Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λαχανικά και βινεγκρέτ μηλόξυδου

Christoygenniatiki salata me lachanika kai vinegrette myloxidoyΥλικά

  • 2 παντζάρια
  • 2 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 φλ. αρακά, κατεψυγμένο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
  • 6 μικρά αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 φύλλο μαρούλι, κομμένο σε μικρά τρυφερά κομμάτια

Διαδικασία

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε να βράσουν  για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα παντζάρια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε κυβάκια και τα αφήνουμε στην άκρη. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τις πατάτες και τα καρότα, τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει, μέχρι να μαλακώσουν. Δε θέλουμε να λιώσουν τα λαχανικά, αλλά να κρατάνε. 5 λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα με τα λαχανικά από τη φωτιά,προσθέτουμετο προβρασμένο παντζάρι και αρακά.Σουρώνουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε ελαφρά με σύρμα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα βρασμένα λαχανικά, το κρεμμύδι, τα αγγουράκια τουρσί και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε περισσότερο, αν χρειάζεται. Πασπαλίζουμε τη σαλάταμε τη σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τη σαλάτα σε ένα στρόγγυλο τσέρσκι και αφού την πατήσουμε απαλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 τουλάχιστον λεπτά. Βγάζουμε τη σαλάτααπό το ψυγείο, τη ξεφορμάρουμε προσεκτικά, γαρνίρουμε με λίγο μαρούλι και σερβίρουμε