ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Σχόλια και … σχολιανά

← Πώς ψήφισε το Χάβαρι στις 17 Ιουνίου 2012
“Νερό: Πηγή ζωής και ανάπτυξης” →

“Έφυγε” ο Αλκέτας Παναγούλιας

Ο Αλκέτας Παναγούλιας, ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική ομάδα στις τελικές φάσεις του Euro 1980 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 “έσβησε” τα ξημερώματα της Τρίτης -σε ηλικία 78 ετών- λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα.

Ο Αλκέτας, όπως τον φώναζαν όλοι οι έλληνες φίλαθλοι, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ως παίκτης, προπονητής, ακόμη και πρόεδρος του αγαπημένου του Αρη Θεσσαλονίκης. Οδήγησε την Ελλάδα για πρώτη φορά σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών (το 1980), αλλά και σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (το 1994). Να σημειωθεί πως ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής της τελευταίας 50ετίας, όπως είχε ανακηρυχθεί, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, ενώ η κηδεία του θα τελεστεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, αν και υπήρξε η σκέψη η σορός του να μεταφερθεί στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.

Το 1949 εντάχθηκε στους μικρούς του Άρη και στο τέλος του 1951, σε ένα τουρνουά Χριστουγέννων πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία 17 ετών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αριστερός εξτρέμ, αλλά σύντομα καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας. Πολλές φορές χρειάστηκε να αγωνιστεί και στο κέντρο της άμυνας, λόγω των σημαντικών προσόντων που διέθετε. Διετέλεσε και αρχηγός του Άρη.

Τη δεκαετία του ’50 κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης με την φανέλα των κιτρίνων, το 1953 και το 1959, στα οποία συνέβαλε τα μέγιστα. Πέτυχε συνολικά 13 γκολ για το τοπικό πρωτάθλημα, 3 για το Κύπελλο Ελλάδας και 10 για το εθνικό πρωτάθλημα.

Το 1962, σε ηλικία 28 ετών, έφυγε για τις Η.Π.Α., αποδεχόμενος την πρόσκληση της ομάδας Ελλήνων ομογενών “Greek American” της Νέας Υόρκης, συνεχίζοντας παράλληλα εκεί και τις σπουδές του.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα απο την ελληνοαμερικάνική ομάδα Atlas Soccer Club με την οποία κατέκτησε το US Open Cup 3 φορές (1967, 1968, 1969).

Το 1972 ανέλαβε βοηθός του προπονητή της Εθνικής Ελλάδος Μπίλυ Μπίγκχαμ και το 1973 τον αντικατέστησε αναλαμβάνοντας πρώτος προπονητής έως το 1981. Τον Φεβρουάριο του 1975 κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του Άρη, διατηρώντας παράλληλα και τα καθήκοντα του ομοσπονδιακού προπονητή.

Σημείωσε την μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης της Εθνικής Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία που ήταν και η πρώτη διάκριση στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος. Στα τελικά του Euro 1980 οδήγησε την Εθνική Ελλάδος σε τρεις αξιοπρεπείς εμφανίσεις απέναντι στα φαβορί του θεσμού.

Από το 1981 έως το 1983 υπήρξε προπονητής του Ολυμπιακού και κερδισε 2 πρωταθλήματα το 1982 και το 1983. Το διάστημα 1983-1985 ανέλαβε προπονητής της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ. Το 1984 ήταν προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες. Στη συνέχεια ανέλαβε και πάλι τον Ολυμπιακό και κερδίζει ένα ακόμα πρωτάθλημα το 1987, που έμελε να είναι και το τελευταίο πριν τα πέτρινα χρόνια της ομάδας, καθώς και το Σούπερ Κύπελλο.

Το 1988 κλήθηκε να καθίσει για τρίτη φορά στον πάγκο του Άρη.  Την σεζον 1989-1990 συνεχίζει στον πάγκο του Άρη μέχρι τον Ιανουάριο του 1990.
Το 1992 ανέλαβε και πάλι την Εθνική Ελλάδος και σημείωσε ξανά μια μεγάλη επιτυχία οδηγώντας την Εθνική στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994.

Το διάστημα 1996-1998 ανέλαβε τον Ηρακλή. Τον Απρίλιο του 1999 αναλαμβάνει για 4η φορά τον Άρη και με 6 σερί νίκες τα τελευταία 8 παιχνίδια κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα στην 6η θέση και να εξασφαλίσει την έξοδο στο Κύπελλο Ουέφα. Ο ίδιος όμως δεν θέλησε να συνεχίσει και την επόμενη περίοδο.
Το καλοκαίρι του 2002 ο Αλκέτας Παναγούλιας επέστρεψε για να βοηθήσει τον Άρη απο τη θέση του προέδρου. Συστάθηκε “οικουμενική διοίκηση” με στόχο να μην καταρρεύσει η ΠΑΕ. Ωστόσο, ο Παναγούλιας διατήρησε για λίγο καιρό το πόστο του προέδρου και αποχώρησε, έχοντας προηγουμένως εκφράσει τις διαφωνίες του σε διάφορα θέματα, όπως δαπανηρ’ες μεταγραφές.
Διακρίσεις:
1980 Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
1994 Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο
1982 Πρωτάθλημα Ελλάδας
1983 Πρωτάθλημα Ελλάδας
1987 Πρωτάθλημα Ελλάδας
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=146611&catid=1

19 Ιουνίου 2012 Συγγραφέας: laspan Αφιερώματα  Με ετικέτα Αλκέτας Παναγούλιας, Άρης, ποδόσφαιρο |

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται

  • Translate

  • Σελίδες

    • Σχετικά
  • Kατηγορίες

    • Αθλητισμός (268)
    • Ανέκδοτα (41)
    • Αφιερώματα (135)
    • Γενικά (472)
    • Εκπαίδευση (88)
    • Επιστήμη (37)
    • Οικονομία (79)
    • Ολυμπιακοί Αγώνες (120)
    • Πολιτική (174)
    • Τοπικά (102)
  • Πρόσφατα άρθρα

    • Παρίσι 2024 τελευταία ημέρα – Πίνακας μεταλλίων
    • Παρίσι 2024 15η ημέρα
    • Παρίσι 2024 14η ημέρα
    • Παρίσι 2024 13η ημέρα
    • Παρίσι 2024 12η ημέρα
  • Ιστορικό

  • Blogroll

    • blogs.sch.gr
    • ON LINE ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ
    • Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
    • Βιβλιοθήκη Εκπ.Λογισμικού ΕΛ/ΛΑΚ
    • Δικτυακή πύλη sch.gr
    • Εκπ/κό υποστηρικτικό υλικό
    • Ηλ. περιοδικό e-Emphasis
    • Ηλεκτρονικές κάρτες
    • Ηλεκτρονική Διαχείριση Τάξης η-τ@ξη
    • Ιστολόγιο Ομάδας ανάπτυξης blogs.sch.gr
    • Μαθητική πύλη students.sch.gr
    • Υπηρεσία video ΠΣΔ
  • Σαν σήμερα

    17/7/1824: Με εισήγηση του αρχιγραμματέα της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης, Συνταγματάρχη Ροδίου, συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός.

  • Ιούνιος 2012
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930  
    « Μάι   Ιούλ »
  • Πρόσφατα σχόλια

    • Τσακανίκα Αικατερίνη στο Βράβευση επιτυχόντων Χαβαραίων στα ΑΕΙ
    • Μαρία Μπαϊλού στο “…πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι”
    • Σειντής Θεόδωρος στο Παιδιά Χαβαραίων που πέτυχαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
    • Τράπαλη Βάσω στο Παιδιά Χαβαραίων που πέτυχαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
    • Δημήτρης Σταυλιώτης στο Αποκριάτικος χορός στο Χάβαρι
  • Ετικέτες

    Άρης ΑΕΙ Αμαλιάδα Αρχαία Ήλιδα Βουλή Δήμος Ήλιδας Δημοτικές εκλογές Ηλεία Θαλασσινός Κατσούλης Λονδίνο 2012 Μαθηματικά Ολυμπιακή φλόγα Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Παραολυμπιακοί Αγώνες ΤΕΙ Τσίπρας Τόκιο 2020 Χάβαρι Χριστούγεννα ανέκδοτα αναδρομικά απόκριες βουλευτές βράβευση βραβεία Νόμπελ γιορτή εκλογές εκπαίδευση επιτυχόντες θέατρο ιστιοπλοΐα καλοκαίρι κολύμβηση κοπή πίτας κωπηλασία μήνες μετάλλια μπάσκετ ποίηση ποδόσφαιρο πόλο στίβος υδατοσφαίριση
  • Σκακιστική άσκηση

  • Οι επισκέπτες μου

    hit web counter.com


ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ © 2025 All Rights Reserved.
Άρθρα και Σχόλια.

Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr


Δήλωση προσβασιμότητας
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Accessibility by WAH
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων
  • Εκπαιδευτικές κοινότητες και ιστολόγια
  • Σύνδεση
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότερα Μη αποδοχή