7η Μαρτίου

Σήμερα μιλήσαμε για την επέτειο της 7ης Μαρτίου.

Παρακολουθούμε ψηφιακό υλικό από την ημέρα της υπογραφής.

Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.
Είδαμε φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα. Φέραμε τον χάρτη της Ελλάδας στην τάξη και μάθαμε τι σημαίνει νησί.  Μάθαμε ποια είναι τα δώδεκα νησιά του Αιγαίου, τα μετρήσαμε και κάναμε αντιστοιχήσεις με τα ονόματα των νησιών.

7 μαρτίου2    7 μαρτίου4     

Ακούσαμε τα παρακάτω τραγούδια για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου τα οποία τα δανειστήκαμε από το υπέροχο blog “Το ιστολόγιο της κυρίας Ανθής”.

Ο ύμνος της Δωδεκανήσου

Και φυσικά, φτιάξαμε τις ωραίες μας χειροτεχνίες..

7 μαρτίου3    7 μαρτίου

Η Κυρά Σαρακοστή

Πέρασε η Καθαρά Δευτέρα και ήρθε η Σαρακοστή και μαζί με τη Σαρακοστή ήρθε η στιγμή να πούμε για την Κυρά Σαρακοστή στο νηπιαγωγείο μας

Είδαμε το παρακάτω βίντεο και συζητήσαμε για την κυρά Σαρακοστή. Γιατί δεν είχε στόμα; γιατί τα χέρια της είναι πάντα σταυρωμένα;

Γιατί άραγε τη λέμε κυρά Σαρακοστή; Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα.
Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Η «κυρά Σαρακοστή» ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλόγρια. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν.
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής.
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Μάθαμε ποια φαγητά είναι τα νηστίσιμα και προσπαθήσαμε με παιγνιώδη τρόπο να τα βρούμε.

Σαρακοστή4  Σαρακοστή2

Έπειτα, φτιάξαμε τη δική μας Κυρά Σαρακοστή, τη ζωγραφίσαμε και την κρεμάσαμε στον τοίχο μας ώστε να έχουμε και εμείς το δικό μας ημερολόγιο.

1 .jpg

Παράλληλα,  προσπαθήσαμε να την φτιάξουμε και από αλατοζύμη. Την φτιάξαμε την ψήσαμε και την ζωγραφίσαμε και περάσαμε πάρα πολύ ωραία!!

Σαρακοστή8  Σαρακοστή6  Σαρακοστή3  Σαρακοστή1
Χρειάζεται όμως και στο σπίτι να έχουμε τη δική μας κυρά Σαρακοστή ώστε να κόβουμε τα ποδαράκια της και να βλέπουμε πόσες εβδομάδες μένουν ως το Πάσχα. Έτσι φτιάξαμε μια πολύ ωραία χειροτεχνία με όσπρια για να πάρουν τα παιδιά σπίτι.

 

 

Σαρακοστή7  Σαρακοστή5     Σαρακοστή

2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Φύλαξέ το μην πετάς, ανακύκλωσε με μας”

Στο δεύτερο εργαστήριο δεξιοτήτων, ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση.

Στο πρώτο εργαστήριο, δημιουργούν ένα συμβόλαιο δράσης τμήματος για τη διερεύνησή του σε κλίμα συνεργασίας. Σχεδιάζουν ό,τι γνωρίζουν για τη διαχείριση των άχρηστων αντικειμένων. Παρουσιάζουν στην τάξη τις ζωγραφιές τους.

Έπειτα, οι μαθητές/τριες φαντάζονται ότι από κάπου έρχεται μια δυσάρεστη μυρωδιά.Aναπαριστούν τα συναισθήματα με το πρόσωπο και το σώμα τους. Συζητάμε και καταλαβαίνουμε γιατί η γη μας είναι άρρωστη και τα παιδιά ζωγραφίζουν τι χρειάζεται να κάνουμε για να μην είναι άρρωστη πια η γη μας. Παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην τάξη.

Στο δεύτερο εργαστήριο, τα παιδιά παρακολουθούν το παρακάτω βίντεο 

και καλούνται να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν και να διαχειριστούν κριτικά τις πληροφορίες. Στη συνέχεια, φτάνουν σε συμπεράσματα σε σχέση με την προσωπική τους κατάσταση. Πως θα ήταν ο τόπος τους με καλή διαχείριση απορριμμάτων και πως με κακή διαχείριση.

Στο διάλειμμα, γυρίζουμε γύρω από το σχολικό κτίριο ώστε να παρατηρήσουν καλύτερα οι μαθητές τον περιβάλλοντα χώρο με στόχο: (α) να εντοπίσουν τους κάδους που υπάρχουν στη γύρω περιοχή και να τους καταγράψουν, (β) να παρατηρήσουν τυχόν προβλήματα σε σχέση με τα απορρίμματα και να τα καταγράψουν, (γ) να εξετάσουν κατά πόσο το περιβάλλον γύρω από το σχολείο είναι φροντισμένο επαρκώς και να καταγράψουν καλές πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων που θα εντοπίσουν.

Επιστρέφοντας στην τάξη, καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους σε σχέση με την ικανοποιητική φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου και προτάσεις βελτίωσης.

Στο 3ο εργαστήριο  καταγράφουν τα απορρίμματα της τάξης και τους τρόπους διαχείρισής τους. Αναγνωρίζουν τη σήμανση της ανακύκλωσης. Κατατάσσουν τα ανακυκλώσιμα σε κατηγορίες (χαρτί, πλαστικό, γυαλί αλουμίνιο ).

Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο για την ανακύκλωση, ” Ο Πέρι το Περιβάλλον”

Ενημερώνονται για την επιλογή των ειδών, τη σωστή προετοιμασία τους και απόρριψη τους (οργανικά -ανακυκλώσιμα, σωστό είδος-κάδος, καθαριότητα, όχι συσκευασία σε σακούλες).Τα παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά και παίζουν ένα κινητικό παιχνίδι όπου διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα είδη 

1 1  6 1

Συμπληρώνουν 2 φύλλα εργασίας που αφορούν τον διαχωρισμό των υλικών σε ανακυκλώσιμα και μη υλικά. Κατόπιν παίζουν τα ψηφιακά παιχνίδια στην τάξη.

Στο 4ο εργαστήριο, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή μέσω webex με το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του δήμου Πεταλουδών,(Κ.Ε.Π.Ε.Α Πεταλουδών) ώστε να παρακολουθήσουμε 2 πολύ ωραία προγράμματα που αφορούν την ανακύκλωση.

1.e-Ο μικρός Ανακυκλωτής και το ρομπότ

2. Παραγωγή Ανακυκλωμένου χαρτιού & Βιβλιοδεσία

Παράλληλα στάλθηκε στους γονείς το παρακάτω link:https://blogs.sch.gr/kpepetal/e-o-mikros-anakyklotis-kai-to-rompot,
στο οποίο τα παιδιά μπορούσαν να κάνουν διαδραστικά φύλλα εργασίας, εφόσον το επιθυμούσαν καθώς και παιχνίδια online που αφορούν την ανακύκλωση
βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή = Flipbooks
διαδραστικά φύλλα εργασίας = liveworksheets
εμπέδωση θεωρίας = Quiz
παιχνίδια online = puzle
αξιολόγηση = quizizz

2

Κάναμε και εμείς την προσπάθεια μας και φτιάξαμε ανακυκλωμένο χαρτί.

  3 1 5 1 4

Στο 5ο εργαστήριο, κάνοντας παρατηρήσεις, διερευνώντας πηγές, και ερχόμενοι σε επαφή με ειδικούς, τα παιδιά βγάζουν τα συμπεράσματα τους, τα οποία αποτελούν τον κύριο σκελετό́ του σεναρίου για ένα θεατρικό́ δρώμενο με θέμα την ανακύκλωση. Μέσω της ιστορίας τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους για τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση: (α) η υπερκατανάλωση ειδών και η απόρριψή τους, (β) η επιλογή των ειδών για ανακύκλωση (γ) η κακή προετοιμασία των ανακυκλώσιμων ειδών (ελλιπής καθαριότητα, λανθασμένη ρίψη σε κάδους κτλ)

Εκπαιδευτικό υλικό /Συνδέσεις

 Ψηφιακά παιχνίδια

Παιχνίδι 1 Διακρίνουν τα είδη που ανακυκλώνονται https://learningapps.org/display?v=ppakzw9z321

Παιχνίδι 2 Διαχωρίζουν τις κατηγορίες των ανακυκλώσιμων ειδών http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3601 (σε τρεις κατηγορίες) https://learningapps.org/display?v=pqcxqzgj521 (σε έξι κατηγορίες)

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Έφτασε  ο καιρός και προετοιμαζόμαστε στο νηπιαγωγείο μας για τις Απόκριες και το καρναβάλι που τόσο αγαπούν τα παιδιά!!. Μιλήσαμε για τις εβδομάδες πριν τις Απόκριες, την Προφωνή, την Κρεατινή, την Τυρινή και γιατί τις λέμε έτσι. Μάθαμε το γαϊτανάκι, είδαμε πως γιορτάζουμε τις Απόκριες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στην Πάτρα,  στην Νάξο, στην Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη,  και συζητήσαμε τι μας αρέσει, τι πράγματα έχουμε κοινά και τι όχι.

Παράλληλα, είδαμε πως γιορτάζουμε τις Απόκριες και σε άλλα μέρη του κόσμου, στην Βενετία, στην Βραζιλία στο Βέλγιο με τις πορτοκαλομαχίες. Παρατηρήσαμε πως σε όλα τα καρναβάλια όλοι φοράνε μάσκες και καπέλα,  έτσι λοιπόν δεν μπορούσαμε να μην φτιάξουμε και εμείς τις δικές μας πολύχρωμες μάσκες και  πολύχρωμα καπέλα.

 

7    6    2

Διαβάσαμε το πολύ ωραίο παραμύθι του Αρλεκίνου. Το περιγράψαμε ξανά  και προσπαθήσαμε να βάλουμε τις εικόνες  του παραμυθιού σε μια σειρά.

4   8

Συζητήσαμε τα συναισθήματα του Αρλεκίνου και προσπαθήσαμε και εμείς να καταλάβουμε γιατί ο Αρλεκίνος μας αισθάνεται έτσι. Μάθαμε το σχήμα του ρόμβου, από την στολή του Αρλεκίνου και την παρατηρήσαμε και σε υπέροχους πίνακες ζωγραφικής.

SeatedHarlequin picasso PaulasHarlequin images10   Ferretti Harlequin and his Lady 2    images 2

Παίξαμε διάφορα ψυχοκινητικά παιχνίδια κάνοντας διάφορους ρόλους ανάλογα με το τι έχουμε ντυθεί και άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά!!Παράλληλα δεν παραλείψαμε να κάνουμε και κάποια φύλλα εργασίας με θέμα το καρναβάλι.

Την Τσικνοπέμπτη γιορτάσαμε βάζοντας και εμείς τις στολές μας,

 

5

Φυσικά δεν μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τον χαρταετό που θα πετάξουμε την Καθαρή Δευτέρα. Μάθαμε ότι το έθιμο αυτό είναι πάρα πολύ παλιό και μας έρχεται από την  Κίνα. Παρακολουθήσαμε το πολύ ωραίο animation ” A boy and his kite”  και το συζητήσαμε. Ακούσαμε τους Χαρταετούς του Μίκη Θεοδωράκη και συζητήσαμε τι αισθανόμαστε ακούγοντας αυτήν την υπέροχη μουσική, τα συναισθήματα που μας βγάζει.

Παίξαμε, φτιάχνοντας παζλ με χαρταετούς

.jpg

και εννοείται πως φτιάξαμε και εμείς τους δικούς μας χαρταετούς για την Καθαρή Δευτέρα.

3

Εγγραφές στο νηπιαγωγείο

Ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για το σχολικό έτος 2022-2023.
Η πλατφόρμα proti-eggrafi.services.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για το διάστημα από Τρίτη 1η Μαρτίου 2022 έως και Κυριακή 20η Μαρτίου 2022.

Παράλληλα, από 1η έως και 20η Μαρτίου 2022 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή των μαθητών και μαθητριών που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του Δημοτικού

???? https://www.minedu.gov.gr/news/51497-28-02-22-ksekinoyn-oi-eggrafes-sta-nipiagogeia-kai-stin-a-taksi-dimotikoy