Οργή για τη θηριωδία του Αττίλα…

Έντονες αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλούν οι αποκαλύψεις για τις θηριωδίες κατά του κυπριακού λαού το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς του «Αττίλα». Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων βρέθηκαν στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, ενώ στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα και άλλων 14 προσώπων, τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

kypros_agnooumenoi_cyprus_eisvoli.jpg

Δείτε και τα σχετικά αφιερώματα από δελτία ειδήσεων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών: 

 

 

 

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι είχαν φωτογραφηθεί από Τούρκο δημοσιογράφο κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους, γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες, και η φωτογραφία τους είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Τα όσα βλέπουν τώρα το φώς της δημοσιότητας έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επισημαίνει ότι οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για τη δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

Πηγή: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8 – ERT-online

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ της 8ης/8/2009: Ταυτοποιήθηκαν λείψανα Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων:

Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τους οποίους κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους φωτογράφισε Τούρκος δημοσιογράφος, βρέθηκαν στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. H φωτογραφία-ντοκουμέντο με τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974, δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή τύπο. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε συνελλήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

agnooumenoi.gif

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι -Κορέλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαραλάμπους και Χατχηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους- οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, φαίνονται στη φωτογραφία γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες.

Ο βοηθός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε. Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 ατόμων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERT-online

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ της 13ης-08-2009: Oμολογία – σοκ του φωτογράφου του Αττίλα.

Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του φωτογράφου του Αττίλα, Εργκούν Κονουκσεβέρ, ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας των πέντε Κυπρίων εθνοφρουρών αιχμαλώτων, εγκλήματος πολέμου, που αποκαλύφθηκε 35 χρόνια μετά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του φωτογράφου, όχι μόνο είδε τη δολοφονία των αιχμαλώτων, αλλά έχει καταθέσει σχετικά στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εργκούν Κονουκσεβέρ, μιλώντας αποκλειστικά στη ΝΕΤ: «Οι φωτογραφίες είναι αυτές που είχα βγάλει. Όταν έπεσαν αιχμάλωτοι (οι Ελληνοκύπριοι) οι Τουρκοκύπριοι αξιωματικοί τους φέρθηκαν καλά και μάλιστα τους άναψαν και τσιγάρο. Ενώ συνεχιζόταν η εισβολή, ήρθαν οι Τουρκοκύπριοι μαχητές και οι αξιωματικοί παρέδωσαν τους (Ελληνοκύπριους) αιχμαλώτους σε αυτούς. «Πάρτε τους, κλείστε τους κάπου και φυλακίστε τους» τους είπαν οι Τουρκοκύπριοι αξιωματικοί και έφυγαν. Λίγο αργότερα, διαπληκτίστηκαν και οι Τουρκοκύπριοι μαχητές τους σκότωσαν (τους Ελληνοκύπριους). Θέλουν να μας κάνουν να γίνουμε εχθροί. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι ανώφελο να τα θυμόμαστε ύστερα από 35 χρόνια, γιατί 35 χρόνια μετά οι πέντε Ελληνοκύπριοι στρατιώτες δεν γυρίζουν πίσω».

Εκτός της εκδοχής που παρουσιάζει ο φωτογράφος, υπάρχει και η μαρτυρία διεθνών παρατηρητών ότι τους αιχμαλώτους εκτέλεσαν εν ψυχρώ Τούρκοι αξιωματικοί, ενώ16 φιλμ με φωτογραφίες τράβηξε τότε ο Κονουκσεβέρ, που όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα γιατί του τα πήραν όλα και τα στιγμιότυπα δεν κυκλοφόρησαν από αυτόν.
Συγκλονισμένος δήλωσε ότι είναι από τις αποκαλύψεις, ο τότε επικεφαλής της διμοιρίας των στρατιωτών στην οποία συμμετείχαν και οι πέντε αιχμάλωτοι που δολοφονήθηκαν, Γιώργος Συμεωνίδης.
Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους, ώστε να κάνουν γνωστά στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς τα όσα ανατριχιαστικά φέρνει στο φως η έρευνα της Επιτροπής για τους αγνοούμενους, που κάνει εκταφές σε ολόκληρη την Κύπρο.

Μετά την αποκάλυψη της νέας Τουρκικής θηριωδίας οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, Δημήτρης Σιούφας και Μάριος Καρογιάν συμφώνησαν να αναλάβουν κοινή δράση για πιο έντονη προβολή του θέματος των αγνοουμένων στα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς και σε όλα τα Κοινοβούλια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί έντονη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να διακριβωθεί η τύχη κάθε αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής.

Κηδεύτηκε ο Ι. Παπαγιάννης

Στη Λευκωσία, κηδεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Ιωάννης Παπαγιάννης, ο ένας από τους πέντε εκτελεσθέντες εθνοφρουρούς, από τους Τούρκους, το 1974. Το φέρετρο με τα λείψανα του Ιωάννη Παπαγιάννη, ήταν καλυμμένο με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος.

Στην τελετή εκπροσωπήθηκε η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ επικήδειο λόγο εκφώνησε ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού Κυθρέας Κώστας Ζερβός, ο οποίος χαρακτήρισε τον Παπαγιάννη «ήρωα».

Η αδελφή του Μαρία Παπαγιάννη, εναπέθεσε στο φέρετρο 23 τριαντάφυλλα (όσο και τα χρόνια του Ι. Παπαγιάννη, όσο ήταν εν ζωή) και δήλωσε ότι η μάνα τους «τον παραδίδει σήμερα στην αγκαλιά μιας άλλης πονεμένης μάνας, της Μεγαλόχαρης, που γιορτάζει αύριο».

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, ERT-online

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων