Βιωματικό Θεατροπαιδαγωγικό Σεμινάριο για την Ενδοσχολική Βία

DSC_9189

Την Τετάρτη 22-04-2015, στο Θέατρο Λιθογραφείο (17:00 -20:00) πραγματοποιήθηκε το βιωματικό Θεατροπαιδαγωγικό Σεμινάριο/Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας από τη θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ με τίτλο: «349΄ ακόμα…,».

Το σεμινάριο οργανώθηκε από τις Σχολικές Συμβούλους ΠΕ02 κ. Ψυχογυιοπούλου Παναγιώτα και κ. Ζαχαροπούλου Σουσάνα σε συνεργασία με το τμήμα Αγωγής Υγείας Π/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Αχαΐας, και το παρακολούθησαν 50 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δραματοποιημένη μορφή και υιοθετεί τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος και του Θεάτρου Φόρουμ. Δημιουργήθηκε για μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού και αφορά και μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου καθώς και εκπαιδευτικούς. Στοχεύει, μέσω του ενεργητικού και βιωματικού χαρακτήρα του, να ενισχύσει την ικανότητα για ενσυναίσθηση της κατάστασης του θύματος και να του προτείνει εναλλακτικούς τρόπους χειρισμού. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος, σε επίπεδο κατανόησης και παρέμβασης, που επικεντρώνεται στην ενεργό εμπλοκή των συμμετεχόντων.

Οι δράσεις του προγράμματος σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ, που αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας: Καλλιόπη Βούλγαρη, Γιώργο Μπεκιάρη, Κατερίνα Μιχαλοπούλου, Αμαλία Παναγιωτοπούλου και Μαρία Στειακάκη. Στις βιωματικές δράσεις του σεμιναρίου συμμετείχαν 25 μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας μετά από έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων τους και υπό την εποπτεία των υπεύθυνων καθηγητών κ. Γάκη Παναγιώτη, κ. Γκοτσοπούλου Ελένης, κ. Φιλοσόφου Μαρίας και κ. Χριστοπούλου Μαρίας.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση των εκπαιδευτικών με τα μέλη της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ και τις Σχολικές Συμβούλους σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνάρτηση με τον σχολικό εκφοβισμό, καθώς και την αξιοποίηση τεχνικών του θεάτρου στην εκπαίδευση για τη διαχείριση θεμάτων που αφορούν γενικότερα  προβλήματα στις σχέσεις των μαθητών.

DSC_9189 DSC_9192DSC_9188

 

 

Κατηγορίες: 2014-2015. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.