Άλλη μια ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας. Η φιλόλογος κυρία Αντωνία Μπούρα, μίλησε με θέμα: “Αρκαδία, ιδανικό στο Δυτικό Πολιτισμό”.
Ήταν ένα θέμα για τη διαμόρφωση και την πορεία του μύθου της Αρκαδίας στη Δύση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Η κ. Μπούρα παρουσίασε την Αρκαδία από τα προϊστορικά χρόνια, τη μυθολογία της περιοχής, καθώς και τις αποικίες που δημιούργησαν οι Αρκάδες τα αρχαία χρόνια.
Στη συνέχεια παρουσίασε το κίνημα του Αρκαδισμού. Από το Αρκαδικό ιδεώδες επηρεάστηκαν οι Λατίνοι με πρώτο τον Βιργίλιο. Την περίοδο της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η Αρκαδία νοήθηκε ως μια ιδεατή χώρα όπου βασιλεύει η επίγεια ευτυχία και κυριαρχούν οι αρχές του ανθρωπισμού, η γαλήνη, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η απλότητα. Δημιουργήθηκαν βουκολικά ποιητικά και πεζά έργα, αλλά και ζωγραφικοί πίνακες.
Ο Γάλλος ζωγράφος Ν. Πουσέν, στηριζόμενος στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Αρκαδισμού, ζωγράφισε το 1640, ένα από τους σημαντικότερους πίνακές του, που είναι γνωστός με τον τίτλο “Οι ποιμένες της Αρκαδίας” ή “ET IN ARCADIA EGO“ και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου. Η φράση σημαίνει “Είμαι και εγώ στην Αρκαδία”, ή “Και εγώ εζησα στην Αρκαδία”.
Το κίνημα του Αρκαδισμού εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σήμερα υπάρχουν αρκετές πόλεις με το όνομα Αρκαδία.