Λίγη ιστορία

trikeri-01300

Η Χώρα χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, πριν ακόμη εποικιστεί το Πήλιο, σε βράχο 300 μ. πάνω από τη θάλασσα, όταν μεταφέρθηκε ο πληθυσμός του από το νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Την αρχαία Κικύνηθο στην είσοδο του Παγασητικού, σύμφωνα με τον Στράβωνα. Το ομηρικό όνομα Κικύνηθος παραπέμπει σε μπούκλες μαλλιών ή σε σκύλους. Oι άνθρωποι μετοίκησαν εκεί όπου δεν θα ήταν ευάλωτοι στους πειρατές, σε μέρος που «ελέγχει και δεν ελέγχεται», και όπου θα είχαν και περισσότερα εδάφη.

Μανιάτες εκδιωγμένοι και Bλάχοι της Πίνδου εποίκισαν την περιοχή στις αρχές του 18ου αιώνα και μαζί με τους γηγενείς έχτισαν το Τρίκερι, που μπολιάζει τη νησιωτική φυσιογνωμία με τους μανιάτικους πύργους και τα μακεδονίτικα χαγιάτια, έργο χτιστάδων από τα Γιάννενα. Και η παράδοση λέει πως το έχτισαν εκεί όπου έσβησαν από τον αέρα και τα τρία κεριά που άναψαν. Το 1939 έχτισαν την τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Τριάδας και γύρω από αυτήν το νέο τους χωριό. Λόγω του βραχώδους εδάφους, που δεν επέτρεψε την ανάπτυξη της γεωργίας, στράφηκαν στη θάλασσα, και μάλιστα επιδόθηκαν και στην πειρατεία. Τον 18ο αιώνα απέκτησαν σημαντικό στόλο και ανέπτυξαν το διαμετακομιστικό εμπόριο, ενώ ασχολούνταν με την αλιεία και τη σπογγαλιεία. Τότε ιδρύθηκε και η Αγία Κυριακή, οικισμός-επίνειο για το Τρίκερι.

Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή των Τρικεριωτών στην Eπανάσταση του 1821. Ηταν μία από τις βάσεις της Φιλικής Εταιρείας, έδωσαν τα πλοία τους για τον Aγώνα, επαναστάτησαν μαζί με την υπόλοιπη Θετταλομαγνησία, ο τόπος τους έγινε κέντρο επαναστατικών επιχειρήσεων και υποδοχής των καταδιωκόμενων. Το 1823 ξανάπεσε στα χέρια των Tούρκων, κατέρρευσε οικονομικά και απομονώθηκε. Μετά το 1880, οπότε εντάχθηκε στην ελληνική επικράτεια, άρχισε να συνέρχεται, να ξαναφτιάχνει στόλο και να οργανώνει τη σπογγαλιεία. Η φτώχεια όμως οδήγησε τους Tρικεριώτες στη μετανάστευση. Στις αρχές του 20ού αιώνα, πολλοί έφυγαν στην Αμερική, ενώ μόνο τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών έφυγαν για σπουδές και έμειναν στα αστικά κέντρα. O τόπος ερήμωσε και απομονώθηκε ξανά. Τα σφουγγάρια χάθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και όσοι απέμειναν στο Τρίκερι έγιναν ναυτικοί, ψαράδες ή πήγαν στο Πολεμικό Nαυτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *