ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Έφτασε  ο καιρός και προετοιμαζόμαστε στο νηπιαγωγείο μας για τις Απόκριες και το καρναβάλι που τόσο αγαπούν τα παιδιά!!. Μιλήσαμε για τις εβδομάδες πριν τις Απόκριες, την Προφωνή, την Κρεατινή, την Τυρινή και γιατί τις λέμε έτσι. Μάθαμε το γαϊτανάκι, είδαμε πως γιορτάζουμε τις Απόκριες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στην Πάτρα,  στην Νάξο, στην Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη,  και συζητήσαμε τι μας αρέσει, τι πράγματα έχουμε κοινά και τι όχι.

Παράλληλα, είδαμε πως γιορτάζουμε τις Απόκριες και σε άλλα μέρη του κόσμου, στην Βενετία, στην Βραζιλία στο Βέλγιο με τις πορτοκαλομαχίες. Παρατηρήσαμε πως σε όλα τα καρναβάλια όλοι φοράνε μάσκες και καπέλα,  έτσι λοιπόν δεν μπορούσαμε να μην φτιάξουμε και εμείς τις δικές μας πολύχρωμες μάσκες και  πολύχρωμα καπέλα.

 

7    6    2

Διαβάσαμε το πολύ ωραίο παραμύθι του Αρλεκίνου. Το περιγράψαμε ξανά  και προσπαθήσαμε να βάλουμε τις εικόνες  του παραμυθιού σε μια σειρά.

4   8

Συζητήσαμε τα συναισθήματα του Αρλεκίνου και προσπαθήσαμε και εμείς να καταλάβουμε γιατί ο Αρλεκίνος μας αισθάνεται έτσι. Μάθαμε το σχήμα του ρόμβου, από την στολή του Αρλεκίνου και την παρατηρήσαμε και σε υπέροχους πίνακες ζωγραφικής.

SeatedHarlequin picasso PaulasHarlequin images10   Ferretti Harlequin and his Lady 2    images 2

Παίξαμε διάφορα ψυχοκινητικά παιχνίδια κάνοντας διάφορους ρόλους ανάλογα με το τι έχουμε ντυθεί και άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά!!Παράλληλα δεν παραλείψαμε να κάνουμε και κάποια φύλλα εργασίας με θέμα το καρναβάλι.

Την Τσικνοπέμπτη γιορτάσαμε βάζοντας και εμείς τις στολές μας,

 

5

Φυσικά δεν μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τον χαρταετό που θα πετάξουμε την Καθαρή Δευτέρα. Μάθαμε ότι το έθιμο αυτό είναι πάρα πολύ παλιό και μας έρχεται από την  Κίνα. Παρακολουθήσαμε το πολύ ωραίο animation ” A boy and his kite”  και το συζητήσαμε. Ακούσαμε τους Χαρταετούς του Μίκη Θεοδωράκη και συζητήσαμε τι αισθανόμαστε ακούγοντας αυτήν την υπέροχη μουσική, τα συναισθήματα που μας βγάζει.

Παίξαμε, φτιάχνοντας παζλ με χαρταετούς

.jpg

και εννοείται πως φτιάξαμε και εμείς τους δικούς μας χαρταετούς για την Καθαρή Δευτέρα.

3