3o Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Είμαι άνθρωπος, έχω τα ίδια δικαιώματα με σένα”

Το 3ο εργαστήριο δεξιοτήτων είχε ως θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα από αυτό το εργαστήριο τα παιδιά έρχονται   για πρώτη φορά σε επαφή με την έννοια του δικαιώματος. προσπαθούν να αναγνωρίσουν   την  έννοια της «ανάγκης» και «επιθυμίας» και αντίστοιχης διάκρισής τους.

Τα βοηθάμε να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, αποδεχόμενοι τις ομοιότητες και διαφορές τους.

Κάναμε ένα φύλλο εργασίας όπου προσπαθήσαμε να διακρίνουμε τις ανάγκες από τις επιθυμίες μας.

Παρακολουθήσαμε με τα παιδιά το παραπάνω βίντεο που αφορά τα δικαιώματα των παιδιών και ακολούθησε αρκετή συζήτηση πάνω σε αυτό.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε μια αφίσα με τα δικαιώματα των παιδιών και στολίσαμε την τάξη μας.

«Έχω δικαιώματα…»

Με αφορμή την Παγκόσμια Η μέρα των Παιδιών με αναπηρία διαβάσαμε την ιστορία «Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου» και ακολούθησε συζήτηση για τα παιδιά με ιδιαίτερες δυνατότητες τονίζοντας πως αυτά τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς και φυσικά πως χρειάζεται όποτε μας δίνεται η ευκαιρία να τα βοηθάμε και όχι να τα κρίνουμε και να τα κοροϊδεύουμε. Προσπαθήσαμε και εμείς να ζωγραφίσουμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας και να προχωρήσουμε μέσα στην τάξη με τη βοήθεια ενός άλλου παιδιού χωρίς όμως να βλέπουμε και καταλάβαμε πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους να μην έχουν χέρια ή να μην βλέπουν

Viber 2022 04 09 17 17 57 988

Παρακολουθήσαμε το ακόλουθο βίντεο και το συζητήσαμε

Βίντεο Τα φτωχά και τα πλούσια παιδιά

Ακούσαμε το τραγούδι «Υπάρχουν χέρια», συζητάμε πώς κάποιοι στερούν τα δικαιώματα των άλλων και συμφωνούμε τα δικά μας χέρια να δίνουν δικαιώματα και όχι να στερούν.

Σχεδιάσαμε και εμείς τα δικά μας χέρια και ζωγραφίσαμε σε αυτά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας .Δημιουργήσαμε μια ωραία αφίσα και με αυτήν στολίσαμε την τάξη μας.

Viber 2022 05 23 22 36 19 764

Ακούσαμε το υπέροχο τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού «Να αγαπάς»

 

Είδαμε το ακόλουθο παραμύθι ” Το μαγικό πανί”

Αφού συζητήσαμε για το συγκεκριμένο βίντεο, ζωγραφίσαμε και εμείς ένα μαγικό πανί γύρω από τη γη μας και στολίσαμε την τάξη μας.

Γενικά, σε αυτό το εργαστήριο συζητήσαμε πολύ με τα παιδιά τα οποία συνειδητοποίησαν ότι πολλά πράγματα που έχουμε δεν είναι δεδομένα για όλους, για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και χαρούμενοι με αυτά που έχουμε και παράλληλα να βοηθάμε όποτε χρειάζεται αυτούς που έχουν ανάγκη.