Edupass- Ενημέρωση

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, το σύστημα ενημέρωσης για τα self test αλλάζει. Η καταχώρηση των στοιχείων σας για την έκδοση της σχολικής κάρτας θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας «edupass.gov.gr». Στο παρακάτω link μπορείτε να ενημερωθείτε για την πλατφόρμα  αυτή του Υπουργείου Παιδείας, όπου πλέον εκεί θα καταχωρούνται τα στοιχεία για έκδοση σχολικής κάρτας κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από όλες τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής 

https://www.minedu.gov.gr/news/50530-26-10-21-i-leitourgia-tou-edupass-gov-gr-epekteinetai-stis-sxolikes-monades-tis-dimosias-protovathmias-defterovathmias-ekpaidefsis-kai-eidikis-agogis

Φθινόπωρο

Το Φθινόπωρο είναι από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου και  η πρώτη εποχή προς εξερεύνηση με τα μικρά μας. Τα θέματα είναι πάρα πολλά και προσπαθήσαμε να ασχοληθούμε με τα περισσότερα από αυτά. Μιλήσαμε για τον κύκλο των εποχών, για τον καιρό, για τα πρωτοβρόχια, τις αλλαγές στη φύση, τα χρώματα που κυριαρχούν, για τα αποδημητικά πουλιά, τα ζώα, τα φρούτα του Φθινοπώρου, την σπορά.

Μιλήσαμε για τα φύλλα που αλλάζουν χρώμα και είδαμε μια ωραία ιστορία μέσα από τον υπολογιστή μας για να καταλάβουμε γιατί αλλάζουν χρώμα τα φύλλα κατά η διάρκεια του Φθινοπώρου. Καθώς η αυλή μας έχει δέντρα, αρπάξαμε την ευκαιρία και μαζέψαμε φύλλα σε πολλές αποχρώσεις και σχήματα και αφού τα χωρίσαμε ανάλογα με την απόχρωση που είχαν και βρήκαμε ποια φύλλα είναι πιο πολλά, φτιάξαμε μια ωραία χειροτεχνία, κολλώντας τα πράσινα φύλλα πάνω στον κορμό ενός δέντρου και τα ξερά φύλλα, κάτω. Παίξαμε και ένα ωραίο  παιχνιδάκι με τα φύλλα, προσπαθώντας να αντιστοιχήσουμε διάφορα φύλλα με τις σκιές τους με μεγάλη ευκολία!!

                     

Μιλήσαμε για τον συμπαθέστατο σκατζόχοιρο και φτιάξαμε μια πολύ ωραία χειροτεχνία βάφοντας τα αγκάθια του με τέμπερα και τις παλάμες μας!!

Είδαμε τη φωνούλα Φ του Φθινοπώρου, τη γράψαμε, τη φτιάξαμε με σύρμα πίπας και βρήκαμε ποιες άλλες λέξεις αρχίζουν από αυτή τη φωνούλα και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε προτάσεις με αυτές.

Φτιάξαμε μια ωραία φθινοπωρινή εικόνα προσπαθώντας να βάλουμε τα νούμερα από το 1-10 με τη σειρά.

Καθώς αρχίσανε τα πρωτοβρόχια, μάθαμε ένα ωραίο τραγουδάκι για τη βροχούλα 

Η βροχή δες πως πέφτει πως κυλά, 

Η βροχή δες πως πέφτει χαμηλά. 

και κυλά και μαζεύεται στη γη 

και κυλά ποταμάκι να γενεί

και είναι ευκαιρία να το κάνουμε παντομίμα…

Δεν ξεχνάμε φυσικά και τη χειροτεχνία μας, κόψαμε κομμάτια από γκοφρε χαρτί σε διάφορα χρώματα και αφού τα φτιάξαμε σε σχήμα σφαιρικό τα κολλήσαμε πάνω σε μια ομπρέλα.

              

Το φθινόπωρο έχει και πολύ νόστιμα και θρεπτικά φρούτα!!.Μιλήσαμε για αυτά και βρήκαμε και την ευκαιρία να  δοκιμάσουμε κάποια από αυτά στην τάξη μας.

   

Σίγουρα ένα ωραίο θέμα του φθινοπώρου είναι η σπορά. Μιλήσαμε για τις αγροτικές εργασίες, και είδαμε το πως φτάνουμε από τον σπόρο και το όργωμα στο μυρωδάτο ψωμάκι. Συζητήσαμε και φτιάξαμε προτάσεις με το ψωμί, το σιτάρι το φούρνο, τον μύλο κτλ

Μάθαμε τη φωνούλα Σ της σποράς, τη γράψαμε και βρήκαμε τις φωνούλες που φτιάχνουν τη λέξη. Τις μπερδέψαμε και τις ξαναβάλαμε στη σειρά.. Φυσικά δεν παραλείψαμε να φυτέψουμε και εμείς…

Γράψαμε τα ονόματά μας σε πλαστικά ποτηράκια και αφού βρήκαμε το όνομά μας, βάλαμε βαμβάκι, νεράκι και φακές και τα βάλαμε στον ήλιο για να  βλέπουμε τις φακές μας να μεγαλώνουν.

         

 

 

 

Μαθαίνουμε το όνομά μας

 

Άρχισε η σχολική μας χρονιά και έχουμε πολύ κέφι και όρεξη για να κάνουμε πολλά πράγματα.  Από τι αρχίζουμε; Μα φυσικά από το όνομά μας. Μαθαίνουμε το αρχικό μας γράμμα. Το είδαμε, το αναγνωρίσαμε, βρήκαμε και άλλες λέξεις που αρχίζουν από τα γράμματα αυτά. Το σχεδιάσαμε με τα δάχτυλά μας, το  ζωγραφίσαμε με τέμπερα και παίξαμε διάφορα παιχνίδια που μας βοήθησαν να αναγνωρίσουμε το όνομα μας. Βάλαμε τα ονόματά μας κάτω από το αρχικό τους γράμμα και μετρήσαμε πόσα ονόματα αρχίζουν από το ίδιο γράμμα.

Ρίξαμε τα ονόματά μας στο πάτωμα και με τη βοήθεια μουσικής γυρίζαμε γύρω από αυτά. ‘Οταν σταματούσε η μουσική προσπαθούσαμε να βρούμε και να πιάσουμε το όνομά μας, με μεγάλη επιτυχία!

Χωρίσαμε το όνομά μας σε φωνούλες και το κολλήσαμε σε χαρτονάκι. Έπειτα το φτιάξαμε σαν καδράκι για να το πάρουν τα παιδιά στο σπίτι. Το καδράκι μας έδωσε μια καταπληκτική ιδέα για παιχνίδι. Φτιάξαμε ένα καλάμι ψαρέματος με σύρμα πίπας και προσπαθήσαμε να πιάσουμε το όνομά μας. Δεν ήταν τελικά τόσο δύσκολο όσο πίστευαν τα παιδιά!!!

 

Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ και νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο κάθε δραστηριότητας που κάνουμε.

 

Όταν γίνεται σεισμός, δε μας πιάνει πανικός!!

Η Ρόδος είναι αρκετά σεισμογενής περιοχή, για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ενημερώσουμε τα παιδάκια μας για το τί είναι σεισμός και φυσικά τι πρέπει να κάνουμε πριν,  κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Φτιάξαμε με πλαστελίνη και δείξαμε τη γη μας και  τα διάφορα στρώματά της και μάθαμε με απλό και κατανοητό τρόπο πως δημιουργείτε ένας σεισμός

       

Είδαμε ενημερωτικά βιντεάκια για το τι πρέπει να κάνουμε την ώρα του σεισμού για να είμαστε ασφαλείς.

 

Μάθαμε τις 3 κινήσεις που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού 

 

              

Είδαμε αφίσες για το το πως πρέπει να προετοιμαστούμε

και φυσικά ενημερωθήκαμε ποια είναι τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Μάθαμε τι πρέπει να έχουμε στο κουτί έκτακτης ανάγκης και κάναμε και ένα φύλλο εργασίας με αντιστοίχιση για το κουτί αυτό.

Στο τέλος, πραγματοποιήσαμε άσκηση σεισμού με μεγάλη επιτυχία, καθώς τα παιδιά ήδη γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν και πως έπρεπε να συμπεριφερθούν σε περίπτωση σεισμού.