περισσότερα εδώ

 Ο Ι ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ο Ν. Ημαθίας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Έχει έκταση 1.712 χλμ. και πληθυσμό 138.068 κατοίκους. Συνορεύει Δ με το Ν. Κοζάνης, Β με το Ν. Πέλλης, Α με το Ν. Θεσσαλονίκης, ΝΑ και Ν με το Ν. Πιερίας και ΝΔ με το Ν. Κοζάνης.Α βρέχεται σ? ένα μικρό τμήμα του από τον Θερμαϊκό κόλπο.
Πρωτεύουσα του νομού είναι Βέροια.
Γεωγραφία Έδαφος : Το έδαφος της Ημαθίας είναι κατά το ήμισυ σχεδόν πεδινό και κατά το ήμισυ ορεινό.
Η κατανομή του κατά κατηγορίες είναι : 45% πεδινό, 5% ημιορεινό και 50% ορεινό.cayf0hyj.jpg
Όρη : Στην Ημαθία βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες οροσειρές της Μακεδονίας, το Βέρμιο. Η κύρια κορυφογραμμή του εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων του με το Ν. Κοζάνης.
Ψηλότερη κορυφή του είναι το Τσανακτσή (2.052 μ.).
Άλλες κορυφές του είναι η Μαύρη Πέτρα (2.027 μ.), το Παλάτι (1.895 μ.), το Αρσούμπασι (1.874 μ.), το Ξεροβούνι (1.804 μ.) και ο Πιλάλοφος (1.749 μ.).
Πεδιάδες : Η Ημαθία έχει μόνο μια μεγάλη πεδιάδα, στο αριστερό τμήμα της.
Μεγάλο μέρος καλυπτόταν παλιότερα από τα νερά της λίμνης των Γιαννιτσών και είναι εύφορη με άφθονα νερά.
   aliakmonas.jpg Ποταμοί : Οι κυριότεροι ποταμοί της Ημαθίας είναι : ο Λουδίας που ρέει κατά μήκος των συνόρων του νομού με το Ν. Θεσσαλονίκης, ο Αλιάκμονας που διαρρέει κατά μήκος όλο το νομό, ο Τριπόταμος που περνάει από τη Βέροια όπου σχηματίζει τους γνωστούς καταρράκτες της
και η Αραπίτσα που περνάει από τη Νάουσα.
Κλίμα : Το κλίμα της Ημαθίας είναι ηπειρωτικό, με δριμείς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.
Οικονομία : Η Ημαθία είναι από τους πιο παραγωγικούς νομούς της Ελλάδος.
Τόσο στην αγροτική οικονομία όσο και στη βιομηχανία παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Έχει άφθονα νερά και υπάρχει ανεπτυγμένο αρδευτικό δίκτυο, που ευνοεί την ανάπτυξη της γεωργίας.
Στη Βέροια και τη Νάουσα οι γύρω περιοχές είναι απέραντα δεντροπερίβολα.
Στις δύο αυτές πόλεις είναι αναπτυγμένη και η βιομηχανία.
Τα δύο αυτά κέντρα θεωρούνται από τα μεγαλύτερα κλωστοϋφαντουργικά κέντρα της Ελλάδος.
Ιστορία: Στην Ημαθία, που εμφανίζεται κατοικημένη από την Παλαιολιθική Εποχή, ανακαλύφθηκε ένας από τους πιο αρχαίους οικισμούς στην Ευρώπη, η Νέα Νικομήδεια.
Ο συνοικισμός της τοποθετείται στην 7η χιλ. π. Χ. Ο νομός έφτασε στη μεγαλύτερή του ανάπτυξη, την εποχή της Μακεδονικής κυριαρχίας.
Οι Αιγές ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου και ο ιερός τόπος για τους Μακεδόνες βασιλείς. Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου,
υπήρξε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και γνώρισε μεγάλη εμπορική ανάπτυξη. Στους βυζαντινούς χρόνους δοκιμάστηκε από πειρατικές επιδρομές. Τον 15ο αι. υποδουλώθηκε στους Τούρκους, από τους οποίους ελευθερώθηκε το 1912.

δείτε περισσότερα εδώ

         

 bhma4.jpg elia-l1.jpg mhtropolews.jpg

Η Βέροια είναι πρωτεύουσα του Ν. Ημαθίας, με πληθυσμό 48.000 κατοίκους.
Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμοιο.
Είναι μια νεόχτιστη σχετικά πόλη και αποτελεί το εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο όλου του νομού. Οφείλει το όνομά της στην κόρη του βασιλιά Βέρη.
Κατά καιρούς (από το Βυζάντιο και μετά), λόγω λανθασμένης ετυμολογικής ερμηνείας, το όνομα της πόλης γραφόταν και ως Βέρροια αφού θεώρησαν ότι λόγω των πολλών υδάτων της πόλης το όνομα της προερχόταν εκ του “φέρω ροή –> Βέρροια”.  Όμως το σωστό είναι με ένα ρ και όχι δυο, διότι οι δυο εκδοχές που ερμηνεύουν καλύτερα την ονομασία της είναι οι εξής: η πρώτη από την αρχαία βασίλισσα Βερόη –> Βέροια και η δεύτερη και μάλλον πιθανότερη από τον αρχαίο ιδρυτή της πόλη Φέρων.   Σύμφωνα όμως με την αρχαία μακεδονική προφορά ο Φέρων προφερόταν “Βέρων” εξ ου και Βέροια. Λόγω των πολλών βροχών, ονομάστηκε    κατά την τουρκοκρατία Καραφέρια, δηλαδή Μαυρο-Βέροια αφού ο ουρανός της ήταν πολλές φορές μαύρος. Η βυζαντινή και μεταβυζαντινή Βέροια ήταν πόλη με ιδιαιτέρως έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Είχε μέχρι τις αρχές του 20ου αι. 72 εκκλησίες από τις οποίες σήμερα σώζονται περίπου οι 40. Η οθωμανική Βέροια ήταν αρκετά σημαντική και για τους μουσουλμάνους, έχοντας εντός των ορίων της περίπου 13 τζαμιά εκ των οποίων σήμερα σώζονται τα 5. Σε καλή κατάσταση όμως είναι μόνο 1, άλλα 2 έχουν σοβαρές ζημιές και 2 έχουν μετατραπεί σε σπίτια μετά το 1922. Γαστρονομικά: Το τοπικό φαγητό είναι ο φασουλοταβάς, δηλαδή φασόλια στο φούρνο. Ταβάς στα τούρκικα σημαίνει ταψί. Το τοπικό γλυκό είναι το ρεβανί (και όχι ραβανί όπως το λένε πολλές φορές λανθασμένα). Και το τοπικό διάσημο φρούτο είναι το ροδάκινο. Υπάρχει όμως μεγάλη παραγωγή και σε μήλα, κεράσια και σταφύλια. Στη ΒΑ πλευρά της βρίσκονται τα ερείπια του τείχους της αρχαίας πόλης. Διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή. δείτε περισσότερα εδώ

larnaka.gif  Βεργίνα : Πόλη  του Ν. Ημαθίας, ΝΑ από τη Βέροια, με πληθυσμό 1.500 κατοίκους.
Στα ανατολικά του βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Αιγές, της πρώτης πρωτεύουσας της Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα. Στον αρχαιολογικό χώρο, έναν από τους σημαντικότερους της Ελλάδος, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης και το νεκροταφείο της.
Ανάμεσα στους μακεδονικούς τάφους της είναι και ο τάφος του Φιλίππου, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της χώρας. Έχει μήκος 9,50 μ. και πλάτος 5,50 μ. Αποτελείται από έναν τετράγωνο θάλαμο, προθάλαμο και πρόσοψη. Στον θάλαμο υπάρχει η μαρμάρινη σαρκοφάγος, μέσα στην οποία βρέθηκε η ολόχρυση λάρνακα με τα οστά του βασιλιά Φιλίππου και το χρυσό στεφάνι του.
back.gif