Ομιλία καθηγητή James Dalziel με θέμα “Learning Design & LAMS” στο ΕΑΠ

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον καθηγητή James Dalziel δημιουργό του LAMS και συντονιστή της Διεθνούς Κοινότητας του LAMS. Ο Dr. Jame Dalziel μας έκανε την τιμή να έρθει έπειτα από πρόσκλησή μας στην Ελλάδα και να δώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα.

Η ομιλία ξεκίνησε με τις δεξιότητες – ικανότητες που θέλουμε να έχουν οι πολίτες τον 21ο αιώνα και τη μετάβαση της εκπαίδευσης “από το τι ξέρεις” στο “πως μαθαίνεις”. Ακολούθησε μία επισκόπηση του παραδοσιακού e-Learning και των νέων τάσεων που υπάρχουν και κάποια στοιχεία για το θεωρητικό πλαίσιο του σχεδιασμού μάθησης (learning design). Το δεύτερο μέρος της ομιλία αναφερόταν στο LAMS όπου μετά από μια σύντομη επισκόπηση η συζήτηση εστιάστηκε σε νέα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες του LAMS όπως το “The LAMS Activity Planner”, το “LessonLAMS.com” καθώς και στη δυνατότητα ενσωμάτωσης των δημοσιευμένων ακολουθιών LAMS στη Διεθνή κοινότητα σε Blogs.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν θα ξεχωρίζαμε τη διευκρίνηση ότι το LAMS επικεντρώνεται στο να είναι ένα Σύστημα Υποστήριξης της Μάθησης και όχι ένα Σύστημα Διαχείρισης Μαθημάτων/Μάθησης όπως τα Moodle, Blackboard, Sakai, .LRN κ.α που ήδη κάνουν αρκετά καλά τη διαχείριση των χρηστών και των μαθημάτων. Επομένως μία ολοκληρωμένη λύση για την οργάνωση και την υποστήριξη e-learning & blended learning μάθησης είναι ο συνδυασμός του LAMS (που αυτή τη στιγμή είναι το κορυφαίο στον τομέα σχεδιασμού, ανάπτυξης, εποπτείας και υποστήριξης της μαθησιακής διεργασίας) με ένα LCMS όπως το Moodle ή άλλο που αντίστοιχα υποστηρίζει πολύ καλά τα θέματα οργάνωσης και διαχείρισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δρ. Σπύρος Παπαδάκης

Όσοι δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε και θέλετε να δείτε τη διάλεξη και τη συζήτηση που ακολούθησε μπορεί από:

1) http://centra.eap.gr/SiteRoots/main
2) Public Recordings
3) 9/26/11 Learning Design & LAMS Click on Playback
4) E-mail:, First Name:, Last Name:
5) Launch on Desktop

——————————————————————–
Learning Design & LAMS

The Greek LAMS Community and the Educational Content, Methodology and Technology Laboratory (e-CoMeT Lab) of the Hellenic Open University (HOU) is pleased have available online a lecture given by Dr. James Dalziel Professor of Learning Technology and Director of the Macquarie E-Learning Centre Of Excellence (MELCOE) at Macquarie University in Sydney, Australia on the subject of Learning Design & LAMS on Monday Sept 26, 2011 – 02:00 p.m. in the Αdministrator building Auditorium of the Hellenic Open University.

To Playback the video and slides using Saba Centra 7 you may need to install a free centra client software:

1) http://centra.eap.gr/SiteRoots/main
2) Public Recordings
3) 9/26/11 Learning Design & LAMS Click on Playback
4) E-mail:, First Name:, Last Name:
5) Launch on Desktop

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *