no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

To Υπουργείο Παιδείας απαξιώνει τις Δημόσιες Σχολικές Βιβλιοθήκες

Συγγραφέας: | 26 Ιανουαρίου, 2011
| 1 σχόλιο |

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο της Βασιλικής Πιτούλη , συγγραφέως , καθηγήτριας οικονομολόγου  και  γαλλικής  φιλολογίας, υπεύθυνης  Σχολικής Βιβλιοθήκης Λυκείου Διονύσου. 

http://bibliofagos.vasilikipitouli.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=5&Itemid=5

Από την υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης Πειραματικού ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά κ. Μαρία Πάλμου, φιλόλογο, έλαβα το κάτωθι email, μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους υπευθύνους Σχολικών Βιβλιοθηκών, υποθέτω. Επειδή συμφωνώ απόλυτα με τον «καταγγελτικό» χαρακτήρα της επιστολής, η οποία άλλο δεν κάνει παρά να εκφράζει δικαιολογημένα παράπονα, θεωρώ υποχρέωσή μου να τη δημοσιεύσω. Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε, εμείς οι στρατιώτες της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να θεωρούμαστε πολίτες πέμπτης διαλογής; (και μάλιστα από ένα υπουργείο σοσιαλιστικής κυβέρνησης;!!!) Αυτός δεν είναι σοσιαλισμός, αλλά η πιο σκληρή, αμείλικτη ολιγαρχία. Άραγε το Υπουργείο μας μέχρι πότε θα συνεχίσει να κωφεύει; Δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της δυσαρέσκειας, την ολισθηρότητα του κατήφορου που ακολουθεί; Υποτιμώντας τις Δημόσιες Σχολικές Βιβλιοθήκες, δηλαδή τα ίδια τα παιδιά του, έχει την εντύπωση ότι το ίδιο μένει αλώβητο; Σας παραδίδω την επιστολή της κυρίας Πάλμου. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αγνοηθεί.

 “Αγαπητοί συνάδελφοι

Στις 27 και 28 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα στην αίθουσα “Πρωτέας”  στην Αίγλη του Ζαππείου συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες, που  πραγματοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Από το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαπίστωσα ότι  για τις σχολικές βιβλιοθήκες θα γίνει λόγος ως εξής:

5Η ΕΝΟΤΗΤΑ:

BΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΣΧΟΛΕΙΟ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

16:35-16:40

Προεδρείο: Α. Ιωαννίδου [παρέμβαση], Επίκουρη Καθηγήτρια Σλαβολογίας, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας   [παρέμβαση]

16:40-16:50

Α. Παπάζογλου, Δ/ντρια των Βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού: «Η σχολική βιβλιοθήκη, κέντρο μάθησης, πληροφόρησης και πληροφοριακής παιδείας»

16:50-17:00

Α. Λιοναράκης, Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος στην Επιστημονική Εταιρεία «Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης»: «Βιβλιοθήκες και εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

17:00-17:10

Μ. Ζεκεντέ, Προϊσταμένη Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης: «Εκπαιδευτικά προγράμματα δημοσίων βιβλιοθηκών»   

Όπως παρατηρώ, δεν κλήθηκε από το δικό μας υπουργείο, το ΥΠΔΒΜΘ, ούτε καν ο υπεύθυνος του Γραφείου μας για να μιλήσει για τις Σ.Β. των Δημοσίων Σχολείων. Τη Σχολική Βιβλιοθήκη θα αντιπροσωπεύσει η κ. Παπάζογλου του Ελληνοαμερικανικού εκ/κού ιδρύματος, όπου φοιτούν οι άξιοι γόνοι των πολιτικών μας ταγών. Αφού λοιπόν το ίδιο μας το Υπουργείο παραβλέπει εμάς (ή μήπως μας υποβιβάζει;) και το έργο μας και δεν υπολογίζει την άποψή μας για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τις βιβλιοθήκες, πώς θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά οι βιβλιοθηκονόμοι και οι ειδικοί του χώρου; Μήπως θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε γι αυτή την κατάσταση ή τουλάχιστον για το γεγονός ότι δεν ενημερωθήκαμε για τη συνδιάσκεψη από το Γραφείο μας των  Σ.Β. (αν όχι για το ότι δεν προσκληθήκαμε σ’ αυτήν);

 Με εκτίμηση στο πρόσωπό σας και στο επίπονο έργο σας

Μαρία Κ. Πάλμου

Φιλόλογος

Υπ. Σ. Β. Πειρ. ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά”

 Δεν πρόλαβα να κλείσω το συγκεκριμένο email, και δεύτερο κατέφθασε. Αποστολέας ο φιλόλογος Ηρακλής Χατζηιωαννίδης ο οποίος εκπέμπει σήμα SOS. Αξίζει να τον ακούσουμε.  

«Συνάδελφοι μάς κλείνουν χειμωνιάτικα. Τώρα θυμήθηκαν πως τα Αθλητικά Σχολεία είναι ακριβά, βλέπετε το καλοκαίρι αγρόν ηγόραζαν οι φωστήρες τού Υπουργείου μας.

Τι θα γίνει άραγε με την Βιβλιοθήκη μας; Προτείνω να βγάλουμε σε δημοπρασία τα υπάρχοντά της και με το ποσό που θα μαζέψουμε να χρηματοδοτήσουμε την βιβλιοθήκη τού Κολλεγίου Αθηνών, όπου, φαντάζομαι, φοιτούν οι γόνοι των προαναφερθέντων “φωστήρων”. 

Ηρακλής Χατζηιωαννίδης, φιλόλογος, βιβλιοθήκη Αθλητικού Γυμνασίου Δράμας.»

 

Τα σχόλια περιττεύουν.  

 

Last Updated on Tuesday, 25 January 2011 20:14

 

 

 

 

 

 

 

κάτω από: ΠΕΡΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες