Προτάσεις για διάβασμα

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε. Μπορείτε να προτείνετε και εσείς βιβλία που έχετε διαβάσει σαν σχόλιο στο παρόν άρθρο.

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα – Μενέλαος Λουντέμης

Το βιβλίο εξιστορεί την περιπέτεια του Μέλιου Καδρά – ενός φτωχού και ορφανού αγοριού: Στο χωριό του Μέλιου, το αφεντικό του, δεν τον αφήνει να μορφωθεί, διότι υποστηρίζει, πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Ένας καλός δάσκαλος του χωριού, θα καταλάβει τη δίψα του παιδιού για μάθηση, και θα του δώσει, αρχικά, κάποια βιβλία. Ο Μέλιος, μοιάζει να συγκλονίζεται από τα βιβλία, όσες φορές κι αν τα διαβάσει. Η όρεξή του για μάθηση, τελικά, θα τον προδώσει στο αφεντικό, που μόλις μαθαίνει ότι ο Μέλιος ασχολείται με τα βιβλία θυμώνει πολύ και του απαγορεύει να ξανασυναντήσει τον δάσκαλο. Οι δρόμοι του παιδιού και του δάσκαλου χωρίζουν, ο Μέλιος πηγαίνει στην πόλη ολομόναχος για να πάει σχολείο. Εκεί, θα ζήσει την αδικία και το δίκιο, την αγάπη και το μίσος, την καλοσύνη και την κακία, τη φιλία και την έχθρα, αλλά ο μόνιμος συνοδοιπόρος του, σε αυτό το κακοτράχαλο ταξίδι, θα είναι πάντα το βιβλίο και η αστείρευτη δίψα του για μάθηση.

Ο Λεωνής – Γιώργος Θεοτοκάς

Η ιστορία μας μιλάει για ένα παιδί, το Λεωνή, που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έζησε διάφορα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και από μικρός δεν μπόρεσε να γνωρίσει την έννοια «ειρήνη». Τα κύρια πρόσωπα της Ιστορίας είναι ο Λεωνής, ο Μένος, ο Παύλος Πρώιος και η Ελένη Φωκά. Ο Λεωνής είναι ένας έφηβος με τις φιλίες του, τους έρωτες του, δυνατούς ή αδύναμους, και ζει διάφορες περιπέτειες.

Αστροφεγγιά – Ιωάννης Μ. Παναγιωτόπουλος

Το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκει στην Αθήνα την οικογένεια του επαρχιώτη φοιτητή Άγγελου Γιαννούζη. Μόλις έγινε ανακωχή και έληξε οριστικά ο Πόλεμος, ο Άγγελος πήγε στο σπίτι του πλούσιου συμφοιτητή του Νίκου Στέργη για να γιορτάσουν αυτή την ανακωχή, η οποία γέμισε με ελπίδες τις ψυχές όλων, εκτός του ίδιου του Άγγελου, ο οποίος καθώς ήταν περήφανος που η δική του οικογένεια ζούσε μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ένιωθε μίσος για το συμφοιτητή του, που εκείνος και η οικογένειά του ζούσαν μέσα στα πλούτη, αλλά και ζήλια επειδή η Δάφνη, με την οποία ήταν ερωτευμένος, φαινόταν να προτιμούσε το Νίκο.

Τότε ο Ελληνικός λαός πίστευε είχαν ηρεμήσει οριστικά τα πράγματα. Αυτό όμως δεν συνέβη…

Η Αργώ – Γεώργιος Θεοτοκάς

Το βιβλίο είναι μια τοιχογραφία της Ελλάδας του μεσοπολέμου, έτσι όπως συνταρασσόταν από ποικίλες ιδεολογίες, από τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής και από τα αλλεπάλληλα στρατιωτικά κινήματα. Το πλήθος των ηρώων κινείται γύρω από τον ίδιο πόλο: τις τάσεις μιας γενιάς αισιόδοξης και δημιουργικής, που οι συνεχείς εθνικές καταστροφές την οδήγησαν σε βαθιά απογοήτευση.

Η τελευταία μαύρη γάτα – Ευγένιος Τριβιζάς

Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας ? αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.

Ο μικρός πρίγκιπας

Ο μικρός πρίγκιπας είναι ένα βιβλίο γραμμένο από το Γάλλο συγγραφέα Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ.

 Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς μέσα από τις διηγήσεις του μικρού πρίγκιπα βγαίνουν βαθυστόχαστα μηνύματα για τη ζωή και τον άνθρωπο.

 Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα παιδί που που συναντά το «μικρό πρίγκιπα» και γίνονται φίλοι …

Ο μικρός πρίγκιπας θα μας διασκεδάσει, αλλά παράλληλα θα μας προβληματίσει πάνω σε θέματα για τον άνθρωπο, τις αξίες, τους στόχους, τα συναισθήματα …

Μαντάμ Μποβαρύ – Γκυστάβ Φλωμπέρ 

Γράφτηκε το 1857 από τον αριστοτέχνη του γαλλικού ρεαλισμού, Φλωμπέρ. Η νέα, όμορφη και ευφάνταστη Έμμα Μποβαρύ πλήττει στο γάμο της και ασφυκτιά στο μικροαστικό περιβάλλον της επαρχίας. Βρίσκει καταφύγιο στη ρομαντική λογοτεχνία, τις πολυτέλειες και τις αδιέξοδες ρομαντικές περιπέτειες.

Το υπόγειο – Φιοντόρ Ντοστογιέφκσκι

Μυθιστόρημα – σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία αλλά και στη βιβλιογραφία του Ντοστογιέφσκι, όχι μόνο για τον τρόπο αφήγησης, αλλά κυρίως, για τα κεφαλαιώδη πανανθρώπινα ζητήματα που θίγονται στις σελίδες του. Θέματα, στα οποία ο συγγραφέας θα επιστρέψει στα επόμενα έργα του, που θα τον καθιερώσουν πλέον ως έναν από τους κορυφαίους λογοτέχνες όλων των εποχών.

Οι Δουβλινέζοι – Τζέιμς Τζόυς

Ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ένας απλός Δουβλινέζος, ξυπνάει το πρωί και φεύγει, όπως κάθε μέρα, για τη δουλειά του. Οι δραστηριότητές του όμως δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει σπίτι του, μέχρι το επόμενο πρωί. Η δράση του μυθιστορήματος είναι ελάχιστη, η τεχνική του «εσωτερικού μονολόγου» όμως που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας,  σκιαγραφεί με λεπτομέρεια το φάσμα των σχέσεων του ήρωα.

H Πτώση – Αλμπέρ Καμύ

Ένα από τα κορυφαία έργα του Καμύ. Κείμενο λιτό αλλά πλούσιο σε νόημα και εκφραστικά μέσα, που μεταφέρει με επιτυχία στον αναγνώστη την αγωνία και τη φρίκη που βιώνει ο πρωταγωνιστής.

Ανιαρή ζωή – Άντον Τσέχωφ

Είναι σίγουρα η καλύτερη εισαγωγή στα έργα του Τσέχοφ, αφού εδώ θα βρεις όλες τις θεατρικές και αφηγηματικές τεχνικές του μεγάλου δραματουργού. Ο Νικολάι Στεπάνοβιτς, επιτυχημένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο, έχει πλήρως αποτυχημένη οικογενειακή και προσωπική ζωή. Η αδιαφορία για την αληθινή ζωή, η απουσία νοήματος στην καθημερινότητά του τον οδηγούν σε πρόωρο θάνατο. Λίγο πριν πεθάνει συλλογίζεται από την αρχή το νόημα της ζωής. Το νόημα που υπήρχε ανέκαθεν δίπλα του, αλλά ουδέποτε συνειδητοποίησε τη ζωογόνο δύναμή του.

Η φόνισσα – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, που έχει μεταφραστεί μάλιστα σε πολλές άλλες γλώσσες. Πρωταγωνίστρια η Φραγκογιαννού, η «Φόνισσα», κατ’ άλλους κοινή εγκληματίας, κατ’ άλλους τραγική φιγούρα, θύμα των κοινωνικών στερεοτύπων και κατ’ άλλους διεστραμμένος νους, σκοτώνει τα κορίτσια «για να τα απαλλάξει από τα βάσανά τους».

Ο ζητιάνος – Ανδρέας Καρκαβίτσας

Η ανατομία της ψυχής ενός γέρου ζητιάνου που φτάνει περιπλανώμενος σε ένα φτωχό χωριό της Θεσσαλίας, έχοντας μαζί του ένα μισοπαράλυτο παιδί, το  οποίο επιδεικνύει για να «κερδίσει» την ελεημοσύνη των χωρικών. Ο ζητιάνος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αφέλεια των γυναικών του χωριού, που πιστεύουν στα ξόρκια και τα μαγικά βότανα. Όμως, κάποια στιγμή έρχεται σε σύγκρουση με τον ισχυρό άνδρα του χωριού, με φόντο τη ζοφερή εικόνα της ζωής των κολίγων στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, που μόλις έχουν απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό.

Η κουζίνα – Εμίλ Ζολά

Ένα απολαυστικό ψυχογράφημα της υποκριτικής αστικής κοινωνίας, με κεντρικά θέματα τη μοιχεία στην αστική τάξη, την αηδιαστική υποκρισία και την απύθμενη ανοησία των αξιοσέβαστων αστών. Ο Ζολά διεισδύει από τα κοσμικά σαλόνια των «ευγενών» αστών στον ανήθικο και συγκαλυμμένο υπόνομο της Κουζίνας τους.

Χρυσός Σκαραβαίος – Έντγκαρ Άλαν Πόε

Μια σύντομη ιστορία που καθιέρωσε τον Πόε στην αμερικανική λογοτεχνία. Οι αναλυτές του ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια κρυπτογραφημένη διαδικασία αυτοανάλυσης, που, όσο προχωρά το διήγημα, τόσο περισσότερα στοιχεία αποκαλύπτονται.

Άννα Καρένινα – Λέων Τολστόι

Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα: ένας εμβριθής και σύνθετος στοχασμός γύρω από την απιστία και τον έρωτα, με φόντο την αυτοκρατορική Ρωσία. Έχει θεωρηθεί η πνευματική αυτοβιογραφία του Τολστόι γεγονός που του προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η ζωή εν τάφω – Στράτης Μυριβήλης

Ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα (το πρώτο του Στράτη Μυριβήλη) με τη μορφή ημερολογίου, επικό, ρεαλιστικό, αλλά και λυρικό, που άρχισε να σχεδιάζει ο συγγραφέας όταν βρισκόταν στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ζωή ενός άχρηστου ανθρώπου – Μαξίμ Γκόργκι

«Το θέμα μου», όπως έχει γράψει ο ίδιος ο συγγραφέας,  «είναι η ψυχολογία του χαφιέ, μια συνηθισμένη ψυχολογία ενός τρομαγμένου Ρώσου, που ζούσε με το φόβο. Γράφτηκε σύμφωνα με την αφήγηση του ήρωα, που υπηρέτησε σ’ ένα τμήμα της Οχράνα και τις αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός συναδέλφου του».

Η τιμή και το χρήμα – Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Αριστουργηματική ανατομία της ελληνικής κοινωνίας, λίγα χρόνια πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους, με κεντρικό θέμα τις αντιθέσεις τιμή – χρήμα,  έρωτας – κοινωνική υπόληψη, που συνοψίζεται στη φράση «Ανάθεμά τα τα τάλαρα!», που επαναλαμβάνεται σταθερά από τη Ρήνη και τον Αντρέα, το ζευγάρι που πρωταγωνιστεί στη νουβέλα. Με άψογο χειρισμό της τεχνοτροπίας του ρεαλισμού, ο Θεοτόκης προβάλλει την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά και την εξάρτηση των ανθρώπων από το χρήμα.

Το αστέρι του βορρά

Το βιβλίο «το αστέρι του βορρά» του Φίλιπ Πούλμαν είναι μια πολύ καλή επιλογή για διάβασμα, επειδή έχει συνέχεια δράση, επειδή οι ήρως είναι παιδιά και επειδή σε κάνει να θές να μάθεις τι θα συμβεί παρακάτω.

 Η ιστορία μιλάει για ένα κορίτσι που πηγαίνει στο Βορρά για να βρει το χαμένο της φίλο. Στο δρόμο μαθαίνει ότι πρέπει να δώσει στο θείο της που είναι εξερευνητής, το αληθοσκόπειο, ένα όργανο που σου λέει πάντα την αλήθεια.

 Στο δρόμο σώζει μια οπλισμένη αρκούδα και τα παιδιά του Μποβάνγκαρ. Όμως αντί να σώσει το φίλο της, τον οδηγεί στο στόμα του λύκου…

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων