Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας

Το Σάββατο 16 Απριλίου η ομάδα του Ομίλου ‘Παίζω άρα Υπάρχω-Ludo ergo sum’ επισκέφθηκε τα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Πραγματοποιήθηκε γνωριμία και εξάσκηση στη γραφή Braille και γνωριμία και συζήτηση με τα παρευρισκόμενα μέλη. Οι μαθητές και μαθήτριες έμαθαν πως η οπτική αναπηρία έχει πολλές μορφές, αλλά και ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα, όπως να σπουδάσουν, να εργαστούν, να χρησιμοποιήσουν κινητά αφής και πολλά άλλα πράγματα, αλλά είναι απαραίτητη και η τήρηση βασικών αρχών, όπως ο σεβασμός στον άνθρωπο, η τήρηση δημόσιων κανόνων, η προστασία των υποδομών, αλλά, αντιθέτως, σε καμία περίπτωση η λύπηση.

IMG 20220416 102939

IMG 20220416 105858

 

Ακολούθησε συζήτηση για την ανάγκη, κυρίως των παιδιών, για συμμετοχή στο επιτραπέζιο παιχνίδι, και σημειώθηκε η έλλεψη σχετικών παιχνιδιών, κενό που επιχειρεί να καλύψει η ομάδα μας κατασκευάζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ειδικά σχεδιασχμενα για αυτόνομη χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης.

Τέλος, πραγματοποιήσαμε έναν περίπατο στην πόλη της Πάτρας. Με κλειστά μάτια, μπαστούνι, και με την καθοδήγηση των τυφλών οδηγών τους περπάτησαν στο κέντρο εξελίσσοντας τη σχέση τους με τον χώρο, συνειδητοποιώντας πόσο διαφορετικό είναι να πλοηγείσαι χωρίς όραση, αξιοποιώντας τους οδηγούς των πεζοδρομίων και συναντώντας διάφορα ανεπιθύμητα εμπόδια. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να μπουν στη θέση των ατόμων με προβλήματα όρασης με τον πλέον βιωματικό και γόνιμο τρόπο.

IMG 20220416 114746IMG 20220416 121213

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της Ένωσης για τα πολύτιμα ‘μαθήματα’ ζωής που μας πρόσφεραν!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.