3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

3 Δεκεμβρίου είναι μια μέρα που όλοι πρέπει να αναφερόμαστε. Είναι μια μέρα για τα άτομα τα οποία είναι λίγο διαφορετικά, που έχουν κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, για τον λόγο αυτό χρειάζεται να αναφερόμαστε σε αυτούς και να προσπαθήσουμε με τον δικό μας τρόπο να καταλάβουμε λίγο τη θέση στην οποία βρίσκονται και πόσο δύσκολο κάποιες φορές  είναι αυτό.

Συζητήσαμε για την ημέρα αυτή και για τα άτομα στα οποία αναφέρεται. Προσπαθήσαμε να μπούμε και εμείς για λίγο στη θέση τη δική τους και καταλάβαμε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να προχωρήσεις όταν υπάρχουν παντού εμπόδια και δεν μπορείς να δεις.. Κλείσαμε τα μάτια μας και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε με την αίσθηση της αφής, τι αγγίζουμε, ούτε και αυτό ήταν τόσο εύκολο όσο νομίζαμε..

2 Δεκ4

Είδαμε το βίντεο τα γυαλιά της διαφορετικότητας και αφού το συζητήσαμε, προσπαθήσαμε κι εμείς να φτιάξουμε τα δικά μας γυαλιά, διαλέξαμε τα χρώματα που μας αρέσουν, τα φτιάξαμε, τα φορέσαμε και προσπαθήσαμε και εμείς να δούμε με αυτά λίγο διαφορετικά τους ανθρώπους.

  2δεκ1     2 Δεκ5

Διαβάσαμε για έναν διαφορετικό Ελέφαντα, τον Έλμερ, τον παρδαλό Ελέφαντα, και συζητήσαμε για τη διαφορετικότητα. Τελικά δεν είναι κακό να είσαι διαφορετικός από τους άλλους!!

Φτιάξαμε και εμείς τον δικό μας παρδαλό ελέφαντα και μας άρεσε πολύ!!!

 

2 δεκ  2 Δεκ3  2 Δεκ2

Ο φίλος μας το Βιβλίο

Με ένα βιβλίο μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μέρη μαγικά. Ένα βιβλίο μπορεί να μας συντροφεύσει, να μας μάθει καινούργια πράγματα, να μας κάνει να ονειρευτούμε. Το να μάθουν τα παιδιά να αγαπάνε τα βιβλία και φυσικά να ξέρουν πως πρέπει να φέρονται σε αυτά, είναι κάτι πολύ βασικό.

Συζητήσαμε στην παρεούλα αν μας αρέσει να μας διαβάζουν παραμύθια, ποια παραμύθια γνωρίζουμε, ποια είναι αυτά που μας αρέσουν πιο πολύ, για ποιο λόγο μας αρέσουν. Μιλήσαμε για τα μέρη ενός βιβλίου το Εξώφυλλο και τι γράφεται σε αυτό. Αναγνωρίσαμε τον Τίτλο  μάθαμε για τον Συγγραφέα και τον Εικονογράφο και τι κάνει ο καθένας και προσπαθήσαμε να τους βρούμε σε διάφορα βιβλία που είχαμε στη βιβλιοθήκη μας.

19  17

Είδαμε την υπέροχη ιστορία “Οι φίλοι του δάσους πηγαίνουν σχολείο” και μάθαμε πως πρέπει να φερόμαστε στα βιβλία μας και πως πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα αγαπάμε.

Αναγνωρίσαμε τη φωνούλα Β, την είδαμε την γράψαμε, την ψάξαμε στις καρτούλες στην τάξη μας, προσπαθήσαμε να βρούμε και άλλες λέξεις από αυτή τη φωνούλα, να φτιάξουμε ότι προτάσεις μπορούσαμε με κάποιες από αυτές και φυσικά είδαμε τον Βιολιστή Βάτραχο από την υπέροχη σειρά “ένα γράμμα μια ιστορία” για να δούμε και να μάθουμε και άλλες λέξεις από Β. 

Φτιάξαμε ομάδες των 2 και κάναμε αναγραμματισμό των λέξεων, βιβλίο και βάζο και καθώς μας αρέσουν τα παραμύθια προσπαθήσαμε να βάλουμε στη σειρά τις εικόνες από το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και να το διηγηθούμε στην τάξη

8   7 9

Τους αριθμούς τους αγαπάμε στην τάξη μας και για το λόγο αυτό παίξαμε ένα ωραίο παιχνίδι με αυτούς και έπειτα κάναμε και ένα ανάλογο με το θέμα μας φύλλο εργασίας.

20 21 22  18

Η ζωγραφική μας αρέσει πολύ και έτσι προσπαθήσαμε και εμείς να γίνουμε εικονογράφοι και να ζωγραφίσουμε τα δικά μας εξώφυλλα. Αφού τα ζωγραφίσαμε τα αφήσαμε  όλα κάτω και προσπαθήσαμε να  βρούμε το εξώφυλλο μας όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 11   6   5

Γίναμε και συγγραφείς και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία και να την διηγηθούμε στην τάξη μας

2 1 12 4 3 2 1 16 15 14 13

Επειδή όμως είμαστε ομάδα και καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, φτιάξαμε μια πολύ όμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία προσπαθώντας όλα τα παιδιά μαζί να ενώσουμε όλα τα εξώφυλλα μας που στην αρχή μας φαίνονταν  ανόμοια. Τελικά, η φαντασία των παιδιών μπορεί να ενώσει και τα πιο ανόμοια πράγματα!. Η ιστορία που φτιάξαμε μας άρεσε πολύ, για τον λόγο αυτό, τη βιβλιοδέσαμε και θα την έχουμε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας για να την διαβάζουμε όποτε θέλουμε.

Τέλος, δημιουργήσαμε το δέντρο της γνώσης, γεμάτο με όλα αυτά τα υπέροχα βιβλία. 

10