8 Ιαν 2018

Δικτυακή Προπαγάνδα

Συντάκτης: ΓΚΑΓΚΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ | Κάτω από: Εκπαιδευτικό Υλικό
ηλεκτρονικος υπολογιστης

   Θα έλεγε κανείς πως τα Δίκτυα έχουν γίνει για να φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, αφού τους βοηθάνε να επικοινωνούν. Όμως αυτό δεν ισχύει πάντα. Τι να κάνει το Μέσο, όταν αυτοί που το χρησιμοποιούν είναι γεμάτοι εμπάθεια, μισαλλοδοξία και επιθετικότητα ; Όταν καταδυναστεύονται από προκαταλήψεις και η σκέψη τους είναι γεμάτη στερεότυπα ; Για αυτούς το Δίκτυο είναι ένας τρόπος να εκφράσουν το εκάστοτε πάθος τους.

Ο Η/Υ στη ζωή μας

Βέβαια πιο πολύ στο Internet με ενοχλεί ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η προπαγάνδα. Είναι γνωστό πως σε πολλές ιστοσελίδες υπάρχουν ρατσιστές και ναζιστές που πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Χίτλερ εξακολουθούν να διαδίδουν τις ιδέες του, να αρνιούνται το Ολοκαύτωμα και να υπερασπίζονται την ανωτερότητα της Άρειας Φυλής. Αυτές είναι ακραίες, και άρρωστες θέσεις, όμως στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε και πράγματα πιο συνηθισμένα, αλλά εξίσου επικίνδυνα.

Έτσι όλα τα έθνη που έχουν διαφορές τις μεταφέρουν και στο δικτυακό τόπο. Τα επίσημα κράτη κάνουν την προπαγάνδα τους σε σχετικά ήπιους τόνους και με περισσότερη τεκμηρίωση, από τη στιγμή που θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη διεθνή κοινότητα για πιθανές υπερβολές. Πολλά, όμως, άτομα ή οργανώσεις που βαπτίζονται μαχητές του έθνους ανταλλάσσουν ύβρεις και απειλές προς όσους θεωρούν εχθρούς τους. Φυσικά τα επιχειρήματα εδώ σπανίζουν, καθώς η προπαγάνδα πρέπει να φορτίσει συναισθηματικά, να ξυπνήσει από τον ύπνο τους ομοεθνείς και να ξεσηκωθούν για να διαλύσουν τους αλλοεθνείς.

Δικαιωμα στην αξιοπρεπεια

Ετικέτες:

Τα σχόλια είναι κλειστά.