Η Κυρά Σαρακοστή

Πέρασε η Καθαρά Δευτέρα και ήρθε η Σαρακοστή και μαζί με τη Σαρακοστή ήρθε η στιγμή να πούμε για την Κυρά Σαρακοστή στο νηπιαγωγείο μας

Είδαμε το παρακάτω βίντεο και συζητήσαμε για την κυρά Σαρακοστή. Γιατί δεν είχε στόμα; γιατί τα χέρια της είναι πάντα σταυρωμένα;

Γιατί άραγε τη λέμε κυρά Σαρακοστή; Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα.
Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Η «κυρά Σαρακοστή» ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλόγρια. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν.
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής.
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Μάθαμε ποια φαγητά είναι τα νηστίσιμα και προσπαθήσαμε με παιγνιώδη τρόπο να τα βρούμε.

Σαρακοστή4  Σαρακοστή2

Έπειτα, φτιάξαμε τη δική μας Κυρά Σαρακοστή, τη ζωγραφίσαμε και την κρεμάσαμε στον τοίχο μας ώστε να έχουμε και εμείς το δικό μας ημερολόγιο.

1 .jpg

Παράλληλα,  προσπαθήσαμε να την φτιάξουμε και από αλατοζύμη. Την φτιάξαμε την ψήσαμε και την ζωγραφίσαμε και περάσαμε πάρα πολύ ωραία!!

Σαρακοστή8  Σαρακοστή6  Σαρακοστή3  Σαρακοστή1
Χρειάζεται όμως και στο σπίτι να έχουμε τη δική μας κυρά Σαρακοστή ώστε να κόβουμε τα ποδαράκια της και να βλέπουμε πόσες εβδομάδες μένουν ως το Πάσχα. Έτσι φτιάξαμε μια πολύ ωραία χειροτεχνία με όσπρια για να πάρουν τα παιδιά σπίτι.

 

 

Σαρακοστή7  Σαρακοστή5     Σαρακοστή