«Tech Talent 4 Good»

Εκπαιδευτικοί, Μαθητές, Τεχνολογία Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Tech Talent 4 Good»

Μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε φοιτητές πληροφορικής ώστε να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία μέσα από εθελοντική εργασία σε ευρωπαϊκούς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ο νυχτερινός ουρανός και το Σύμπαν στη μεγαλύτερη εικόνα της Ιστορίας

Διάστημα Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο νυχτερινός ουρανός και το Σύμπαν στη μεγαλύτερη εικόνα της Ιστορίας

Επτά εκατομμύρια επιμέρους εικόνες συνθέτουν τη μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή εικόνα του νυχτερινού ουρανού και του Σύμπαντος που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Η κάθε μία από τις επιμέρους εικόνες έχει ανάλυση 125 εκατ. pixel, που απεικονίζουν κάθε ουράνιο αντικείμενο: άστρα, γαλαξίες, νεφελώματα, κβάζαρ, αστεροειδείς, κλπ.

(φωτογραφία αρχείου - πηγή NASA)

(φωτογραφία αρχείου – πηγή NASA)

Η εντυπωσιακή ψηφιακή εικόνα-χάρτης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστρονόμοι, θα αποτελέσει το νέο διεθνές «σημείο αναφοράς» για τον ουρανό και έρχεται να αντικαταστήσει, μετά από περίπου μισό αιώνα, μια εικόνα που είχε δημιουργηθεί στη δεκαετία του ΄50 από το τηλεσκόπιο «Πάλομαρ» (Palomar Sky Survey). Η νέα εικόνα περιέχει περίπου δεκαπλάσια σε αριθμό ουράνια αντικείμενα (άστρα, γαλαξίες, νεφελώματα, κβάζαρ, αστεροειδείς κ.α.), σε σχέση με την εικόνα του Πάλομαρ.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Καυτό και υγρό το 2010

Περιβάλλον Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καυτό και υγρό το 2010

Η χρονιά που αποχαιρετήσαμε ήταν η πιο υγρή που έχει καταγραφεί. Παράλληλα, ισοφάρισε το ρεκόρ του 2005 για την πιο θερμή από το 1880, όταν και ξεκίνησε η επιστημονική κοινότητα να κρατά αρχεία για το κλίμα.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Το ταλέντο δεν είναι έμφυτο

Μαθητές, Τεχνολογία Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ταλέντο δεν είναι έμφυτο

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ταλέντο είναι κάτι που αφορά στη γενετική. Με λίγα λόγια ότι υπάρχουν “έμφυτα ταλέντα” αθλητών, “χαρισματικοί μουσικοί” και “καλλιτέχνες εκ γενετής”. Όσοι όμως πιστεύουν ότι οι ιδιοφυΐες γεννιούνται και δε γίνονται, καλύτερα να το ξανασκεφτούν, σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα David Shenk.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι ικανότητές μας προέρχονται από μια διαδικασία ανάπτυξης, πράγμα που συμπεριλαμβάνει και όσα λαμβάνουμε από τα γονίδιά μας.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Μικρόσωμος αλλά άγριος ο νέος δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε

Αρχαιότητα Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μικρόσωμος αλλά άγριος ο νέος δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο είδος μικρόσωμου αλλά άγριου δεινόσαυρου, που έζησε πριν από περίπου 230 εκατ. χρόνια, στην ύστερη Τριασική περίοδο. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους δεινόσαυρους που έχουν ποτέ βρεθεί. Οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στον πλανήτη μας επί πολλές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Ο νέος σαρκοφάγος δεινόσαυρος, που ονομάστηκε επιστημονικά Eodromaeus (“δρομέας της αυγής”), είχε μήκος περίπου 1,3 μέτρα, βάρος πέντε έως επτά κιλά, μακρύ λαιμό, μακριά μυτερά νύχια, ουρά, πόδια γρήγορου αιλουροειδούς, μεγάλα σαγόνια και κοφτερά δόντια. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Επικίνδυνες αποδείξεις

Περιβάλλον, Υγεία Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επικίνδυνες αποδείξεις

Οχι, δεν πρόκειται για νέο μέτρο του υπουργείου Οικονομικών ούτε για εκφοβισμό, προκειμένου να υιοθετηθεί η (καλησπέρα, Μπιγκ Μπράδερ) ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη».

Δύο μελέτες κατέδειξαν την ενδεχόμενη επικινδυνότητα της χημικής ένωσης δισφαινόλη Α (bisphenol Α ή ΒΡΑ) σε χαμηλές δόσεις – σε υψηλές είναι ήδη επιβεβαιωμένη. Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών (ως μέρος ενός σύνθετου πολυμερούς), όμως ελεύθερη -και πιο επικίνδυνη- βρίσκεται στις ταμειακές αποδείξεις από θερμικό χαρτί (τις πιο γυαλιστερές, εκείνες που «σβήνουν» μετά από λίγο καιρό). Διαβάστε όλο το άρθρο »

Τα ναρβάλ «θερμομετρούν» τον Αρκτικό

Περιβάλλον Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα ναρβάλ «θερμομετρούν» τον Αρκτικό

Ο Κόλπος Μπάφιν, μεταξύ της ομώνυμης νήσου και της Γριλανδίας στο Βόρειο Ατλαντικό, είναι σχεδόν όλο το χρόνο παγωμένος, μην επιτρέποντας στους ωκεανογράφους να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία για τη χειμερινή θερμοκρασία των υδάτων του Δυτικού Ρεύματος της Γριλανδίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Φως στα μυστήρια της «σκοτεινής ενέργειας»

Διάστημα Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φως στα μυστήρια της «σκοτεινής ενέργειας»

Ο ισχυρισμός ότι μια μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος πλέον φαίνεται πιο βάσιμος, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εφαρμογή μιας ιδιόρρυθμης γεωμετρικής εξέτασης που προτάθηκε πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Ζεύγος γαλαξιών σε τροχιά, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί βάση για την «έξυπνη» απόδειξη της ύπαρξης σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν.

Ζεύγος γαλαξιών σε τροχιά, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί βάση για την «έξυπνη» απόδειξη της ύπαρξης σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν. Η επιταχυνόμενη διαστολή παρατηρήθηκε το 1998. Αστρονόμοι που μελετούσαν σουπερνόβα τύπου 1α (αστρικές εκρήξεις με προβλέψιμη φωτεινότητα), ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι τα πιο μακρινά από αυτά τα σουπερνόβα διακρίνονταν πιο αμυδρά απ’ όσο θα αναμενόταν αν το Σύμπαν διαστελλόταν με σταθερούς ρυθμούς. Κάτι τέτοιο υποδήλωνε ότι κάποια άγνωστη δύναμη -που ακολούθως ονομάστηκε σκοτεινή ενέργεια- θα πρέπει να επενεργεί ενάντια στη βαρύτητα και να διογκώνει το Σύμπαν. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Κινόα: ο υπερθρεπτικός σπόρος

Περιβάλλον Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κινόα: ο υπερθρεπτικός σπόρος

Οι υποψιασμένοι του γκουρμέ σύμπαντος ήδη τη γνωρίζουν -δεν υπάρχει λίστα του τύπου «υπερτροφές του μέλλοντος» που να μην την περιέχει.

Συλλογή της κινόα στις παρυφές των Ανδεων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ θεωρεί ότι έχει τόση θρεπτική αξία που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το μητρικό γάλα.

Συλλογή της κινόα στις παρυφές των Ανδεων.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ θεωρεί ότι έχει τόση θρεπτική αξία που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το μητρικό γάλα. Η κινόα, του γένους των χηνοποδιδών, δεν είναι δημητριακό -για την ακρίβεια ως φυτό είναι πιο συγγενική με το σπανάκι, το παντζάρι και τον αμάραντο- αλλά οι σπόροι της καταναλώνονται ως τέτοιο, και μάλιστα με πλεονεκτήματα έναντι πολλών ανάλογων τροφών: δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται πιο εύκολα από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε οποιαδήποτε μορφή του.

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ζωή να ‘χουμε γίναμε επτά δισ.

Περιβάλλον Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζωή να ‘χουμε γίναμε επτά δισ.

Αισίως, και με πέντε μωρά να γεννιούνται κάθε δευτερόλεπτο, ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει φέτος τα επτά δισεκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, φέρνοντας στην επιφάνεια παλιούς φόβους για το πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι το μέλλον του πλανήτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που αυξανόμαστε κατά ένα δισεκατομμύριο μέσα σε μόλις 12 χρόνια. Ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν έπαψε να αυξάνει από τον 14ο αιώνα, μετά την εποχή του Μαύρου Θανάτου, δηλαδή της επιδημίας πανούκλας. Αλλά ποτέ δεν γνώρισε την τεράστια αύξηση που σημειώθηκε τον 20ό αιώνα, ιδίως λόγω της ραγδαίας μείωσης της θνησιμότητας χάρη στην ιατρική πρόοδο αλλά και εξαιτίας των τεχνολογικών καινοτομιών που συνέβαλαν στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Διαβάστε όλο το άρθρο »


© 2024 Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
RSS άρθρων RSS Σχολίων Σύνδεση