Έχοντας ως στόχο, οι μαθητές μας να γνωρίσουν την Κυπριακή κουζίνα, έψαξαν και βρήκαν πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές.
- Ταχινόπιτες Κυπριακές
Κυπριακές ταχινόπιτες, μια εύκολη συνταγή από τον Τάσο Αντωνίου! Νηστίσιμη ταχινόπιτα με εύκολη ζύμη και πλούσια γέμιση από ταχίνι και κανέλα.
Ingredients
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 240 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 220 ml χυμός πορτοκαλιού
- 200 γρ. ταχίνι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γλ. κανέλα
Instructions
-
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει ψιχουλιαστή. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι στεγνή, τότε προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ, το καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
-
Δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε τέσσερις ίσες μπάλες ζύμης. Ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια ζύμης σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο με πλάτος 20 εκ. περίπου. Σε μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Κόβουμε οριζόντιες λωρίδες με πλάτος 10 εκ. η κάθε μια, τις αλείφουμε με το ταχίνι. Τυλίγουμε κάθε ζυμάρι σε ρολό και μετά σε σχήμα σαλιγκαριού. Βάζουμε την άκρη κάθε ρολού κάτω από την πίτα και πιέζουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε από πάνω με το μείγμα ζάχαρη και κανέλα.
-
Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
https://www.mamapeinao.gr/wprm_print/12347
2) Κυπριακές σεφταλιές!
- Η σεφταλιά είναι παραδοσιακό κυπριακό φαγητό. Αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κανέλας, αλατιού και μαύρου πιπεριού. Κάποιες παραλλαγές θέλουν να προσθέτουν και άλλα καρυκεύματα, όπως δυόσμο ή ακόμη ψίχα από βρεγμένο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο.
- Ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας από το μείγμα τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια (στην κυπριακή διάλεκτο πάννα), περνιέται έπειτα σε σιδερένια μακριά καλαμάκια και ψήνεται στα κάρβουνα. Τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με τα σουβλάκια, αφού όταν ψηθούν, τότε μπαίνουν σε ζεστή κυπριακή πίτα μαζί με κομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και μαϊντανό. Απαραίτητα στην πίτα τοποθετείται και μισό λεμόνι. Είναι πάρα πολύ διαδεδομένο να σερβίρονται μαζί με σουβλάκια, οπότε η παραγγελία σε αυτή την περίπτωση παίρνει το όνομα “μιξ” (ανάμεικτα).
https://kasarolla.online/syntagh-binteo-kypriakes-sieftalies/
3) Κυπριακές Κούπες
Οι κούπες είναι ένα πολύ νόστιμο Κυπριακό πιάτο που σερβίρονται κυρίως σαν ορεκτικό, αλλά ακόμα και μετά το φαγητό. Από παλιά αλλά μέχρι και σήμερα οι κούπες συνηθίζεται να πωλούνται σε διάφορα πανηγύρια στις κατά τόπους ενορίες και χωριά μαζί με τους κυπριακόυς λοκουμάδες. Δοκιμάστε τις, είναι υπέροχες, ειδικά με άφθονο φρεσκοστιμένο λεμόνι.Λίγα μυστικά ακόμαΜην φοβηθείτε το κρεμμύδι στη γέμιση. Όσο πιο πολύ βάλουμε τόσο πιο νόστιμες γίνονται.Αμά θέλουμε να έχουμε πάντα στο σπίτι κούπες για το κόσμο που μας επισκέπτεται, μπορούμε να τις φτιάξουμε και να τις βάλουμε άψητες στην κατάψυξη μέχρι να τις χρειαστούμε. Διατηρούνται για πολύ καιρό.Όταν τις ψήσουμε σερβίρονται με φρεσκοστιμμένο λεμόνι. Δοκιμάστε τις και άμα φάτε μία δεν θα μπορείτε να σταματήσετε μετά. Καλή όρεξη.
Υλικά
Εκτέλεση
-
Ρίχνετε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι, και τα βάζετε στη φωτιά. Μόλις κοχλάσουν τα κατεβάζετε.
-
Προσθέτετε αμέσως το πουργούρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το πώμα της, και τα αφήνετε έτσι για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να κρυώσουν.
-
Ετοιμάζετε τη γέμισησωτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι στο λάδι. Προσέξτε να μην ροδίσει. Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, και την κανέλα. Τα ψήνετε τώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι που να αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς.
-
Αφού ρίξετε το μαϊντανό σε λίγα δευτερόλεπτα τα κατεβάζετε από την φωτιά. Στραγγίζετε λίγο τον κιμά και τον αδειάζετε σε δοχείο.
-
Ζυμώνετε καλά το μίγμα με το πουργούρι, προσθέτουμε μέσα το αλεύρι και τα 3 αυγά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
-
Στη συνέχεια παίρνετε λίγο λίγο, το πλάθετε αρχικά σε μπαλίτσα, και με δάκτυλο βρεγμένο σε νερό, την πλάθετε ώστε να γίνει κυλινδρική με λεπτές πλευρές χωρίς να σπάσουν. Γεμίζετε το κενό από μέσα με τη γέμιση, κλείνετε τις άκρες σχηματίζοντας τες σε μύτη, ενώ βρέχετε συνεχώς το δάκτυλό σας.
-
Τις τηγανίζετε λίγες λίγες σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κάνετε 35-40 κούπες αν είναι μεγάλες ή γύρω στις 70 αν τις θέλουμε για πάρτι.4) Φλαούνες
Υλικά Συνταγής
650 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ (5 φλ. περίπου)
1 κύβο μαγιά φρ ή 1 φάκελο μαγιά
1 φλ. χλιαρό γάλα
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλι (σε θερμ. δωμ.)
4 κ.σ ελαιόλαδο
3 κ.σ λιωμένο βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
2 αυγά μικρά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
2 κ.σ ζάχαρη
1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
1/2 κ.γλ. γλυκάνισο σκόνη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
λίγο έξτρα αλεύρι
Για τη γέμιση
250 γρ. χαλούμι κυπριακό τυρί
500 γρ. ανθότυρο
150 γρ. κεφαλοτύρι
3 αυγά
1/3 κ.γλ. μαστίχα
6 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ σταφίδα ψιλή
1/4 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν
Για την επάλειψη
2 αυγά
2 κ.σ γάλα ή νερό
λίγο σουσάμι προαιρετικά
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την συνταγή φτιάχνοντας πρώτα τη γέμιση.
Τρίβουμε όλα τα τυριά σε τρίφτη σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα αυγά, τα αρωματικά, τις σταφίδες, το μπέικιν και το σιμιγδάλι.
Αφήνουμε έξω το δυόσμο και το μπέικιν.
Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζουμε τη γέμιση και την βάζουμε στο ψυγείο.
Η γέμιση πρέπει να είναι σφιχτή και το σιμιγδάλι πρέπει να μαζέψει όλη την υγρασία από τα τυριά και τα αυγά. Γι’ αυτό, όταν θα είναι ώρα να γεμίσουμε, αν η γέμιση είναι πολύ μαλακή και κολλάει στα χέρια θα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι ώστε να πλάθεται.
Όταν παγώσει η γέμιση και είναι ώρα να γεμίσουμε τις φλαούνες, προσθέτουμε το δυόσμο ψιλοκομμένο, το baking powder και ζυμώνουμε ξανά.
Πλάθουμε τη γέμιση σε 16 μπάλες τυριού. Τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γεμίσουμε τις φλαούνες.
Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, σε λίγο νερό (1-2 κουταλιές) και σκεπάζουμε για 5′ -10′ μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια της.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε λακκούβα και προσθέτουμε όλα τα υλικά.
Ζυμώνουμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 2′ και μετά δυναμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να καθαρίσει ο κάδος του μίξερ από τα υλικά. Αν η ζύμη κολλάει ελαφρά πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να είναι εύπλαστη.
Πρέπει να μοιάζει με τη ζύμη του ψωμιού.
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε για 1,5, ώρα να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και την ξεφουσκώνουμε ζυμώνοντάς την απαλά.
Την πλάθουμε με τα χέρια σε χοντρό μακρύ ρολό. Με ένα μαχαίρι κόβουμε στη μέση το ρολό.
Κάθε μισό κομμάτι το χωρίζουμε σε 8 μέρη. Έχουμε τώρα δηλ. 16 κομμάτια ζύμης.
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη στρογγυλό λεπτό φύλλο. Ακουμπάμε επάνω τη γέμιση και κλείνουμε τις φλαούνες αφήνοντάς τες ανοιχτές στο κέντρο. Δηλαδή να φαίνεται η γέμιση.
Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα. Πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστούν.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε σουσάμι.
Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν
για περίπου 30′, ανάλογα και το μέγεθός τους.
Υλικά
Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
¾ φλιτζανιού λάδι
Λίγο αλάτι
Λεμόνι
2 φλιτζάνια νερό
Γέμιση:
300 γρ κοπανισμένα αμύγδαλα
50 γρ ζάχαρη
Κανέλλα
Ροδόνερο
Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
¾ λίτρου νερό
Χυμός λεμονιού
Ξυλάκια κανέλλας
Λάδι για τηγάνισμα
Προετοιμασία:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και βάζετε μέσα το αλάτι και το λάδι ανακατεύοντας.
Προσθέστε νερό και λεμόνι και ζυμώστε μέχρι να γίνει σταθερή η ζύμη σας.
Σκεπάστε την και αφήστε την να σταθεί.
Ετοιμάστε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο και κόψτε την σε ορθογώνια κομμάτια 8Χ10 εκ.
Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίξτε τα.
Πιέστε με ένα πιρούνι τις δύο άκρες για να κλείσουν καλά.
Τηγανίστε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν και μετά στραγγίστε τα.
Βουτήξτε τα σε κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα, στραγγίστε τα και βάλτε τα σε πιατέλα.
Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω κοπανισμένα αμύγδαλα.
6) Κυπριακά ντολμαδάκια ή κουπέπια
Είναι ίσως τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Κυπριακή συνταγή που τη διαφορά κάνει ο κατσικίσιος κιμάς, ο μπόλικος δυόσμος και ο χυμός ντομάτας
Για τη συνταγή
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 750 γρ. κιμά κατσικίσιο ή αρνίσιο από μπούτι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 1/2 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
- 5 κουτ. σουπ. ρύζι γλασέ
- 50 μεγάλα κληματόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
- 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι
- 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
- 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι που έχετε τοποθετήσει σε χαμηλή φωτιά για 3-4′. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε έως ότου πάρει χρώμα και να ασπρίσει. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και διαλύετε τον πελτέ σε 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά με το ρύζι, τον πελτέ, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά με τα χέρια, μέχρι να έχετε μία ομοιογενή γέμιση.
3. Ανοίγετε τα κληματόφυλλα με τα “νεύρα” προς την εσωτερική πλευρά και τυλίγετε σφιχτά κάθε ένα με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Πρώτα κλείνετε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγετε το ντολμαδάκι σε ρολό.
4. Στρώνετε λίγα κληματόφυλλα στο πάτο της κατσαρόλας και βάζετε τα κιουπέπια κυκλικά σε σειρές. Φροντίζετε ώστε η ένωση του τυλίγματος να είναι προς τα κάτω και τα κιουπέπια να είναι σφιχτά τοποθετημένα δίπλα δίπλα για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει.
5. Τοποθετείτε ένα πιάτο επάνω στα κιουπέπια για να μην ανοίξουν, και τα μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ½ ώρα. Κατόπιν, αφαιρείτε το πιάτο και τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα (προσεκτικά για να μη διαλύσουν), για να τα σερβίρετε.
https://www.mirsini.gr/new/index.php/sintages/fagita/kimas/recipe/50
7) Πισίες (Κυπριακές τηγανίτες)
Δείτε τη συνταγή στο βίντεο: https://kasarolla.online/syntagh-binteo-pisies-oi-kypriakes-thganites/
8) Λουκούμι Γεροσκήπου ΠΓΕ
Το Λουκούμι Γεροσκήπου ΠΓΕ που διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων, είναι ένα εκλεκτό γλύκισμα που παρασκευάζεται σε μια μικρή πόλη της νοτιοδυτικής ακτής της Κύπρου.
Η παρασκευή του γίνεται με απλά συστατικά και βασίζεται στις τοπικές δεξιότητες και σε παραδοσιακή μέθοδο που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά
9) Τραχανάς
Η Εθνική σούπα της Κύπρου!
Τραχανάς Σούπα… Οι σούπες είναι απο τα πιο υγιεινά, οικονομικά και νόστιμα φαγητά που μπορούμε να ετοιμάσουμε για όλη την οικογένεια. Μπορούμε να σερβίρουμε μαζί με την σούπα τραχανά κομμάτια απο τηγανητό χαλλούμι σε ελαιόλαδο ή ψωμί, ή ακόμα να προσθέσουμε κομμένο βραστό κοτόπουλο για ένα πλήρες γεύμα.
https://www.cyprusalive.com/el/trahanas-soupcrushed-wheat-soup