ΦΙΛΙΑ μια μαγική λεξούλα

Η φιλία είναι μια λέξη μαγική, είναι μια σχέση μαγική, γιατί δεν επιβάλλεται, δημιουργείται σιγά-σιγά με προσπάθεια, μαθαίνοντας ο ένας τον άλλο καλύτερα, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις ανάγκες του άλλου. Είναι μια λέξη ιερή, η φιλία δημιουργεί ασφάλεια και συναισθηματική σταθερότητα καθώς είναι ένας  δεσμός πολύ ισχυρός ο οποίος δυναμώνει όσο μεγαλώνουμε.

Οι φίλοι βοηθούν και στηρίζουν ο ένας τον άλλο, συνεργάζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα και σε κάθε στραβοπάτημα είναι εκεί να σου δώσουν μια αγκαλιά 

Όταν ένα παιδί έχει φίλους κοντά του, τονώνεται η αυτοπεποίθησή  αλλά και η αυτοεκτίμησή του νιώθει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα και αυτό συμβάλλει  στην ομαλή συναισθηματική του ανάπτυξη και στην ενσωμάτωση του στο κοινωνικό σύνολο. 
Για αυτό το λόγο προσπαθήσαμε μέσα στην τάξη να εστιάσουμε λίγο παραπάνω σε αυτό το θέμα κάτι το οποίο θα τονώνουμε και με διάφορες δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. 

Συζητήσαμε αρχικά μαζί με τα παιδιά τι κάνουμε μαζί με τους φίλους μας, γιατί μας αρέσει να είμαστε μαζί. Πρέπει να κάνουμε τους φίλους μας να στεναχωριούνται; Είναι καλύτερα όταν είμαστε όλοι φίλοι και αγαπημένοι;. Τι γίνεται όταν δεν είμαστε φίλοι;.

Παρακολουθήσαμε μαζί με τα παιδιά το παραμύθι “Τα μπαλόνια της φιλίας” και το συζητήσαμε. Μάθαμε δύο καινούργιες λεξούλες, τη Διχόνοια και τη Συνεργασία, τι σημαίνει η κάθε μία και τι θέλουμε εμείς να υπάρχει στον κόσμο. Πως όμως θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε καλύτερα; Παίζοντας φυσικά!.

Γίναμε ζευγαράκια και δέσαμε τα ποδαράκια  μας προσπαθώντας να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από τη μια μεριά της αίθουσας στην άλλη. Έπειτα δέσαμε τα χεράκια μας και προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε για να ανεβάζουμε μαζί τα χέρια μας και να τα κατεβάζουμε. Ήταν κάτι που άρεσε πολύ και γελάσαμε αρκετά.

3  4    8     9

Παράλληλα, προσπαθήσαμε σε ζευγάρια να διανύσουμε μια απόσταση έχοντας μια μπάλα ανάμεσά μας, είτε στην κοιλιά, είτε στο κεφάλι. Επίσης κάτι που άρεσε πολύ στα παιδιά ήταν να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα γλυπτό αγγίζοντας ο ένας τον άλλο.

18 19 20 21  

Μάθαμε πως όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα πιο εύκολα. Κάτι που ένα παιδί δε μπορεί να το κάνει μόνο του, όταν συνεργαστούν όλα τα παιδιά μαζί μπορούν να το καταφέρουν. Πως όμως θα μπορούσαν τα παιδιά να το καταλάβουν καλύτερα; Προσπάθησε ένα παιδί να σηκώσει ένα τραπεζάκι μόνο του, ήταν όμως βαρύ και του ήταν πολύ δύσκολο. Φώναξε λοιπόν τους φίλους του να συνεργαστούν όλοι μαζί και να τον βοηθήσουν να το σηκώσει και έτσι και έγινε. Το τραπεζάκι με τη βοήθεια και τη συνεργασία των φίλων μας σηκώθηκε πολύ εύκολα!

10      2

Με θεατρικό παιχνίδι, προσπαθήσαμε να δείξουμε πως είναι τα παιδιά μεταξύ τους όταν υπάρχει διχόνοια και πως όταν υπάρχει συνεργασία.

13     17

Μάθαμε από ποια φωνούλα αρχίζει η λέξη Φιλία, προσπαθήσαμε να βρούμε και άλλες λεξούλες και να πούμε μικρές προτάσεις. Προσπαθήσαμε να την γράψουμε στο πινακάκι μας αλλά και τη δημιουργήσουμε ξανά 

5     7

Φτιάξαμε και εμείς από ένα μπαλόνι της φιλίας και προσπαθήσαμε να το πετάξουμε και εμείς ψηλά για να φτάσει στο μαγικό αστέρι!

6   16

Ακούσαμε το τραγουδάκι από το Toy Story, Εγώ και εσύ μαζί και κάνοντας όλοι μαζί μια μεγάλη αγκαλιά, το τραγουδήσαμε!

11

Φτιάξαμε μια ωραία χειροτεχνία για να διακοσμήσουμε το δωμάτιο μας!

14   15

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ!  Ζωγραφίσαμε τι κάνουμε εμείς με το φίλο μας και φτιάξαμε το δέντρο της φιλίας για να διακοσμήσουμε και την τάξη μας!!

 

1           12

Τα δοντάκια μου φροντίζω-δε βαριέμαι να βουρτσίζω

Ξεκινήσαμε από την παρεούλα μας όπως κάθε φορά με συζήτηση για τα δοντάκια μας. Οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα, λέξεις γνωστές σε όλα τα παιδιά. Τι άραγε πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα για να διατηρήσουμε τα δοντάκια μας γερά και καθαρά; Κάνουν καλό τα πολλά γλυκά άραγε;

Γνωρίσαμε μέσα από το παραμύθι της Αννα Ράσελμαν, τον Σοκολάκη και την Ζαχαρούλα Τρυποδόντη, δύο μικροβιάκια που χαίρονται πάρα πολύ όταν εμείς τρώμε γλυκά και που έχουν φτιάξει τα σπιτάκια τους μέσα στο στόμα ενός παιδιού. Τι άραγε πρέπει να κάνουμε για να μην έχουμε αυτά τα άτακτα μικρόβια μέσα στο στόμα μας;

9789602021286

Μιλήσαμε για τη σειρά που πρέπει να ακολουθούμε για να βουρτσίζουμε τα δοντάκια μας. Οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, βούρτσισμα, οδοντικό νήμα. Αφού τα βρήκαμε, βάλαμε τις εικόνες στη σειρά και συγχρόνως  λέγαμε και με ποιο τρόπο βουρτσίζουμε εμείς τα δόντια μας.

3    5

Είδαμε πως είναι τα δόντια μας εσωτερικά και καταλάβαμε  γιατί μας πονάνε όταν υπάρχουν τρυπούλες…. 

4

Παράλληλα, είδαμε και φυσικά το κάναμε και εμείς  με παντομίμα, τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Ένα παιδί κάνει παντομίμα και τα άλλα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν την κίνηση και να βρουν την αντίστοιχη κάρτα.

2

Είδαμε την οικογένεια “Δοντάκι” και τη βάλαμε στη σειρά από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.

6

Μάθαμε από ποια φωνούλα αρχίζει η λέξη Δόντι. Γράψαμε το Δ, και το δ. Βρήκαμε λεξούλες που αρχίζουν από Δ και φυσικά ακούσαμε και είδαμε στον υπολογιστή την ιστορία του Δ από τη σειρά της Σοφίας Μαντούβαλου ” Ενα γράμμα μια Ιστορία”. Ακούσαμε έτσι και άλλες λέξεις που δεν γνωρίζαμε που αρχίζουν από αυτή τη φωνούλα.

Διαβάσαμε το παραμύθι “Δε φοβάμαι….τον οδοντίατρο” και καταλάβαμε τη σημασία που έχει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο όχι μόνο όποτε πονάνε τα δόντια μας άλλα και όποτε χρειάζεται για να τα ελέγχουμε.

Φυσικά δεν μπορούσαμε να μην φτιάξουμε τη δική  μας οδοντοστοιχία και την οδοντόβουρτσά μας για να τη βουρτσίζουμε.

Μια υπέροχη ιδέα από το πυθαγόρειο νηπιαγωγείο.

        .jpg      1