Το μετακινούμενο χαλί, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες ιστορίες

footloose_l carpet

«Η ζωή ανήκει στους ζωντανούς και όποιος ζει πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αλλαγές»  

Johann Wolfgang von Goethe 

«Αντί να βλέπουμε το χαλί να τραβιέται κάτω από τα πόδια μας,μπορούμε να μάθουμε να χορεύουμε πάνω στο  μετακινούμενο χαλί»                                                                    

Thomas Crum

Σας ευχαριστώ, κύριοι. Νομίζω ότι θα χρειαστώ το θετικό σας πνεύμα και την υποστήριξη –και ακόμη περισσότερα για την ακρίβεια- επειδή τα πράγματα είναι όντως ένα μετακινούμενο χαλί εδώ στην Ελλάδα. Όχι, δε θα παραθέσω εδώ τα γιατί και τα πότε και τα ποιος. Η πρόθεσή μου είναι να ανακοινώσω επισήμως την –προσωρινή ;- αλλαγή στην καριέρα μου από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για το τρέχον σχολικό έτος, από 20 Σεπτεμβρίου 2013.

Έχοντας διδάξει Αγγλικά σε μαθητές Λυκείου για δεκαέξι χρόνια, αυτή ήταν μια μεγαλειώδης  αλλαγή! Οι πρώτες δύο βδομάδες μου έχουν δώσει πολλά να διηγηθώ, τα οποία εν συντομία συνοψίζονται στα εξής:

  • να μιλάς σε βραδύτερο ρυθμό και σε πολύ απαλότερο τόνο (τουλάχιστο στις μικρότερες τάξεις)
  • να αναλύεις και να δίνεις οδηγίες για τα πάντα
  • να επαναφέρεις στη μνήμη σου τις ανάγκες των παιδιών σου όταν ήταν σε αυτή την ηλικία: «Κυρία, δεν μπορώ να ανοίξω το φερμουάρ στο μπουφάν μου!»
  • να προσφέρεις άπλετο χρόνο και χώρο
  • να ερευνάς, να διαβάζεις, να μαθαίνεις, να φτιάχνεις (όλα αυτά τ’ αγαπώ!)
  • να έχεις πάντα μαζί σου παυσίπονα για πονοκέφαλο από οχλαγωγία  υψηλής έντασης

Σίγουρα, όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κοινότυπα, αλλά είναι η νέα μου πραγματικότητα. Δεύτερες σκέψεις όμως, με οδηγούν να συλλογιστώ ότι ,όσο άγνωστη ή ασταθής και αν είναι αυτή η νέα πραγματικότητα για μένα, υπάρχουν άλλοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη ανασφάλεια που οφείλεται στη βίαιη εκδίωξή τους από την εκπαίδευση, για να μην αναφέρω και κάθε άλλον Έλληνα πολίτη που έχασε τη θέση εργασίας του.

Ναι, θα πρέπει να “μάθουμε να χορεύουμε πάνω στο μετακινούμενο χαλί», αλλά πάλι αυτό είναι εύκολο: οι Έλληνες πάντα ήταν ταξιδευτές και καλοί χορευτές και γι’αυτό ευέλικτοι, και έτσι όλη αυτή η  σπουδαία κληρονομιά  δεν μπορεί παρά να είναι η κινητήρια δύναμή μας. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε κατά πόσο αυτό το “μετακινούμενο χαλί” ήταν αποτέλεσμα των επιλογών μας και γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

 

Photo credit: Professor Bop / Foter / CC BY-NC-ND