνεται ενάντια στις διακρίσεις, την μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Η Louise Weiss αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλους μας όσον αφορά τη δέσμευση, την ενεργή συμμετοχή και τον αγώνα για έναν ισχυρότερο ρόλο των γυναικών.

Picture3

Η επίσκεψη στο Μουσείο Tinguely της Βασιλείας μας βοήθησε να κατανοήσουμε την έννοια της βιωσιμότητας και, πιο συγκεκριμένα, πώς η βιωσιμότητα ξεπερνά κατά πολύ την προστασία του κλίματος και σημαίνει υπεύθυνη διαχείριση των περιορισμένων πόρων της γης, δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας και προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πήραμε έμπνευση από τη δημιουργικότητά του και σκοπεύουμε να την ενσωματώσουμε σε δράσεις μας.

Η διαμονή σε οικογένειες έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αλληλεπιδράσουν με μια οικογένεια ευρωπαϊκής χώρας στην καθημερινότητά της. Η εμπειρία ήταν καρποφόρα και διαφωτιστική και η συνεργασία μας πρόκειται να συνεχιστεί με την υποδοχή των Γάλλων μαθητών και καθηγητών στο σχολείο μας.

Νεκτάριος Κοπασάκης (ΠΕ 02) – Μαρία Κλήμη (ΠΕ 05)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση