ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΩΝ
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ( ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ )
ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ( Α.Δ.Η.Φ )
ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟ: Qαρχ = Qτελ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ = ΤΟ ΑΛΓΕΒΡΙΚΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ.
ΚΒΑΝΤΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΚΕΡΑΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ: Q = N · qe (N= ακεραιος)
ΑΓΩΓΟΙ: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ.Η ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ( ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ )
ΜΟΝΟΤΕΣ: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΤΟ ΒΑΛΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΖΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ.
ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ↓ ↓ ↓ ΦΟΡΤΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΤΡΙΒΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ α) ΜΕ ΕΠΑΦΗ: ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΠΡΙΝ : Q1 = q1 Q2 = 0 ΜΕΤΑ: Q1΄= q1΄ Q2 = q2΄ Α.Δ.Η.Φ q1 = q1΄ + q2΄ AN ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΜΟΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. β) ΜΕ ΤΡΙΒΗ: ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΕΡΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΙΣΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΠΡΙΝ : Q1 = 0 Q2 = 0 ΜΕΤΑ: Q1΄= q1΄ Q2 = q2΄ Α.Δ.Η.Φ 0 = q1 + q2 ⇒ q1΄ = q2΄ γ) ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΗ (ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ): ΤΟ ΑΦΟΡΤΙΣΤΟ ΣΩΜΑ ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ηλέκτριση από απόσταση ηλεκτριση με επαφή ηλεκτροσκόπιο ηλ εκκρεμές ηλ απώσεις αναπηδήσεις με ηλ δυνάμεις αναπηδήσεις ηλεκτρ. εκκρεμούς
ΔΥΝΑΜΗ Coulomb ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΟ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ↓ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB
F = K · Q1 · Q2 / r² Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΟΡΤΙΑ (Κ), ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ (ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΩΝ Q1 , Q2) , ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ (ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΗΣ r² )