ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ


Λέσχη ανάγνωσης για ενηλίκους λειτουργεί στη  βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού κέντρου της Σουρωτής ημέρα  Τετάρτη  μία φορά το μήνα.
Αν σας ενδιαφέρει τηλεφωνήστε στο 2396024612 ή στείλτε μας μήνυμα…….

Η επόμενη συνάντηση της λέσχης μας είναι στις 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 7 το απόγευμα
Το βιβλίο που διαβάζουμε είναι “Το ’55 ” του Θωμά Κοροβίνη
55 – Θωμάς ΚοροβίνηςΗ Μαρίκα η Ταταυλιανή, μια Πολίτισσα κυρά, λογία μα και μποέμισσα, μέσα από την μακρά αφήγηση του βίου της, αναφέρεται παράλληλα, άλλοτεπεριληπτικά κι άλλοτε διεξοδικά, σε περιστατικά και σε πρόσωπα, με έμφαση στην κοινωνική ζωή των Ρωμιών και των Τούρκων και στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και συμπολιτών της που ανήκουν σε άλλες μειονοτικές ομάδες, οι οποίες συνδιαμορφώνουν την ανθρωπογεωγραφική ταυτότητα της Πόλης του περασμένου αιώνα. Ο λόγος της διακόπτεται συχνά από σπαρακτικά ιντερμέδια της διαταραγμένης μνήμης της που είναι στοιχειωμένη απ’ τα ανεπούλωτα τραύματα της συνταρακτικής για την πολίτικη ομογένεια –μα και για όλη την Ρωμιοσύνη– εποχής του προσχεδιασμένου τουρκικού πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον κάθε ρωμαίικου στοιχείου, το οποίο –με την συνεπικουρία και άλλων μέτρων που είχαν προηγηθεί ή ακολούθησαν τα Γεγονότα– οδήγησε στην συρρίκνωση της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.


Ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης για τον μαύρο Σεπτέμβρη του ’55 –

συνέντευξή του στο www.tvxs.gr

Ακολουθεί η συνάντηση της Λέσχης μας στις 20 Μαρτίου 2013

στις 7 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο της Σουρωτής

για να συζητήσουμε για το βιβλίο του Μο Γιαν

” Οι μπαλάντες του σκόρδου”

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την Κίνα! Σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπήρχε περίπτωση η γιγάντια αυτή χώρα να υστερήσει και στη Λογοτεχνία! Έτσι, λοιπόν, ο Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012 για τα έργα του που χαρακτηρίζονται από έναν “παραισθητικό ρεαλισμό”, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Ακαδημία των Νόμπελ. Ο Μο Γιαν “με έναν παραισθητικό ρεαλισμό ενώνει το παραμύθι, την ιστορία και την σύγχρονη πραγματικότητα” , ανακοίνωσε η Ακαδημία. “Ο Μο Γιαν, συνδέοντας φαντασία και πραγματικότητα, ιστορική και κοινωνική προοπτική, δημιούργησε ένα σύμπαν, το οποίο, με την περιπλοκότητά του, θυμίζει αυτό συγγραφέων όπως ο Γουίλιαμ Φώκνερ και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, το οποίο παραμένει ταυτοχρόνως προσηλωμένο στην αρχαία κινεζική λογοτεχνία και στην λαϊκή παράδοση του παραμυθιού”.

Διαβάστε ΕΔΩ σχόλια για τον συγγαφέα και το έργο του στην ιστοσελιδα της εφημερίαδας “ΤΟ ΒΗΜΑ”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *