Η Ιστορία των Ιών των Υπολογιστών

Ιός: Κακόβουλο πρόγραμμα που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του υπολογιστή.Προσκολλάται σε πρόγραμμα ή αρχείο και ενεργοποιείται μόλις  τρέξουμε το πρόγραμμα ή ανοίξουμε το αρχείο.

 

1971 – Η Αρχή #1

Η ιστορία ξεκινάει με το πρώτο κακόβουλο πρόγραμμα CREEPER , ήταν ένα πειραματικό αυτοαναπαραγόμενο πρόγραμμα γραμμένο από τον Bob Thomas στο BBN το 1971 που μεταδιδόταν μέσω του Δικτύου ARPANET (το Δίκτυο του αμερικανικού στρατού) και απλώς έδειχνε στην οθόνη το μήνυμα:

«Είμαι ο Creeper, πιάσε μεαν μπορείς» = I’m the creeper, catch me, if you can.

Ο σκοπός, πολύ απλός: αποδείκνυε ότι ο δημιουργός του είχε την προγραμματιστική ικανότητα να «εισέλθει» στον υπολογιστή και τίποτα άλλο.

Το όνομα «Creeper» του πρώτου ιού είναι το όνομα ενός «κακού» χαρακτήρα από την  σειρά κινουμένων σχεδίων Scooby Doo, ενώ το πρώτο antivirus για την αντιμετώπισή του (που σηματοδοτεί τη γέννηση των antivirus) βαπτίστηκε «Reaper».

Ο πρώτος ιός που αναφέρεται ως εξαπλούμενος εκτός του συστήματος μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε, υπήρξε ο “Elk Cloner”. Τον δημιούργησε το 1982 ο δεκαπεντάχρονος, τότε, Ρίτσαρντ Σκρέντα (Richard Skrenta) για υπολογιστές Apple II με λειτουργικό σύστημα το Apple DOS 3.3. Τον αποθήκευσε σε μια δισκέτα και την έδωσε σε φίλους και γνωστούς του. Οι περισσότεροι υπολογιστές, εκείνη την εποχή, δε διέθεταν σκληρό δίσκο κι έτσι οι ανταλλαγές δισκετών ήταν πολύ συχνές. Όταν ο υπολογιστής εκκινούσε από τη μολυσμένη δισκέτα αντιγραφόταν μόνος του σε όποια άλλη δισκέτα είχε εκείνη τη στιγμή πρόσβαση ο υπολογιστής. Μετά την πεντηκοστή εκκίνηση από μολυσμένη δισκέτα, ο υπολογιστής εμφάνιζε το εξής μήνυμα (υπό μορφή στίχων – σε παρένθεση η ελληνική απόδοση):

Elk Cloner: The program with a personality (Tο πρόγραμμα με προσωπικότητα)

It will get on all your disks (θα καταλάβει όλους σας τους δίσκους)

It will infiltrate your chips (θα διεισδύσει στα τσιπ σας)

Yes it’s Cloner! (ναι, είναι ο Cloner!)

It will stick to you like glue (θα σας κολλήσει σαν κόλλα)

It will modify ram too (θα τροποποιήσει και τη RAM)

Send in the Cloner! (διαδώστε τον Cloner!)

Ο Cloner δεν είχε καταστροφικές προθέσεις και δημιουργήθηκε από τον έφηβο Σκρέντα ως αστείο.

Ο πρώτος ιός που εμφανίστηκε στους προσωπικούς υπολογιστές ήταν ο ιός Brain. Δημιουργήθηκε στο Πακιστάν το 1986 από τους αδελφούς Basit και Amjad Farooq Alvi. Προσέβαλε τον τομέα εκκίνησης του σκληρού δίσκου.

Γιατί υπάρχουν οι ιοί;Ποιος είναι ο σκοπός των δημιουργών τους;

Ένας  λόγος έχει να κάνει με αλαζονικές συμπεριφορές. Αν είστε προγραμματιστής και βρείτε μια τρύπα ασφαλείας (security hole) που θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε, ίσως αναγκαστείτε να εκμεταλλευτείτε ο ίδιος την τρύπα πριν σας προλάβει κάποιος άλλος. Αυτή η λογική έχει βοηθήσει στην δημιουργία πολλών ιών. Υπήρχε και η άποψη ότι τους ιούς τους δημιουργούσαν οι ίδιες οι εταιρείες δημιουργίας προγραμμάτων υπολογιστών όταν διαπίστωναν ότι κυκλοφορούσαν παράνομα αντίγραφα των προγραμμάτων τους.Με την μόλυνση των υπολογιστών τους,οι χρήστες αναγκάζονται να αγοράσουν αυθεντικά λογισμικά και antivirus,από τα οποία πολλά, είναι ακριβά.Επίσης,με την υποκλοπή στοιχείων,τα οποία στέλνονται σε εταιρίες.”έρχονται” στον χρήστη στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα.

1 σχόλιο στο “Η Ιστορία των Ιών των Υπολογιστών

Τα σχόλια είναι κλειστά.