indexcala.gif 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

  • Απευθύνετε την επιστολή σε συγκεκριμένο πρόσωπο της εταιρίας ή του φορέα που σας ενδιαφέρει, το οποίο θα είναι ενδεχομένως υπεύθυνο για την πρόσληψή σας.
  • Προσπαθήστε να μάθετε – εάν δεν το γνωρίζετε ήδη – το όνομα, τον εργασιακό τίτλο και τη διεύθυνση του υπεύθυνου για να στείλετε την επιστολή σας.
  • Αποφύγετε να απευθυνθείτε στο τμήμα του προσωπικού ή κάπου αλλού απρόσωπα.
  • Αναφερθείτε στην πηγή από την οποία πληροφορηθήκατε για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας (π.χ. αγγελία σε εφημερίδα, προκήρυξη κ.α.).
  • Μη διστάσετε να αναφέρετε το όνομα αυτού που σας παρέπεμψε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, εάν είναι εργαζόμενος του φορέα στον οποίο απευθύνεστε και αφού πάρετε τη συγκατάθεσή του.
  • Αναφέρετε τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε.
  • Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη θέση εργασίας προσδιορίστε εσείς το είδος της εργασίας που σας ενδιαφέρει.
  • Δείξτε ότι γνωρίζετε κάποια πράγματα για την εταιρία ή το φορέα στον οποίο απευθύνεστε.
  • Διευκρινίστε ότι γνωρίζετε ποιοι είναι, τι κάνουν και γιατί τους επιλέξατε.
  • Δείξτε επίσης ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώσατε κέντρισαν το ενδιαφέρον σας.
  • Αναφέρετε συνοπτικά τις ικανότητές σας για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.
  • Μην υποθέτετε ότι ο εργοδότης μπορεί να συσχετίσει τον τίτλο του πτυχίου σας με τους στόχους και τις αρμοδιότητες της εργασίας.
  • Εστιάστε σε σημαντικές δεξιότητες, τις οποίες αναφέρετε ήδη στο βιογραφικό σας.
  • Αναφέρετε ξεκάθαρα αυτό που ζητάτε και αυτό που μπορείτε να προσφέρετε.
  • Μην αναφερθείτε ποτέ σε μισθό, εκτός κι αν σας ζητηθεί.
  • Μην ξεπεράσετε τη μία σελίδα και ακολουθήστε την τυποποιημένη μορφή ενός επαγγελματικού γράμματος.
  • Το ύφος της επιστολής πρέπει να αντανακλά πάντα το δικό σας στυλ γραφής και την προσωπικότητά σας.
  • Θυμηθείτε ότι η συνοδευτική επιστολή καθρεφτίζει τον εαυτό σας, γι’ αυτό μην αντιγράψετε την επιστολή κάποιου άλλου.
  • Επιβεβαιώστε ότι έχετε εξηγήσει στον πιθανό σας εργοδότη τι πρέπει να κάνει για να έρθει σε επαφή μαζί σας.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να σας τηλεφωνήσει ή να του τηλεφωνήσετε και πότε.

Χρήσιμη συμβουλή: Δακτυλογραφήστε την επιστολή σε καλή ποιότητα χαρτιού Α4 (διαστάσεων 21cm x 29,7cm) και διορθώστε όλα τα ορθογραφικά και τα γραμματικά λάθη ή τα λάθη της εκτύπωσης. Φροντίστε να στείλετε το πρωτότυπο κείμενο της δακτυλογραφημένης επιστολής με τη χειρόγραφη υπογραφή σας και κρατήστε για σας ένα φωτοαντίγραφο.

Το όνομά σας

Η διεύθυνσή σας

Πόλη, ταχ. κώδικας

Τόπος, ημερομηνία της επιστολής

Όνομα εργοδότη

Τίτλος εργοδότη

Όνομα εταιρίας / φορέα

Διεύθυνση εταιρίας / φορέα

Πόλη, ταχ. κώδικας

Αγαπητέ κε., ή Αγαπητή κα. (το όνομα του εργοδότη)

Εισαγωγή: Εξηγήστε για ποιο λόγο γράφετε. Προσδιορίστε τη θέση την οποία διεκδικείτε και αναφέρετε την πηγή από την οποία πληροφορηθήκατε για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας ή το όνομα αυτού που σας τη σύστησε. Δείξτε το ενδιαφέρον σας για την εταιρία ή το φορέα, στον οποίο απευθύνεστε.

Κυρίως γράμμα: Εξηγήστε στον εργοδότη τι μπορείτε να κάνετε. Στο σημείο αυτό έχετε την ευκαιρία να υπογραμμίσετε προσόντα και ικανότητές σας που συνδέονται με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Παραπέμψτε τον εργοδότη σε δεξιότητες που αναφέρετε στο βιογραφικό σας σημείωμα και προσπαθήστε να συσχετίσετε όσο καλύτερα γίνεται το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό σας υπόβαθρο με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Επίλογος: Ζητήστε συνάντηση για προσωπική συνέντευξη, προτείνοντας μια μέρα ή ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα είστε διαθέσιμος. Σιγουρευτείτε ότι έχετε γράψει έναν αριθμό τηλεφώνου, στον οποίο μπορούν να σας βρουν ή να σας αφήσουν μήνυμα. Μπορείτε ακόμη να αναφέρετε ότι θα τηλεφωνήσετε ο ίδιος για να μάθετε νέα τους. Τέλος, ευχαριστήστε προκαταβολικά τον υπεύθυνο για το χρόνο που πρόκειται να διαθέσει για να διαβάσει το βιογραφικό σας σημείωμα.

Με εκτίμηση

Η υπογραφή σας

Το όνομά σας δακτυλογραφημένο

Συνημμένα: κατάλογος με τα υπόλοιπα έγγραφα που συμπεριλαμβάνετε στο φάκελο (π.χ. βιογραφικό σημείωμα, συστατικές επιστολές κ.α

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ  ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ 

……………….(ονοματεπώνυμό σας)

Βενιζέλου 14

Βέροια, 59α00

Βέροια, 19 Οκτωβρίου 2002

ΠΡΟΣ 

Μαργαρίτα Παππά

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων

Βιβλιοπωλείο – Gallery “Η ΠΑΝΔΩΡΑ”

Τσιμισκή 45

Θεσσαλονίκη, 54631

Αγαπητή κα. Παππά

Ενδιαφέρομαι για τη θέση της υπευθύνου της Gallery στο Βιβλιοπωλείο – Gallery “Η ΠΑΝΔΩΡΑ” που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στις μικρές αγγελίες της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη” (τεύχος 15ης Οκτωβρίου, 2002). Καθώς έψαχνα μια ευκαιρία σαν κι αυτή εδώ και καιρό, πιστεύω ότι οι γνώσεις και οι ικανότητές μου μού επιτρέπουν να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις αυτής της θέσης.

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και τον Ιανουάριο του 2003 ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην ιστορία της τέχνης. Στο βιογραφικό σημείωμα που σας στέλνω μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα ειδικά μαθήματα που έχω παρακολουθήσει και τις εργασίες που ολοκλήρωσα στην ευρωπαϊκή και ελληνική ζωγραφική. Επίσης, σας αναφέρω ότι ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια εργάστηκα για ένα χρόνο στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., όπου εξυπηρετούσα φοιτητές και ήμουν υπεύθυνη για το δανεισμό και την αρχειοθέτηση των βιβλίων. Πιστεύω ότι η συνύπαρξη ενός βιβλιοπωλείου με μια Gallery αποτελεί για μένα τον πιο κατάλληλο εργασιακό χώρο στον οποίο μπορώ να προσφέρω δημιουργικά τις γνώσεις και τις ικανότητές μου.

Θα επιθυμούσα να επικοινωνήσω μαζί σας στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσουμε μια πιθανή ημερομηνία για συνέντευξη. Αν θέλετε μπορείτε να με βρείτε ή να μου αφήσετε μήνυμα στο τηλέφωνο: 123.456.

Σας ευχαριστώ.

Με εκτίμηση

……..

Συνημμένα:

1. Βιογραφικό σημείωμα, 2 Συστατικές Επιστολές.