Συμμετοχή του σχολείου μας στο PSF 2019

Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος, για 3η συνεχή χρονιά στο Patras Science Festival παρουσιάζοντας τρεις διαδραστικές εκθέσεις και πειράματα επίδειξης με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της Α’ και Β’ τάξης και των εκπαιδευτικών κ.κ. Αρλαπάνο Γ. Βιολόγο, Κοτζαμανίδη Ε. Φυσικό, Θανασούλια Γ. Μαθηματικό και Κουνάβη Ε. Πληροφορικής.


Ένας δορυφόρος σε μέγεθος… κουτιού!





Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, να δουν έναν δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού με ηλεκτρονικούς αισθητήρες μέτρησης, που προσομοιώνει δύο διαστημικές αποστολές. Η πρώτη μετράει ύψος, θερμοκρασία, θέση και UV ακτινοβολία και η δεύτερη είναι σχεδιασμένη να διαμοιράζει δορυφορικό internet. Η ομάδα AETOS συμμετείχε στο διαγωνισμό CanSat in Greece 2019 και o δορυφόρος εκτοξεύθηκε σε υψόμετρο 1000m με βοήθεια πυραύλου κι επέστρεψε καταγράφοντας τα δεδομένα των αποστολών.


Κυνηγοί Εξωπλανητών 





Στην παρούσα διαδραστική έκθεση οι επισκέπτες – ερευνητές θα γνωρίσουν και θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν πραγματικούς εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από μακρινά άστρα και ίσως μοιάζουν και με τη Γη μας. Μέσα από τη χρήση μιας online πλατφόρμας θα επεξεργαστούν με το πάτημα ενός κουμπιού αληθινά αστρονομικά δεδομένα και, ποιος ξέρει, μπορεί να έκριναν σωστά και να έκαναν μια νέα ανακάλυψη! To πρόγραμμα Exoplanet Hunters ανήκει στην κατηγορία της επιστήμης των Πολιτών (Citizen Science) και προτρέπει τον απλό πολίτη να συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα.


Ο μαγικός κόσμος των νευρώνων





Ο εγκέφαλός μας έχει 100 δισεκατομμύρια νευρώνες που επικοινωνούν με 10 τετράκις (!) εκατομμύρια διασυνδέσεις, αποτελώντας ένα πολύπλοκο, μα αρμονικό, σύνολο. Στη διαδραστική μας έκθεση οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τα ιδιόμορφα αυτά κύτταρα (αλλά και τα κύρια μέρη του νευρικού συστήματος) μέσα από την παρατήρηση σε μικροσκόπιο, την επίλυση puzzle και quiz, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά ένα 3D εκτυπωμένο ρεαλιστικό μοντέλο νευρώνα!


Παίζοντας με τον ήχο και την ατμομηχανή





Παρατηρώντας τον ήχο με παλμογράφο, στο πρώτο πείραμα θα απεικονίσουμε ήχους χρησιμοποιώντας παλμογράφο και γεννήτρια συχνοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, η μαθηματική περιγραφή του ήχου με την χρήση των τριγωνομετρικών συναρτήσεων θα εφαρμοστεί στη μελέτη απλών ηχητικών κυμάτων. Επίσης, θα συνθέσουμε και θα παρατηρήσουμε δύο ηχητικά κύματα για την δημιουργία διακροτήματος. Έπειτα, το πείραμα επίδειξης αφορά τη λειτουργία ατμομηχανής σε συσκευή προσομοίωσης. Η ατμομηχανή θα τεθεί σε λειτουργία και θα συνδεθεί με ηλεκτρικό κινητήρα, προκειμένου η κινητική ενέργεια, να μετατραπεί σε ηλεκτρική και να ανάψει ένα λαμπάκι.

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Κατηγορίες: 2018-2019, Εκδηλώσεις δραστηριότητες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.