EU code week – Η Ρίνα η σκαντζοχοιρίνα μαθαίνει τα ονόματά μας

0

Συγγραφέας: ΜΠΟΥΚΛΑ ΕΛΕΝΗ | Κατηγορία Εβδομάδα προγραμματισμού | , στις 13-10-2019

Φέτος για 1η φορά λάβαμε μέρος στην Ερωπαïκή Εβδομάδα Προγραμματισμού με τη Ρίνα τη σκαντζοχοιρίνα!!!

Για 7η συνεχή χρονιά διοργανώνεται αυτή η δράση με στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα  βοηθάει τα παιδιά να  κατανοούν τον κόσμο γύρω που εξελίσσεται διαρκώς και με μεγάλη ταχύτητα , αναπτύσσοντας δεξιότητες και ικανότητες για να ανακαλύπτουν νέες ιδέες και να καινοτομούν.

Στη δράση μας έπρεπε να βοηθήσουμε τη Ρίνα τη σκαντζοχοιρίνα να μάθει τα ονόματα των παιδιών της τάξης μας. Για το σκοπό ξεκινήσαμε από τον ενσώματο προσανατολισμό των παιδιών στο χώρο.

Αρχικά τα παιδιά έπρεπε να μάθουν να κινούνται στο χώρο ανάλογα με τις εντολές – αγγίγματα στο σώμα τους . Αν τα άγγιζα 1 φορά  στον αριστερό ώμο έπρεπε να στρίψουν αριστερά , αν τα άγγιαζα 2 φορές στο κεφάλι έπρεπε να κάνουν 2 βήματα μπροστά , 1 άγγιγμα στην πλάτη = 1 βήμα πίσω κλπ. μέχρι να βγουν από το δάπεδο. Σημειωτέον ότι κάθε τετράγωνο πλακάκι ήταν 1 βήμα.

Στο επόμενο στάδιο μέσα στην τάξη βάλαμε τον τάπητα  δραστηριοτήτων και εκεί τα παιδιά έπρεπε να σχεδιάσουν μία διαδρομή ώστε η Ρίνα να βρει το όνομά τους . Στην πρώτη εικόνα σχεδιάζουν τη διαδρομή με τα βέλη και στη συνέχεια οδηγούν τη σκαντζοχοιρίνα – λούτρινο παιχνίδι στο όνομά τους .

Επόμενη μέρα τα παιδιά σε φύλλο χαρτιού Α4 σχεδιάζουν μία διαδρομή και μεταγράφουν τον αλγόριθμο με τη διαδρομή που σχεδίασαν. Την τελευτάια μέρα την Εβδομάδα Προγραμματισμού, τα παιδιά δημιούργηασαν τους αλγόριθμους με τις διαδρομές και στη συνέχεια προγραμμάτιζαν  την μελισσούλα το ρομποτάκι να βρει τα ονόματά τους , αφού πρώτα την μεταμφιέσαμε σε σκαντζοχοιρίνα .

Ήταν μια πολύ όρφη και δημιουργικ΄λη Εβδομάδα Προγραμματισμού!!!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση