Οπτική ίνα στο σπίτι και ψηφιακό μέρισμα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης

Άντε, για να δούμε…

Ταύτα ελάλησε ο υπουργός:

“Σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, μεγάλο ρόλο παίζουν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Υπάρχει ψηφιακό χάσματο οποίο πρέπει να γεφυρωθεί άμεσα, για να αμβλυνθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που παρατηρούνται τόσο με τις άλλες χώρες όσο και εντός της Ελλάδας, μεταξύ διαφόρων περιοχών.

Προχωρούμε στην άμεση διαμόρφωση μίας ‘Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής’ σε δύο άξονες:
  1. τις «προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές» και
  2. τις «καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες».
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων να στηριχθεί κυρίως σε ΣΔΙΤ και παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι συνέργειες παρόχων δικτύων μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς-διαχειριστές υποδομών.
Το ακριβές μας χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:
1. Αξιοποιούμε υφιστάμενες ευρυζωνικές υποδομές και δημιουργούμε άμεσα συμπληρωματικές δικτυακές υποδομές για τη μέγιστη κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. Κύρια μέσα για την επίτευξη του στόχου αποτελούν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, JESSICA, και του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Διασυνδέοντας την Ευρώπη (CEF)».
Ειδικότερα, στο πλαίσιο Περιφερειακής Ευρυζωνικής Στρατηγικής στοχεύουμε αρχικά στην διασύνδεση των αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, με χρήση όλων των δυνατών διαθέσιμων ευρυζωνικών τεχνολογιών, ασύρματων/ενσύρματων/κινητών/δορυφορικών κα., με χρονικό ορίζοντα έναρξης έργου εντός του 2012 και προϋπολογισμού 140 εκ. ευρώ, το οποίο είναι ήδη ενταγμένο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
2. Προωθούμε το έργο «Fiber-to-the-Home” (οπτική ίνα στο σπίτι) για την κατά το δυνατόν ευρύτερη πανελλαδική διασύνδεση του πληθυσμού με δίκτυο οπτικών ινών.  Για τον προσδιορισμό του έργου θα ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες τεχνοοικονομικές μελέτες, η δυναμική της αγοράς, η δυνατότητα διασύνδεσής του με υφιστάμενες δικτυακές υποδομές της χώρας, καθώς και η προοπτική που δημιουργεί για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών. Παράλληλα θα προωθήσουμε στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο για διευκόλυνση της εκτέλεσης του έργου (άδειες διέλευσης κλπ.).Ο νέος σχεδιασμός αποσκοπεί –μετά τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- στην προώθηση ΣΔΙΤ εντός του 2013.
3. Καταρτίζουμε ένα πλάνο αποδοτικότερης κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής αξιοποίησης του ψηφιακού μερίσματος. Το Σχέδιο του Εθνικού Χάρτη Συχνοτήτων έχει παραδοθεί άλλωστε από τις αρχές Αυγούστου και η σχετική διαβούλευση επ’ αυτού, υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, εντός του 2013, προκειμένου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα με δυνατότητα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τα μέγιστα δυνητικά οφέλη, από απόψεως οικονομιών κλίμακας, καινοτομίας και διαλειτουργικότητας.
4. Δημιουργούμε ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ονομασία «Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων», με βάση το σχετικό προσχέδιο Κ.Υ.Α. Ήδη στις 6/8/2012 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η Δημόσια Διαβούλευση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Σκοπός του Δικτύου είναι ο διαρκής, διαφανής και αξιόπιστος έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.  Το έργο είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού  5 εκ. ευρώ περίπου.”

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση