Στη Λιθουανία, από 2 έως 6 Μαρτίου, θα μεταφερθούν οι πρωταγωνιστές του CHANGE, για να συνεχίσουν το μαγικό τους ταξίδι.
Στο σχολείο «Kedainiuspecialiojimokykla», η Λιθουανική ομάδα θα παρουσιάσει υλικό σχετικά με το σύστημα της Ειδικής Αγωγής. Επίσης, θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές εμπειρίας των εκπαιδευτικών και τέλος, οι δραστηριότητες PECS (Σύστημα επικοινωνίας ανταλλαγής εικόνων) για αυτιστικούς μαθητές καθώς και πρακτικές σχετικά με την αυτοέκφραση των μαθητών.
Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στο πρόγραμμα Erasmus+ αφορούν στην ανάπτυξη και ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών μεταξύ φορέων/οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας ή σε άλλον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Στις Στρατηγικές Συμπράξεις συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις οργανισμοί από τρεις διαφορετικές χώρες του προγράμματος.
Μέσα από αυτές ενθαρρύνεται η συμμετοχή φορέων από διαφορετικούς χώρους, ώστε, με την αλληλεπίδραση σε επίπεδο δεξιοτήτων και εμπειριών, οι συμμετέχοντες φορείς να αυξάνουν την ικανότητά τους για διεθνική συνεργασία και να παράγουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Απώτερος στόχος των Στρατηγικών Συμπράξεων που θα υλοποιηθούν με επιχορήγηση από το πρόγραμμα Erasmus+ είναι να αποφέρουν θετικά αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα και τους φορείς που συμμετέχουν στις δραστηριότητες αλλά και να επιφέρουν βελτιώσεις στα συστήματα και τις πολιτικές για την εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Οι συμπράξεις αυτές θα πρέπει να επιδιώκουν τη στοχευμένη και ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων τους για την ενθάρρυνση της ευρύτερης χρήσης τους και την επέκταση του αντίκτυπού τους πέραν των οργανισμών που συμμετέχουν άμεσα στο κάθε σχέδιο.
Οι συμμετέχοντες οργανισμοί στην κάθε σύμπραξη πρέπει να προσδιορίζονται με την υποβολή της αίτησης επιχορήγησης. Δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός εταίρων. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες διαχείρισης έχει ανώτατο όριο κάλυψης (και ισοδυναμεί με) 10 εταίρους.
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός του, ύψους 14,7 δισ. ευρώ, θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία στο εξωτερικό.
Το Erasmus+, το οποίο θα διαρκέσει έως το 2020, δεν προσφέρει δυνατότητες μόνο σε φοιτητές. Με τη ενσωμάτωση επτά προηγούμενων προγραμμάτων, προσφέρει δυνατότητες σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων και οργανισμών.
Το Erasmus+ προσφέρει δυνατότητες σε άτομα όλων των ηλικιών, βοηθώντας τα να αναπτύσσουν και να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες σε ιδρύματα και οργανισμούς που βρίσκονται σε διάφορες χώρες.
Το Erasmus+ προσφέρει δυνατότητες σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, όπως πανεπιστήμια, φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ομάδες προβληματισμού, ερευνητικά ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στόχος του Erasmus+ είναι να συμβάλει στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική ισότητα και ένταξη, καθώς και στους στόχους της EΚ2020, του στρατηγικού πλαισίου της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Το Erasmus+ έχει επίσης ως στόχο να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των εταίρων του στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Νεολαία.
Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας συμμετέχει στo πλαίσιo του προγράμματος ERASMUS+ 2018-2020: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» στο εγκεκριμένο σχέδιο με τίτλο «CollaborationtoHaveAbilitiesasNewGoalsofEducation: C.H.A.N.G.Ε.-Συνεργασία για την απόκτηση δεξιοτήτων ως νέοι στόχοι της Εκπαίδευσης». Το σχέδιο ενώνει μια ομάδα έξι Ευρωπαϊκών σχολείων, τέσσερα εκ των οποίων είναι Ειδικής Αγωγής, ενώ τα άλλα δύο εντάσσουν και συνδιδάσκουν μαθητές με μαθησιακές ανάγκες στο βασικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Η δεύτερη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου 2019. Πρόκειται για μια διακρατική συνάντηση για εκπαιδευτικούς, ως βραχυπρόθεσμη επιμορφωτική κινητικότητα, διάρκειας 5 ημερών. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία των άλλων τεσσάρων Ευρωπαϊκών χωρών (Πολωνία, Λιθουανία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετείχαν στην επιμόρφωση ήταν η Υποδιευθύντρια κ. Νικολογιάννη Παρασκευή, ΠΕ03, η κ. Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06, ο κ. Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος, ΠΕ07 και η κ. Ρίζου Αντωνία, ΠΕ02.
Αναλυτικά η επιμόρφωση κύλησε ως εξής:
Τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου στο Ειδικό Επαγγελματικό σχολείο της Τουρκίας Kazım Beyaz Özel Eğitim Meslek Okulu έλαβε χώρα μια εγκάρδια τελετή υποδοχής από τον Διευθυντή, τους καθηγητές, τους μαθητές αλλά και τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών θεμάτων της περιοχής. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Στη συνέχεια έγιναν οι παρουσιάσεις της Τουρκίας, του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και παρουσίαση του σχολείου και επίσης έγινε ξενάγηση στο χώρο του σχολείου.
Την Τρίτη, 5 Μαρτίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά 1. η ειδική Αγωγή στα πλαίσια του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και 2. Οι μέθοδοι και οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων συμπεριφοράς στην τάξη. Κατόπιν οι συντονιστές όλων των χωρών εταίρων παρουσίασαν τις δικές τους μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων συμπεριφοράς των μαθητών. Τέλος, έγινε ανάλυση της μεθόδου «Horticulturel» και των θετικών αποτελεσμάτων της στους μαθητές με ΕΕΑ. Το απόγευμα συμμετείχαμε σε μια πανέμορφη περιήγηση με καράβι στον Βόσπορο.
Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου οργανώθηκε μια περιπατητική ξενάγηση στην περιοχή Φατίχ. Αναλυτικότερα επισκεφτήκαμε τη Βασιλική Δεξαμενή (σιστέρνα), το μπλε τζαμί, το Τοπ Καπί και θαυμάσαμε το εκθαμβωτικό μεγαλείο της μοναδικής Αγιάς Σοφιάς. Καταλήξαμε στο Μεγάλο Παζάρι με τα 4.000 μαγαζάκια με ποικίλα και ενδιαφέροντα προϊόντα.
Την Πέμπτη, 7 Μαρτίου, παρακολουθήσαμε μαθήματα σε δυο εργαστήρια: στο εργαστήρι της Μαγειρικής όπου οι μαθητές μαγείρεψαν παραδοσιακά πιάτα και στο εργαστήρι χειροτεχνίας όπου κατασκεύασαμε μαζί με τους μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες υπέροχα δεντράκια με χάντρες και σύρμα.
H τελευταία μέρα, Παρασκευή 8 Μαρτίου, ξεκίνησε με μάθημα στο εργαστήρι εκτυπώσεων. Οι μαθητές μας έδειξαν πώς τυπώνουμε σε κούπες και μπλουζάκια και μας επεφύλαξαν μια έκπληξη. Κατασκεύασαν και μας δώρισαν κούπες και μπλουζάκια με το λόγκο του σχεδίου ERASMUS+ CHANGE! Κατόπιν μιας ενδελεχούς συζήτησης των συντονιστών του προγράμματος τόσο επί των πεπραγμένων όσο και επί των επικείμενων δραστηριοτήτων του σχεδίου-ακολούθησε συζήτηση και συμπληρώθηκε το φύλλο αξιολόγησης. Τέλος, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Σε αυτή την κινητικότητα στην πόλη της Κωνσταντινούπολης αποτυπώσαμε στην καρδιά μας νοσταλγικές μνήμες, εικόνες, μυρωδιές και θύμησες τόσο μιας άλλης εποχής όσο και μιας σύγχρονης αλλά και αποκομίσαμε καινούριες εκπαιδευτικές γνώσεις και εμπειρίες που κουβαλήσαμε στην επιστροφή μας στην Ελλάδα.
“Starting in August 2018, she spent her days camped out in front of the Swedish Parliament, holding a sign painted in black letters on a white background that read Skolstrejk för klimatet: ‘School Strike for Climate.'”
The global strike movement has picked up steam since, with Thunberg inspiring school children around the world to strike on Fridays, calling on their governments to take action to address climate change.
Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, στo πλαίσιo του προγράμματος ERASMUS+ 2018-2020: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» και του εγκεκριμένου σχεδίου με τίτλο «CollaborationtoHaveAbilitiesasNewGoalsofEducation: C.H.A.N.G.Ε.-Συνεργασία για την απόκτηση δεξιοτήτων ως νέοι στόχοι της Εκπαίδευσης», συμμετείχε στην τρίτη κινητικότητα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντετσιμομάνου, κοντά στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, Κάλιαρι από τις 7 έως τις 11 Απριλίου 2019.
Πρόκειται για μια διακρατική συνάντηση, ως βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή ομάδων μαθητών από έξι διαφορετικές χώρες- Πολωνία, Λιθουανία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα- διάρκειας 5 ημερών. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν δυο μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου, Αλκιβιάδης Μουλάς και Μαρία Νάστου. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετείχαν στην κινητικότητα ήταν η κ. Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06, ο κ. Λεβέντης Λεωνίδας, ΠΕ 87 και η κ. Κουράκου Γεωργία, ΠΕ06.
Όλες οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα είχαν ως κύριο άξονα την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα και ΕΕΑ μέσω της συνεργατικής μάθησης, παιχνιδιών, κοινωνικών ιστοριών, θεατρικών δρώμενων κ.α. Βασικός στόχος ήταν η προώθηση της ένταξης αυτών των μαθητών καθώς επίσης και η εξερεύνηση των κρυμμένων δυνατοτήτων τους με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης τους.
Περιληπτικά, οι ημέρες της κινητικότητας κύλησαν ως εξής:
Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου στο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ιταλίας IstitutoTecnicoStatale“E. MATTEI” έλαβε χώρα το καλωσόρισμα και η ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς της Σαρδηνίας. Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στο θέμα του ενταξιακού μοντέλου της Ιταλίας και οι μαθητές πήραν μέρος σε δραστηριότητες εντός τάξης.
Την Τρίτη, 9 Απριλίου 1. Έγινε παρουσίαση στους εκπαιδευτικούς των Ειδικών Εκπαιδευτικών πρακτικών του ενταξιακού μοντέλου στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και 2. συγκροτήθηκαν μικτές ομάδες μαθητών με και χωρίς ΕΕΑ (Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες) και ανάληψη εργασιών με βάση τις ικανότητές τους.
Την Τετάρτη, 10 Απριλίου οργανώθηκε μια πολύ όμορφη μονοήμερη εκδρομή για να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Σαρδηνίας, στην παραλία Kία και στο σπήλαιο του Σαντάντι.
Την Πέμπτη, 11 Απριλίου, έγιναν πρόβες με τους μαθητές μαζί με τους καθηγητές σε θεατρικά σενάρια-έργα ειδικά διαμορφωμένα για μαθητές με ΕΕΑ. Η χαρά της συμμετοχής και της υιοθέτησης της ενταξιακής αντίληψης «κι εγώ ανήκω κάπου»-«κι εγώ μπορώ να τα καταφέρω» ήταν έκδηλα στα πρόσωπα των μαθητών-τριών.
H τελευταία μέρα, Παρασκευή 12 Απριλίου, έκλεισε αρχικά με τη συζήτηση των συντονιστών του προγράμματος τόσο επί των πεπραγμένων όσο και επί των επικείμενων δραστηριοτήτων του σχεδίου και κατόπιν συμπληρώθηκε το φύλλο αξιολόγησης. Επίσης, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης μαζί με όμορφα δώρα, μεταξύ των οποίων αναμνηστικά καπέλα για τους μαθητές και τοπικά προϊόντα για τους εκπαιδευτικούς. Τέλος, παρουσιάστηκαν και επίσημα τα θεατρικά δρώμενα των μαθητών στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Επιστρέφοντας, εκτός από τις όμορφες στιγμές και τις χρήσιμες εκπαιδευτικές εμπειρίες που βιώσαμε εκεί, αποτυπώσαμε σίγουρα βαθιά μέσα μας την αξία της διαφορετικότητας γιατί μόνο ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας μπορεί να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή