“ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ”, εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η παιδική ζωγραφική ενέπνευσε πολλούς και μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τον Picasso, που θεώρησαν πρόκληση να προσπαθήσουν να ζωγραφίσουν σαν τα παιδιά. «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης!» έλεγε και συμπλήρωνε: «Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.» Κι ακόμα: «Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να ζωγραφίσω σαν τον Ραφαήλ, αλλά μια ζωή για να ζωγραφίσω σαν παιδί.»

Στην κλασική ζωγραφική το παιδί μπορεί να κατανοήσει αυτό που βλέπει, αλλά συχνά αισθάνεται ματαιωμένο όταν προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι ανάλογο.

Ζωγράφοι όπως ο Picasso, o Klee, ο Kandinsky, ο Miro, ο Ακριθάκης, ο Μυταράς κ.ά σπουδαίοι εκπρόσωποι της μοντέρνας τέχνης εκφράζονται με τρόπο που είναι πολύ κοντά σε ό,τι μπορεί να κατανοήσει και να δημιουργήσει ένα παιδί.

Με το παρόν εικαστικό πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά μέσα από την παρατήρηση των έργων των παραπάνω ζωγράφων να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Ολοκληρωμένο το project του εικαστικού προγράμματος στην ιστοσελίδα συναδέλφισσας που το εφάρμοσε με εξαιρετικά αποτελέσματα, εδώ.

Κάποιες από τις δημιουργίες των μαθητών της:

Λίστα με εικαστικά βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης στο έγγραφο pdf: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.