Νερό:πηγή ζωής

Το νερό χρησιμοποιείται σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Στη μεταφορά οξυγόνου, στη λειτουργία του εγκεφάλου, κατά την αναπαραγωγή των κυττάρων, στο φιλτράρισμα των νεφρών και του συκωτιού, κατά τη λειτουργία των οργάνων, στο μεταβολισμό του λίπους στο συκώτι, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέσω της αναπνοής, για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, για τη διατήρηση μιας νεανικής επιδερμίδας και σε πολλά άλλα.

Χρησιμότητα

Η σωστή ενυδάτωση βοηθά την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τις κενώσεις. Η ποσότητα του ύδατος που πίνετε μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στα ενεργειακά επίπεδα του οργανισμού σας. Η αφυδάτωση προκαλεί σημαντική ενεργειακή απώλεια (κατά μέσο όρο στο 80 % του πληθυσμού). Κατά μέσο όρο, μια πτώση 5% στα υγρά του σώματος μπορεί να προκαλέσει μια πτώση 25-30% σε ενέργεια, ενώ μια πτώση 15 % στα υγρά σώματος μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Ερευνητές στη Γερμανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει το ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι ‘καίνε’ θερμίδες. Ο μεταβολικός ρυθμός μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα αυξήθηκε κατά 30% μετά από κατανάλωση ½ λίτρου νερού. Κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού υπάρχει κατανάλωση ενέργειας και απαιτείται νερό για την αποτελεσματική λειτουργία του.

Επίσης το νερό δημιουργεί αίσθηση κορεσμού και χαλιναγωγεί την όρεξή σας.

Το νερό είναι το αποτελεσματικότερο μέσο αποτοξίνωσης που διαθέτει ο οργανισμός σας. Διαλύει τις τοξίνες, και έτσι συμβάλλει στην αποφυγή ασθενειών.

Πόσο νερό μάς είναι αρκετό

Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το βάρος του, το επίπεδο δραστηριότητάς του και τη διατροφή του. Σε γενικές γραμμές να καταναλώνετε περίπου 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Εάν έχετε αυξημένη σωματική δραστηριότητα και εφίδρωση, απαιτείται επιπρόσθετη κατανάλωση νερού. Να θυμάστε ότι είναι ωφέλιμο να πιείτε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ενασχόλησή σας με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα.

Υποκατάστατα του νερού

Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή σας επειδή δεν έχει θερμίδες, πρόσθετες ουσίες ή συντηρητικά. Παρόλα αυτά, έρευνα έδειξε ότι τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη δεν θεωρούνται πλέον εχθρός της ενυδάτωσης. Η έρευνα διεξήχθη σε κέντρο διατροφολογίας, σε μια ομάδα 18 ατόμων (ηλικίας 24-39 ετών), στα οποία δόθηκαν διαφορετικοί συνδυασμοί ύδατος, καφέ και αναψυκτικού, τύπου cola.

Κατά τη διάρκεια μιας φάσης του πειράματος, το μόνο υγρό που καταναλώθηκε από τους συμμετέχοντες ήταν νερό. Κατά τη διάρκεια μιας άλλης φάσης το 75% του καταναλώμενου υγρού περιείχε καφεΐνη. Καμία διαφορά στην ενυδάτωση δεν βρέθηκε μεταξύ των δύο. Αλλά πάλι, να θυμάστε ότι το νερό είναι η καλύτερη επιλογή σας!

Κατηγορίες: Υγεία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση