ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ήρθε ο Χειμώνας και στο νηπιαγωγείο μας. Μια εποχή που έχει πολλά πράγματα να πούμε και να κάνουμε.

Είδαμε και μάθαμε για τα ρούχα που βάζουμε το Χειμώνα και κάναμε αντιστοιχίσεις με αυτά, χειροτεχνίες και διάφορα φύλλα εργασίας. Δεν παραλείψαμε να παίξουμε το υπέροχο παιχνιδοτράγουδο ” Τα ρούχα του Χειμώνα” που άρεσε πολύ.

2    4     3    5       1    9      43fb55f2e5c9b621c48cb6dcf2c190ed

Ο Χειμώνας μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε τα φωνήεντα με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Ακούγοντας και μαθαίνοντας το παρακάτω τραγουδάκι σε συνδυασμό με οπτικό υλικό

απολαύσαμε πολύ ωραίους πίνακες ζωγραφικής. Δανειστήκαμε το υλικό από το Blog της  νηπιαγωγού Νίκου Βασιλική. Συζητήσαμε για τα χρώματα που χρησιμοποιούν, τι μας άρεσε σε κάθε πίνακα και προσπαθήσαμε και εμείς να δημιουργήσουμε το δικό μας ξεχωριστό, Χειμωνιάτικο πίνακα ζωγραφικής με κιμωλία.

8

Διαβάσαμε το ακόλουθο παραμύθι για τον χιονάνθρωπο, το συζητήσαμε, το παίξαμε.

9 1 2016 113130 πμ 9 1 2016 113428 πμ 9 1 2016 113729 πμ 9 1 2016 114041 πμ 9 1 2016 114550 πμ 9 1 2016 115016 πμ 9 1 2016 115346 πμ 9 1 2016 115657 πμ 9 1 2016 115953 πμ 9 1 2016 120403 μμ

Ταξινομήσαμε τους χιονάνθρωπους με αύξουσα και φθίνουσα διάταξη, με βάση-κριτήριο  το μέγεθος.

7

Διηγηθήκαμε χειμωνιάτικες ιστορίες τοποθετώντας σε χρονική σειρά χειμωνιάτικες εικόνες.

6   Viber 2022 01 30 18 19 52 702

Παρακολουθήσαμε το παρακάτω παραμύθι, το συζητήσαμε, και φτιάξαμε τον δικό μας χιονάνθρωπο.

 

10    11

Μιλήσαμε για τη χειμερία νάρκη και είδαμε τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη το χειμώνα.

2a2d67 e5e99dc72ffb4b0f8a7b17630f6d261a   2

Διαβάσαμε υπέροχα παραμύθια

16

Παίξαμε ένα πολύ ωραίο κινητικό παιχνίδι, το Πάμε για αρκούδες, κάναμε σειροθέτηση των εικόνων.

13  14   12

Και φτιάξαμε υπέροχες χειροτεχνίες.

15    17

Παράλληλα, μάθαμε για τους 2 πόλους της γης, την Αρκτική και Ανταρκτική και είδαμε τα πολικά ζώα που ζουν σε κάθε πόλο και είδαμε τα ακόλουθα βιντεάκια.

Δε θα μπορούσαμε να μη παίξουμε και να  χορέψουμε με το παρακάτω μουσικοκινητικό τραγούδι.

 

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων- Οδική Ασφάλεια “Κυκλοφορώ σωστά, είμαι ασφαλής”

Φέτος εισαγάγαμε τα εργαστήρια δεξιοτήτων όπου διδάσκουμε στα παιδιά διάφορες θεματικές στη διάρκεια 2 μηνών. Η πρώτη θεματική που αφορούσε την οδική ασφάλεια, διδάχτηκε στα παιδιά κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 2021. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες αλλά και βίντεο και φύλλα εργασίας, προσπαθήσαμε να εισάγουμε με όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο τα παιδιά στην σωστή οδική συμπεριφορά, έτσι ώστε να τους γίνει βίωμα και να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν για να κυκλοφορούν σωστά και με ασφάλεια και σαν πεζοί και σαν οδηγοί.

Αφού γνωρίσαμε τον κ.ΚΟΚ, είδαμε βίντεο με τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, γνωρίσαμε τα πιο σημαντικά σήματα της τροχαίας, γνωρίσαμε τον κ.Σταμάτη και τον κ. Γρηγόρη, προσπαθήσαμε να γίνουμε και εμείς οδηγοί αλλά και πεζοί για να γίνει εμπέδωση αυτών που ακούσαμε και είδαμε.

Φτιάξαμε με χαρτοταινία, δρόμους με διαβάσεις, σταυροδρόμια, κόμβους και σήματα και οδηγήσαμε, περάσαμε διαβάσεις, περπατήσαμε.

1 4 5

Παίξαμε στην αυλή…

12

Στην τάξη..

9

Κάναμε φύλλα εργασίας…

3

Mαθηματικά..

20 18

Φτιάξαμε τους δικούς μας δρόμους και κάναμε κολάζ αυτοκινήτων και μηχανών..

17 21

Γίναμε τροχονόμοι, οδηγοί και επιβάτες σε αυτοκίνητο και μάθαμε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε και σαν οδηγοί και σαν συνεπιβάτες. Μάθαμε πως η ζώνη σώζει ζωές και είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο

10 7

Παίξαμε με τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη..

6

Πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν σωστοί ποδηλάτες; Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε; Να μην ξεχνάμε ποτέ το κράνος μας και τα προστατευτικά μας, να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα το βράδυ, να έχουμε πάντα φως στο ποδήλατό μας και να ελέγχουμε τα φρένα και τα λάστιχά μας συχνά.

Φτιάξαμε μια ομαδική με τους Χρυσούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ένας ποδηλάτης και στολίσαμε την τάξη μας.

19 13

Μάθαμε τη λέξη ποδήλατο, τη γράψαμε, ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια ” Το ποδήλατό μου”  “η ποδηλάτισσα”, τα ζωγραφίσαμε, κάναμε σειροθέτηση από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, φτιάξαμε παζλ, παίξαμε memory game….

11 14  8   15  16

 

Σαν επισφράγισμα των πρώτων εργαστηρίων δεξιοτήτων, καλέσαμε την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, όπου με πολύ επαγγελματισμό μας έδειξε και μας έμαθε όλα αυτά που χρειάζεται όλοι μας να γνωρίζουμε για να έχουμε μια σωστή οδική συμπεριφορά

25 1 23 1 26 1 24 1 22 1

 

Και φυσικά πήραμε και τα αναμνηστικά διπλώματά  μας!!

28

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Χριστούγεννα!!!  Η ωραιότερη γιορτή του χρόνου, ιδίως για τα παιδιά και φυσικά μπήκαμε αμέσως στο κλίμα των Χριστουγέννων! Θέλουμε να το γιορτάσουμε στο νηπιαγωγείο μας με τον καλύτερο τρόπο. 

Πρώτη μας δουλειά είναι να φτιάξουμε την ατμόσφαιρα χριστουγεννιάτικη και ξεκινήσαμε από τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας και τον στολισμό της τάξης μας φυσικά με ομαδικές εργασίες! 

19     23  13

Μια γωνία της τάξης μας έγινε το εργαστήριο του Άγιου Βασίλη και εμείς γίναμε τα ξωτικά του και αρχίσαμε τις δουλειές μας. Φτιάξαμε πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα στολίσαμε στο δέντρο μας και τις τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα,  τα πήρανε τα παιδιά στα σπίτια τους για να στολίσουν το δικό τους δέντρο. 

 

 12    3  6    22  9

Φυσικά όλοι περιμένουν με ανυπομονησία τον Άγιο Βασίλη, γι’ αυτό δε θα μπορούσαμε παρά να του γράψαμε το γράμμα μας με το τι θέλουμε να μας φέρει. Αφού τσεκάραμε αν ήμασταν καλό ή άτακτο παιδί (φυσικά ήμασταν όλοι καλά παιδιά!), γράψαμε το όνομά μας, το βάλαμε στο φάκελο και μετά στο ταχυδρομικό κουτί που μας έφερε ο Άγιος Βασίλης μέσα στην τάξη μας!!

24     14    11   10   

Τα Χριστούγεννα, αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι να μάθουμε την ιστορία της γέννησης του Χριστού μας. Παρακολουθήσαμε φυσικά και άλλες Χριστουγεννιάτικες ιστορίες που αξιοποιήσαμε διδακτικά 

“Το δώρο”

“Που πήγαν τα Χριστούγεννα΄”

“Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι”

“Η Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα”

 “Η μπουγάδα του Άγιου Βασίλη”

 Μάθαμε για το φώνημα Ξ του Ξωτικού της ιστορίας, το γράψαμε, το είπαμε, κάναμε προτάσεις και εργασίες με αυτό.

Σαν βοηθοί του Άγιου Βασίλη που γίναμε, φτιάξαμε διάφορες χειροτεχνίες που πουλήθηκαν σε Χριστουγεννιάτικο Bazar που διοργανώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.  

20 21 15

Μάθαμε για τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων, τραγουδήσαμε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και προσπαθήσαμε να τα μάθουμε. Ένα ακόμη τραγούδι που ακούσαμε και άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά ήταν το ακόλουθο. Το ακούσαμε, το τραγουδήσαμε, το συζητήσαμε και γίναμε και εμείς χριστουγεννιάτικα δέντρα και προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε την ιστορία.

Η τέχνη είναι κάτι που μας αρέσει και για τον λόγο αυτό είδαμε πίνακες που αφορούν τα Χριστούγεννα και τους θαυμάσαμε, τους περιγράψαμε και είπαμε τι είναι αυτό που μας αρέσει σε αυτούς.

J9XZw61FKnJBd8

Γίναμε ζαχαροπλάστες και φτιάξαμε τρουφάκια

2  5   7  .jpg

Γίναμε ντετέκτιβ- ξωτικά, βρήκαμε δικά μας ονόματα ξωτικών και προσπαθήσαμε να λύσουμε ένα μυστήριο στο Βόριο Πόλο. Όταν θέλαμε να ξεπιαστούμε από αυτά που φτιάχναμε στο σχολείο, γυμναζόμασταν με την ειδική γυμναστική των Ξωτικών με πολλή επιτυχία και πολύ γέλιο. Κάναμε σειροθέτηση  χριστουγεννιάτικων ιστοριών και φυσικά μάθαμε για το έτος που έρχεται, το 2022, το μάθαμε, το βάλαμε στη σειρά και φτιάξαμε έναν καταπληκτικό  χιονάνθρωπο με το 2022 για να στολίσουν τα παιδιά στο σπίτι.

4  8 25

Και φυσικά φτιάξαμε κάρτες και άλλες χειροτεχνίες…

1   17    18

Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, βοηθήσαμε και εμείς σε έναν ιερό σκοπό. Πήραμε αστεράκια από την οργάνωση “Make a wish”, γράψαμε τις ευχές μας,  ζωγραφίσαμε το δικό μας αστέρι της ευχής και το στείλαμε στον οργανισμό με πολλή αγάπη….

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

16